En suveræn USA-bog før valget til november

Bog: Amerika, hvor er du? Forfatter: David Trads Forlag: Forlaget Momenta

Hvad er den vigtigste egenskab, en journalist skal besidde?

Svaret er nysgerrighed. Ikke i betydningen ”nyfigenhed”, men den søgende tilgang, hvor man som reporter naturligvis helst med viden og en solid kulturhistorisk ballast drager ud for med åbent sind at opleve virkeligheden, som man herefter videregiver til læserne.

Det lærte jeg af min gamle chef, Peter Wivel, der fortsat den dag i dag efter min mening er Danmarks mest vidende og smukt skrivende korrespondent.

Da David Trads var udsendt for Berlingske til Washington, var han en fornem repræsentant for dette ideal. Læserne blev taget med rundt i hele USA, hvor udenrigskorrespondenten opsøgte høj som lav i jagten på den amerikanske folkesjæl, der netop ikke kan sættes på nogen entydig formel.

I sin nye bog, ’Amerika, hvor er du?’ har Trads forfinet den sunde evne til at undre sig og herefter analysere det, han opdager, til en kunstart. Bogen er enestående vellykket og velskrevet.

Og udgangspunktet skjules ikke. Som han skriver i forordet:

”Jeg troede, jeg kendte Amerika, for jeg har boet i det store land i mange år og vidt forskellige steder og epoker. I Byron Center, en landsby i Michigan, i 1980’erne under republikaneren Ronald Reagan, og i Washington, D.C., verdens politiske centrum, i 2010’erne under demokraten Barack Obama. Jeg har rejst nationen tynd for at tale med alle typer af amerikanere. Hillbillies i Kentucky, krigsmodstandere i Wisconsin, hispanics i Florida, cowboys i Montana, rappere i New York, hippies i San Francisco, våbenejere i Alabama, bankrådgivere i Chicago og lastvognschauffører i Texas. Jeg troede, jeg kendte Amerika, men det gjorde jeg så alligevel ikke.”

Trads vil belyse spørgsmålet, ”hvordan kunne det hele ende med Trump? Og hvad betyder det for den fremtid, som amerikanerne og derved resten af verden står over for?”

Det spørgsmål vil alle USA-interesserede gerne have svar på.

En anden grund til, at bogen er endt som en udelt nydelse, er, at Trads ikke holder igen, når det gælder brugen af den dybe viden, han besidder efter i årtier at have beskæftiget sig med (og flere gange boet i) USA. Læserne begaves med et væld af litterære, populærhistoriske og aktuelle, kulturelle, økonomiske og politiske referencer hele bogen igennem, ligesom tilbageblik og samtaler med gamle venner og bekendte krydrer fortællingen, der på intet tidspunkt bliver kedelig eller ensformig, heller ikke de gange, hvor reportagen slår over i analysen.

Konklusionen er opløftende: Ingen kan sige, at de ikke forstår Trumps populisme eller appel, hvis man blot læser de forrygende velskrevne kapitler fra Michigan (hvor Trads selv var udvekslingsstudent i 1985) eller South Carolina.

Men man får også præsenteret den dybe bekymring, der eksisterer i ”den anden del af Amerika”, som danskerne kender bedre – den nordøstlige rædsel for populismen og nationalismen, der er ved at underminere alle de civile dyder, som historisk har karakteriseret Vesten siden afslutningen på Anden Verdenskrig.

Og så alligevel – efter kapitlerne fra New York State og Texas. Som Trads bemærker i indledningen, er alting bare større og mere overvældende i USA – fortvivlelsen og fornedrelsen, men også begejstringen og forventningen til en morgendag, der er bedre end i dag.

Alt det forstår man efter endt læsning, så jeg kan kun sige: Få fat i den bog fremfor at bruge tid på den tsunami af halvbagte analyser fra såkaldte USA-eksperter, som danske medier ynder at frekventere i rå mængder, når et præsidentvalg nærmer sig. Med ’Amerika, hvor er du’ får man den ægte vare.

Jeg har lyst til med Trads at citere Bill Clinton fra bogens slutning: ”Der er intet galt ved Amerika, som ikke kan løses med det, der er godt ved Amerika. Det skal nok gå alt sammen. For det land, som de fleste af os holder så meget af, ender altid med at finde sig selv igen. Det bliver altid forår igen.”

Annegrethe Rasmussen er USA-korrespondent og chefredaktør

1 Kommentar

Per-Henrik Goosmann
19. FEBRUAR 2020
Jeg kan kun istemme roserne for bogen, som har dybde og giver mening midt i et mediekaos om USA. Og så har den en herlig ny tilgang til svære emner ved at bruge en sjælden set blanding af historie, kultur, mennesker
med rødder og erfaringer, egne referencer og oplevelser som hovedingredienser, hvor standarden efterhånden og desværre er udlægninger af andre kilder. Sender snart et eksemplar til Georgia, hvor rygterne allerede er nået til.