Alle kan podcaste

Bog: Podcasterens håndbog Forfatter: Anna Hjortsø, Nalle Kirkvåg og Mikkel Løfgren Rud Forlag: Samfundslitteratur (202 sider, 249 kroner)

Jeg er medlem af to lidt nørdede grupper på Facebook. Her spørger folk, der arbejder med podcast, hinanden til råds om alt fra valg af mikrofoner og fantomspænding, over hvordan man speaker uden at sige øh hele tiden til hjælp med at redde optagelser, som er gået skævt.

Heldigvis er podcastere hjælpsomme mennesker, og der er altid gode råd at hente. (Men hvis jeg skal være helt ærlig, så kan du ikke redde en elendig optagelse med et filter.)

Det synes især at være teknikken, der driller. Men det skader heller ikke at have styr på indholdet, før du går i gang. Begge dele kan du nu få hjælp til i ’Podcasterens håndbog’.

Alle kan podcaste, er udgangspunktet for håndbogen, som nok især henvender sig til folk, der ikke arbejder professionelt med journalistik og kommunikation.

Bogen inddeler podcast-processen i fire faser: På tegnebrættet, bag mikrofonen, i klipperummet og ude i verden. Alle fire faser er grundigt inddelt i kapitler, som gennemgår idé- og konceptudvikling, genrer, brug af gear og grej, speak- og spørgeteknik, redigering, fortællemodeller, brug af lyd og musik, lancering, reklamer og sponsorering og meget mere.

Måske endda lidt for meget mere. Forfatterne vil meget, og de bruger mange ord. Som læser blev jeg indimellem lidt stakåndet, og jeg måtte læse afsnittet om cleansound to gange for helt at forstå det, selv om jeg har lavet radio og podcast i 25 år og optaget kilometervis af lyd.

Men takket være de mange ord kommer vi vitterlig hele vejen rundt. Bogen giver et grundigt overblik – også over alt det, som ikke er direkte produktion af indhold, og som mange tilsyneladende glemmer eller hurtigt bliver overmandet af.

Enkelte råd er måske i den fantasifulde ende. Som forslaget om at tjene penge ved at kontakte en musiker og foreslå at promovere hendes kommende turné, hvis man kan se på Spotify, at man har mange fælles lyttere …

Men især bogens vægt på det tekniske: Brug af forskellige mikrofoner, den efterfølgende redigering, det endelige mix, hvordan en podcast-host fungerer, og hvordan den færdige podcast fanger og inddrager lytterne, vil være en god hjælp for mange, der frejdigt kaster sig ud i lyd-universet uden at vide, hvad de gør.

Podcasterens håndbog er let at finde rundt i og let at slå op i. Og ellers kan du altid spørge på Facebook.

Bille Sterll er selvstændig radiovært, podcast-tilrettelægger med mere

0 Kommentarer