Forbilledlig journalistik

Bog: Beskidte milliarder Forfatter: Michael Lund, Eva Jung og Simon Bendtsen Forlag: Gyldendal Business (356 sider, 299 kroner)

Mens jeg læste ’Beskidte milliarder’ af Berlingske journalisterne Simon Bendtsen, Eva Jung og Michael Lund, kom jeg til at tænke på den russiske forfatter Lev Tolstojs korte roman fra 1886, ’Ivan Iljitjs død’. I romanen klæder Tolstoj mennesket af helt ind til benet. På samme måde skræller de tre Cavling-vindere langsomt, men sikkert, lag efter lag af chefen for Danske Bank, Thomas Borgen, til han står næsten nøgen tilbage.

Indtil da er Borgen, som hovedpersonen i Tolstojs roman, et menneske, der lever et godt liv. Han er karismatisk, har en smuk hustru, der tager sig af hjem og børn, mens han gør karriere. Han er velset af kolleger og formår i fem år at bevare glansbilledet af sig selv som Danske Banks frelser efter forgængerens mildt sagt katastrofale New Normal-kampagne.

Da Borgen bliver fyret som bankdirektør i 2018 efter hvidvaskskandalen, er han imidlertid en færdig mand. Ikke økonomisk. På det punkt kan han grine hele vejen fra Danske Banks hovedsæde i Holmens Kanal og hjem til privaten i Charlottenlund, hvor han har stiftet firma for de millioner, der fulgte med sparket. Men hans image er krakeleret, og hans troværdighed er på linje med en brugtvognsforhandler. Hvordan man end vender og drejer det, vil Borgen for altid være forbundet med storvasken i Danske Bank.

’Beskidte milliarder’ er en fantastisk historie om storhed og fald og om en dansk bank, der blev centrum i verdens største hvidvaskskandale. Den er godt fortalt og spændende som en thriller. Der er drab, korrumperede politikere, skrupelløse kriminelle, stråmænd, myriader af mellemmænd og et så forgrenet netværk af skuffeselskaber og konti, at det synes nærmest umuligt at gennemskue konstruktionen, men ikke for de tre journalister. De holder tungen lige i munden, mens de guider os målrettet og sikkert gennem skandalen.

Simon Bendtsen, Eva Jung og Michael Lund er nutidens svar på Washington Posts Bob Woodward og Carl Bernstein. De følger pengene, tjekker selskaber og adresser. Det er klassisk undersøgende journalistik i verdensklasse, og da det lykkes dem at få fat i samtlige kontoudtog fra den estiske filial fra 2012 til 2014, kontakter de straks kolleger i udlandet – blandt andet stjernereporteren på den britiske avis The Guardian Luke Harding – og indbyder til samarbejde på tværs af grænser.

Simon Bendtsen, Eva Jung og Michael Lund gennemgår sagen nøgternt, kronologisk og uden på noget tidspunkt at bringe sig selv i fokus eller på anden måde skygge for historien. Kilder bliver behandlet med respekt. ”Som en avis, der ifølge sin egen selvopfattelse har ordentlighed som kernedyd, er det sådan, vi er skolet til at arbejde,” som de skriver, da de skal konfrontere Danske Bank. Sådan.

Det er forbilledlig journalistik, som helt fortjent bliver belønnet med dansk journalistiks fornemste pris, Cavlingprisen. De tre bliver hyldet både herhjemme og i udlandet for deres imponerende arbejde. Jeg blander mig i koret og kvitterer med fem funklende stjerner.

Anne Lea Landsted er journalist

0 Kommentarer