Forbered dig til samtalen og scor jobbet

Bog: Scor jobbet til samtalen Forfatter: Steen Kræmer Rasmussen Forlag: Linje H (229 kroner)

Har man prøvet at være arbejdsløs, så ved man, at det med at skrive ansøgninger er svært. Når så man har styr på den del af processen, kommer det næste. Jobsamtalen. Her er der masser af gode råd at hente rundt omkring på nettet og hos venner og bekendte. Men ofte stritter rådene lidt i alle retninger. ’Bare vær dig selv’ og sørg for at ’researche’ inden samtalen. Det lyder alt sammen fint, men hvordan er man sig selv på en måde, så jobsamtalen ender ud med et jobtilbud, og hvordan researcher man, så det er den rigtige viden, man sidder inde med, når spørgsmålene kommer til samtalen?

Det giver Steen Kræmer Rasmussens bog ’Scor jobbet til samtalen’ en udførlig vejledning til. Læser du bogen, bliver du klogere på dynamikkerne i en jobsamtale – fra den første indledende telefonsamtale, over fasen før samtalen og til, at du har siddet ved bordet og fået sluttet samtalen af med et håndtryk og et på gensyn.

Bogen, der er en slags selvstændig 2’er til ’Hit med jobbet’ af samme forfatter, er bygget op i 16 kapitler, der alle på sidste side har en kort liste på tre punkter med de vigtigste pointer. Det er smart. Både som opsummering og til en slags ’bagvendt’ navigation senere, når bogen skal bruges i praksis.

Gennem alle kapitler er der gode eksempler på ’best practice’, der sætter refleksion i gang. Ikke alle er lige relevante for journalister og kommunikatører, der læser denne anmeldelse, men i en bog, der tager fat på et emne, der er universelt for de fleste brancher, er de ganske fint udvalgt.

Jeg har desværre (eller heldigvis, om man vil) ikke haft brug for læren fra bogen, men ved at læse den er jeg blevet (pinligt) bevidst om, hvilke fejl jeg har begået til jobsamtaler i fortiden. Blandt andet i den situation, hvor man som jobsøger bliver spurgt: ”Fortæl lidt om dig selv”. Her har jeg ofte fortalt, at jeg er glad for at spille fodbold og elsker vinylplader, i stedet for at gribe chancen og fortælle om mine kvalifikationer og min faglighed. Det sker ikke igen.

Ovenstående er selvfølgelig et banalt eksempel, og som ’Scor jobbet til samtalen’ skrider frem, bliver rådene mere avancerede og specifikke. Der er masser af gode råd og helt konkrete værktøjer i bogen – faktisk er der så mange, at det bliver overvældende. Skulle man følge alle rådene forud for alle jobsamtaler, ville man ikke have tid til andet. Men heldigvis er det muligt at sortere og prioritere, hvad der er relevant.

Bogens sidste kapitler handler om, hvordan man gebærder sig til selve samtalen. Her er der gode råd at hente om kropssprog, sprogbrug og ordvalg og nok så vigtigt også tip til, hvordan man holder nerverne i ro.

’Scor jobbet til samtalen’ er værd at læse, hvis du er i gang med at lede efter job og har samtaler forude. Læs den, inden du søger, og brug den som opslagsværk, når du forbereder dig. Så kan det være, du scorer jobbet.

Thomas Schiermacher, freelancejournalist

0 Kommentarer