En trussel for den offentlige debat

Bog: Kan trold tæmmes? Trolling og debatkultur i den digitale tidsalder Forfatter: Nana Dall, Maia Kahlke Lorentzen, Katrine Emme Thielke Forlag: Informations Forlag (193 sider, 250 kroner)

Hvorfor gør man ting, når man sidder bag en skærm, som man aldrig ville gøre ansigt til ansigt? Det er et af de vigtige spørgsmål, der bliver stillet i ’Kan trold tæmmes?’

’Trolling’, der gerne bliver defineret som negativ, chikanerende eller afsporende adfærd på nettet, er nemlig kommet for at blive og er langt mere end blot irriterende og måske lidt ligegyldige kommentarer. ’Trolling’ truer nemlig med at ødelægge vores fælles debatkultur og dermed hele den offentlige samtale, og derfor er det værd at diskutere, uanset om man blot er almindelig borger eller mere professionel debattør.

Begrebet ’trolling’ stammer fra fiskeriteknikken af samme navn, hvor én eller flere liner med madding trækkes gennem vandet for at lokke fisk til sig. Det har altså i udgangspunktet intet med den nordiske mytologis trolde at gøre, selv om det måske nok var dem, mange så for sig, da begrebet ’russiske troldehære’ blev introduceret i forbindelse med Donald Trumps valgkamp, hvor de blev sat ind for at sikre ham sejr.

Bogens tre forfattere gennemgår med en række stærke eksempler fra både ind- og udland ’trolling’ som fænomen og formidler deres viden sikkert og tydeligt, om end de ikke er bange for den pædagogiske gentagelse, som for eksempel når det gælder den nu lukkede facebookside Offensimentum og dens digitale såvel som fysiske ’trolling’ af journalisten Karina Mimoun. Men der er kræs for alle, der er glade for at lære nye ord som for eksempel ’doxxing’, ’edgelord’, ’hoax’ og ’astroturfing’ – og selv om det kan lyde forfærdeligt nørdet, er stoffet i bogen faktisk relevant for alle, der færdes på nettet.

Således er målgruppen stor – måske for stor, for det, der er elementær viden for nogle, vil være nyt for andre – og spænder fra den helt almindelige og passive bruger, der ikke desto mindre kan drage fordel af at kunne afkode andres gøren og laden, til mere professionelle aktører som for eksempel medierne.

Og de burde ifølge de tre eksperter være skarpere på, hvad de stiller op med ’trolling’ og i højere grad end i dag sætte rammerne for vores offentlige samtale: ”Hermed vores opfordring til at tilstræbe at facilitere en mere nuanceret debat, både i jeres egen udvælgelse af stof og i moderation af jeres digitale rum. Tag journalistikken tilbage.”

Lotte Kirkeby er forfatter og freelancejournalist

0 Kommentarer