Sociale medier

Anders Lund Madsen og Journalisten kædes sammen i svindelnummer

Anders Lund Madsen er blevet hovedperson i en række falske annoncer og artikler, hvor der blandt andet linkes til en falsk hjemmeside, der er noget nær identisk med journalisten.dk

Anders Lund Madsen: ”Jeg skammer mig over mine handlinger!”

Sådan lyder overskriften på en artikel på Facebook, hvor journalist og radiovært Anders Lund Madsen tilsyneladende er blevet interviewet til fagbladet Journalisten.

Men for en god ordens skyld skal vi understrege, at journalisten.dk ikke har skrevet sådan en artikel om Anders Lund Madsen. Der er i stedet tale om digital svindel, hvor svindlere via falske annoncer og artikler forsøger at lokke folk til at klikke på links med kendte personer som Sofie Linde, Lise Rønne, Mads Mikkelsen – og altså Anders Lund Madsen.

At motivforske i det her er ligesom at finde mening i et LSD-trip. Det er simpelthen bare vanvittigt.
Anders Lund Madsen, journalist og radiovært

Ifølge hovedpersonen selv har de falske annoncer på især Facebook stået på i 10-12 dage, hvor han også kædes sammen med B.T. og ’Aftenshowet’ under andre overskrifter, som ofte handler om, at han har tjent penge på kryptovaluta.

”Bizart er nok det ord, der dækker følelsen bedst. Det er jo åndssvagt og egentlig også sjovt, hvis man ikke tænker på det faktum, at mennesker hopper på det. Det er jo ikke godt,” siger Anders Lund Madsen til Journalisten.

Som at finde mening i et LSD-trip

Har du et bud på, hvorfor netop du bliver brugt i de her svindelannoncer?

”Jeg har ingen idé om, hvorfor det er mig, de bruger i de annoncer. At motivforske i det her er ligesom at finde mening i et LSD-trip. Det er simpelthen bare vanvittigt.”

Sådan ser en af de falske artikler ud, som på Facebook linker til en hjemmeside, der er næsten identisk med journalisten.dk. Foto: Skærmbillede

For få dage siden tog det en endnu mere bizar drejning for Anders Lund Madsen, da han blev gjort opmærksom på, at annoncesvindelen med hans ansigt og navn var at finde på en officiel myndighedsside for et vestafrikansk land.

”Jeg var simpelthen blevet hacket ind på Ækvatorial Guineas meteorologiske Instagram-side. Så er det, at ordet bizart falder mig ind. Det er globaliseringen i sin smukke vår,” siger Anders Lund Madsen, der også lige får flettet en frisk bemærkning til sammenkædningen med fagbladet Journalisten:

”Hvis jeg skulle kædes sammen med nogen i et scam, så er det mig en ære at blive kædet sammen med Journalisten.”

Organiseret svindel fra udenlandske kriminelle

Typen af svindel, som Anders Lund Madsen sammen med andre kendte danskere ufrivilligt bliver en del af, kaldes investeringssvindel.

Nogle taber 2.500 kroner, men vi har også set eksempler på, at folk taber penge i millionklassen over flere år.
Kresten Munksgaard, leder af Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for It-Kriminalitet

Det fortæller Kresten Munksgaard, der er leder af Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for It-Kriminalitet.

”I 2023 har vi hos Nationalt Center for It-Kriminalitet fået over 500 anmeldelser på investeringssvindel, og det er højere end antallet sidste år,” siger Kresten Munksgaard.

Hvis man trykker på den falske artikel med eksempelvis Anders Lund Madsen, kan man klikke sig videre på en masse links og afgive sine kontaktoplysninger. Hurtigt derefter bliver man så ringet op af en kriminel, som foregiver at være fra et investeringsselskab, som vil have dig til at investere dine penge i noget.

På et eller andet tidspunkt, når ofrene så vil have pengene ud, viser det sig, at der ikke er nogen penge.

”Nogle taber 2.500 kroner, men vi har også set eksempler på, at folk taber penge i millionklassen over flere år,” siger Kresten Munksgaard, der tilføjer, at svindelen i næsten alle tilfælde fører til udenlandske kriminelle.

”Det er meget velorganiseret af udenlandske kriminelle, som laver det her svindelnummer på tværs af den vestlige verden.”

Anders Lund Madsen føler stor sympati for dem, der bliver snydt.

”For alle, der har prøvet at blive snydt, så er skammen og ubehaget det samme. Det har jeg selv prøvet. Men at nogen mister hele deres opsparing, det er så trist og usselt. Det irriterer mig, men jeg får ikke dårlig samvittighed, for jeg har ingen som helst indflydelse på det,” siger han.

1 Kommentar

Kirsten Rindom Erlendsson
6. DECEMBER 2023
Det startede for år tilbage på FB med misbruget af kendte danskere som reklamer for krypto-valuta. Her var det Ken Kirk Kristiansen fra Lego, der tilsyneladene ønskede at dele opskriften på sin rigdom med alle - også med videoklip fra Go´Aften, Danmark og falske forsider fra bl.a. Ekstrabladet.
Jeg anmeldte det til Facebook som svindel, men kontaktede også Lego for at gøre dem opmærksom på misbruget. De stønnede højlydt og forklarede, at de havde haft advokater i sving for at få stoppet annoncerne. Men det fortsatte bare. Når ikke engang en koncern som Lego, kan råbe Facebook op og få stoppet misbruget af kendte danskere, så må EU sætte nogle alvorlige tommelskruer på FB, der lever af at udnytte alles oplysninger og data. Det må få konsekvenser og ikke fortsætte uden risiko for FB