
ChatGPT er en af mange platforme, der drives af såkaldt kunstig intelligens. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
For at højne effektiviteten og kvaliteten og imødekomme potentialet fra kunstig intelligens vil JFM-ledelsen efter aftale med husets tillidsfolk sende alle redaktionelle medarbejdere på et kursus i ChatGPT.
Det fortæller chefredaktør Peter Orry til Journalisten.
Kurserne kommer til at foregå i løbet af efteråret, og i begyndelsen af det nye år vil JFM sammen med medarbejderne evaluere, hvad der er kommet ud af kursusforløbene.
”Vi tror på, at AI og i det her tilfælde ChatGPT bliver en kæmpe ting i det redaktionelle arbejde i de år, der kommer. Vi har kun lige set begyndelsen af det, men ved allerede, at der er mange ting, det kan bruges til,” siger Peter Orry.
Ideen til kurserne udspringer af de seneste overenskomstforhandlinger, hvor Danske Medier Arbejdsgivere (DMA) blev enige med Dansk Journalistforbund om at gennemføre forsøg med efteruddannelser, der afviger fra de nuværende bestemmelser, så man motiverer flere medarbejdere til at efteruddanne sig.
”Vi er glade for, at vores tillidsrepræsentanter har været imødekommende, for vi ved godt, at efteruddannelse gennem mange år har været et følsomt emne, som vi måske har været lidt i skyttegrave over for hinanden på,” fortsætter Peter Orry.
Her henviser han til, at man fra ledelsens side gerne ville have mere indflydelse på efteruddannelsens indhold, som i udgangspunktet er en erhvervet ret, som medarbejderne selv kan disponere over.
TR: Går ikke i minus
JFM-tillidsrepræsentant Connie Bøgwad Schmidt bekræfter, at tillidsfolkene har sagt ja til at deltage i forsøget.
Helt konkret er der ifølge hende også indgået en aftale med ledelsen om, at medarbejderne får lov til at gå i minus på efteruddannelseskontoen, når ledelsen gerne vil have medarbejdere med på et internt kursus. Dermed vil medarbejderne på JFM også næste år have fem dage at bruge af, selvom der måtte komme overtræk på efteruddannelseskontoen som følge af ChatGPT-kurset, forklarer hun.
Konkret håber hun, at kurset vil skabe klarhed over, hvad ChatGPT og kunstig intelligens kan bruges til journalistisk:
”Det er det, vi skal finde ud af på sådan nogle kurser. Også så vi ved, hvad der rammer os lige om lidt. Det er bedre, at vi ved, hvad det er, og hvordan vi skal forholde os til de nye værktøjer og hvordan de skal bruges eller ikke bruges,” siger hun.
Har lavet forsøg på Fyn
Ifølge Peter Orry bliver det JFM’s egne folk, der underviser på kurserne, da man har et såkaldt digitalt indsatshold, som ifølge Peter Orry er specialister inden for området.
Efter kurset vil JFM også opfordre medarbejderne til at eksperimentere med brugen af ChatGPT ude på redaktionerne.
Og det har man faktisk allerede gjort i det små, fortsætter Peter Orry:
”Vi har allerede testet AI og ChatGPT på tre redaktioner på Fyn, hvor vi med medarbejdernes og tillidsrepræsentanternes fulde accept fulgte journalisterne i en uge,” fortæller han.
Først fulgte man journalisterne i en uge, hvor de ikke brugte ChatGPT. Så fik de et kort kursus i ChatGPT, hvorefter man fulgte journalisternes arbejde i en ny uge.
”Det var ikke noget stort forsøg, og det er ikke sikkert, at det ville holde i en videnskabelig udredning til et tidsskrift. Men vi fik klare indikationer på, at både kvantitet og kvalitet stiger når vi bruger ChatGPT. Det vil sige, at de lavede lidt flere historier, de klarede sig bedre digitalt og konverterede og solgte mere,” siger han.
Ifølge Peter Orry steg journalisternes arbejdsglæde også en lille smule af at arbejde med ChatGPT.
”Det giver en klar indikation af, at journalisterne synes det er sjovt, og de siger klart til os, at det er noget, vi kommer til at arbejde med, og noget, der kan hjælpe os i vores daglige arbejde,” siger han og understreger, at man også vil være opmærksom på de store etiske faldgruber og udfordringer der kan være i brugen af kunstig intelligens.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.