Dokumentarudsendelser er det nye sort. De er overalt, på samtlige tv-kanaler og i alle afskygninger af kvalitet og lødighed. Men hvordan laver man en ordentlig dokumentar?
ANMELDELSE. Eller formuleret på en anden måde: Hvordan opfører man sig som et ordentligt menneske, når man arbejder med dokumentargenren?
Det er relationen mellem folkene bag dokumentaren og de medvirkende, der er omdrejningspunktet for "Et spørgsmål om tillid". Jan Bacher Dirchsen har været tilrettelægger på blandt andet "Årgang 0", "Tammie og drengene" og dokumentarer med blandt andre B.S. Christiansen og BikerJens, og den etiske og moralske diskussion, han rejser, er vigtig. Tilrettelæggeren skal forholde sig til alt fra sårbare, udsatte og glemte til stjerner i fuldt flor og spe, eksperter og fuldstændig almindelige mennesker. Hvornår bliver hans dokumentar et freakshow? Og hvornår bliver det godt? Hvordan beskytter han sine kilder? Og hvordan kan han i en anstændig form forløse deres historier?
Det kræver indsigt, tillid og moral at være en god tilrettelægger. For selv de allerbedste manipulerer nemlig med virkeligheden, og det forpligter. Alle forestillinger om at være en flue på væggen er illusoriske, hævder Jan Bacher Dirchsen, der med sin egen poetiske formulering rører ved folks virkelighed med sine hænder, og netop i den berøring ligger tilrettelæggerens store ansvar.
"Et spørgsmål om tillid" er et skoleeksempel i pædagogisk formidling. Sine steder er det meget elementært, tangerende Emma Gadske råd om god konduite, men det er altid vedkommende med klart definerede, korte kapitler, tjeklister, spørgsmål og modeller. Man kunne måske godt mangle en stemme fra en medvirkende, så den relation, der lægges så meget vægt på, også havde fået sit andet ben repræsenteret. Bogens overordnede ærinde er at gøre tilrettelæggeren bevidst om sin rolle og ikke at give nogen opskrift eller facitliste, og det er sympatisk og befriende, men bliver også en lille smule uforløst: Bogens morale er, at man skal kende sig selv og sine grænser, som tilrettelægger såvel som i livet, og det er, som vi ved, lettere sagt end gjort. Omvendt handler det om den menneskelige relation, om den menneskelige indsigt, og den kan som bekendt ikke sættes på formel, hverken i virkelighedens verden eller i bogens. Det rokker dog ikke ved, at Jan Bacher Dirchsens refleksioner over, hvordan man som professionel flytter ind hos folk i privaten uden at efterlade møgbeskidte og permanente fingeraftryk over det hele, er fine, nuancerede og tankevækkende, for tilrettelæggere af dokumentarprogrammer såvel som for seere.
"Et spørgsmål om tillid – at lave tv med mennesker"
Jan Bacher Dirchsen
Forlaget Ajour
260 sider, 268 kroner
Lotte Kirkeby Hansen er freelancejournalist
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.