Festskrift for Anker

Bog: Bedre journalistik, tak Forfatter: Redaktører: Anders Krarup og Peter Bro Forlag: Ajour (166 sider, 220 kroner)

”En dag rullede en gudindesmuk Citroën DS ind på parkeringspladsen ud for mit kontor. En lidt ældre årgang, men det smukkeste og mest moderne bildesign, man havde set efter Anden Verdenskrig.”

Sådan skriver Kim Minke, den tidligere rektor på journalisthøjskolen, i det herlige festskrift, som Anders Krarup og Peter Bro har redigeret ’Bedre journalistik, tak – Tanker om nyhedsformidling 1950-2020’ i anledning af, at professor Anker Brink Lund har rundet 70 år.

Antologiens 70 bidragsydere er blevet undervist af Anker eller har fungeret som hans medundervisere. Teksterne indeholder alle kritiske og/eller konstruktive tanker om journalistik eller uddannelse af journalister.

Og det er i sandhed skøn læsning for alle os, der brænder for journalistikken. Vi bevæger os tilbage i tiden til 1970’erne, dengang det daværende Institut for Presseforskning eksisterede – en hybrid skabning undfanget af Aarhus Universitet og Danmarks Journalisthøjskole, som skulle sikre både forskningsmæssig kvalitet og relevans for praktisk journalistik.

Det var der, Kim Minke arbejdede, da Anker anduvede i Citroënen. Anker kørte meget ud i gudindebilen, ”da han havde gang i noget med regionalradioerne”, beretter Minke.

Anker Brink Lund har været ansat på RUC, SDU og CBS. Hans dr. phil-afhandling på 663 sider fra 1997 hed ’Smitsomme sygdomme i dansk journalistik’ og blev ikke nogen kioskbasker.

Senere blev Anker lidt træt af journalister, for som han sagde til Trine Nielsen, den nuværende rektor på DMJX, da hun havde karrieresparring med ham for 15 år siden: ”Jeg har opgivet dem, Trine, for de lytter ikke.”

Trine Nielsen reflekterer over Ankers ord om journalister, der foretrækker at snakke og skrive fremfor at lytte. Hun mener, det kan være en af grundene til, at mange medier har det svært i dag:

”At lytte kræver tålmodighed, indsigt, tolerance, tid og selvindsigt. Det er en anden rolle, hvor man ikke har svarene på forhånd, men er mere på opdagelse,” skriver hun.

Et omdrejningspunkt i bogen er, hvordan journalistikken kan forbedres. Tværgående chefredaktør på Mandag Morgen og Altinget Lisbeth Knudsen:

”Vi skal huske, hvem vi er til for. Det er for at udfordre og holde kontrol med magthaverne. For at oplyse, skabe debat og forandre verden til det bedre. For at underholde og oplyse på en gang og ved at være de bedste til at forstå kundernes behov.”

Bogen fungerer glimrende med de mange personlige nedslag fra bidragsyderne, som suppleres med en kronologisk tidslinje i bunden af siderne og en litteraturoversigt blandt andet med henvisning til 31 publikationer af Anker Brink Lund og med relevans for journalistikken.

Læs, læs, læs!

Anmelder: Ulla Bechsgaard, selvstændig journalist, rådgiver og anmelder

0 Kommentarer