Dejlig nørdet skriveguide til fagfolk

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Den digitale læsers hjerne – En skriveguide til fagfolk
Forfatter: Kresten Bjerg
Forlag: Hans Reitzels Forlag  (208 sider, 250 kroner)

Anmelder: Ulla Bechsgaard, selvstændig journalist, ledelsesskribent og -konsulent

Den digitale læser er rastløs. Skriv derfor kort og enkelt. Dét velmenende råd kender de fleste skribenter, men det holder ikke, når det drejer sig om faglig formidling, mener Kresten Bjerg, som har skrevet en herlig nørdet bog: ’Den digitale læsers hjerne’.

De sociale medier fremmer korte tekster og simple responsmuligheder som ’likes’ og korte kommentarer, men ikke alt kan skrives som statusopdateringer. At skrive kort og enkelt er derfor et utilstrækkeligt råd, når det kommer til digital faglig formidling.

Nogle gange er det nødvendigt at skrive længere og mere nuanceret, samtidig med at teksten skal være nem at forstå, mener Kresten Bjerg.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) og Koda har givet tilladelse til, at Kresten Bjerg genoptrykker deres skriveguider, og det er rigtig godt, fordi hans guidebog dermed bygger på forskningsbaseret viden. SFI og Koda arbejder målrettet på at formidle fagstof til andre fagfolk og den brede befolkning. Skriveguiderne er trykt som ’bøger i bogen’.

Guidernes 20 skriveråd kan bruges umiddelbart, og selv for rutinerede kommunikatører og journalister er der gode påmindelser og overraskelser i dem for eksempel: Brug aktørens vigtigste handling som udsagnsled, sæt udsagnsled og grundled tidligt og tæt, sæt link sidst i afsnit, brug emneord i lange punktopstillinger.

Kresten Bjerg forklarer og folder rådene ud, og det er spændende og motiverende at forstå, hvordan vi læser digitalt, og hvad det betyder for, hvordan man skal skrive til digitale medier.

Metaforer afspejler vores tankegang. Kresten Bjerg gennemgår tre forskellige begrebsmetaforer: Orienteringsmetaforer, ontologiske metaforer og strukturelle metaforer.

Metaforen er central, når man vil forstå, hvordan hjernen skaber betydning. Det skyldes, at vi tænker ved hjælp af metaforer, og det skal vi bruge, når vi skriver, argumenterer Kresten Bjerg, som gennemgår en række forskere inden for feltet. Dejligt dybtgående og nørdet!

At det er væsentligt at bruge tid på at kommunikere godt digitalt, er der ikke tvivl om. Vi læser stadig flere tekster i digitale medier. Danskerne brugte i 2015 gennemsnitligt to timer og 25 minutter på nettet om dagen. Unge i alderen 25-29 år brugte i gennemsnit syv timer og 14 minutter med en skærm.

Bjerg har ved flere forskellige lejligheder selv undersøgt, hvordan læserne forstår tekster, som har fulgt eller ikke fulgt de råd, der står i skriveguiderne. De undersøgelser bliver også gennemgået i bogen. 

0 Kommentarer