Pressestrategi

Afslag på afslag: Medier savner svar om mulig miljøkatastrofe

Især spørgsmålet om, hvor regningen ender, spøger efter ugers mediedækning af Nordic Waste-sagen. Virksomheden selv har været tæt på helt tavs

I ugevis har en af de helt store nyhedshistorier været jordskredet og det omfattende arbejde med at afværge en mulig  miljøkatastrofe ved virksomheden Nordic Waste i Randers.

Lige så længe har seere, lyttere, og læsere igen og igen i medierne fået at vide, at det ikke har været muligt at få et interview med Nordic Waste. Ligesom virksomhedens ejer, rigmanden Torben Østergaard-Nielsen, trods en række interview-forespørgsler har været tavs om sagen. Han er blandt andet blevet beskrevet som Danmarks 6. rigeste mand og som en, der har vendt ryggen til sagen.

Siden virksomheden 19. december overlod oprydningen efter jordskredet til Randers Kommune, har der med få undtagelser været lukket for kommunikationen fra virksomheden.

Det har blandt andet Mads Otte, TV 2 Østjyllands lokalreporter i Randers Kommune, oplevet. Han vurderer, at TV 2 Østjylland ”nærmest dagligt” har forsøgt at få et interview med Nordic Waste siden 19. december. Men indtil videre forgæves.

”Vi har også lavet en artikel i dag med alle de ubesvarede spørgsmål, vi stadig står med,” siger Mads Otte.

Den lukkede stil har gjort det sværere at dække sagen for TV 2 Østjylland.

”Det har selvfølgelig betydet, at det journalistiske princip, som vi gerne vil holde i hævd, om, at man altid hører modparten og lader dem svare på kritikken, har vi ikke kunnet i det her tilfælde,” siger Mads Otte.

Primært skriftlige svar

Tavsheden fra Nordic Waste har ikke været total.

Virksomheden har udsendt enkelte pressemeddelelser, blandt andet fredag morgen, hvor den tog til genmæle over for flere mediers udlægning af sagen. Torsdag talte bestyrelsesformanden med Radio4, og tidligere har Randers Amtsavis også fået enkelte skriftlige svar fra virksomheden.

Lone Hammer Sørensen, der dækker sagen for Randers Amtsavis, har hæftet sig ved netop de skriftlige svar.

”De forsøger at styre kommunikationen ved at svare skriftligt. Når jeg stiller fem spørgsmål, så svarer de på de to, de gerne vil, og resten lader de ligge,” siger hun.

DR har også brugt mange kræfter på at dække Nordic Waste-sagen. Ifølge chefredaktør Thomas Falbe har mediehuset ”på daglig basis” siden før jul forsøgt at få et interview. Men de har ikke fået noget interview med Nordic Waste, efter at direktør Lene Lange stillede op 14. december.

”Siden har vi ikke haft en direkte kontakt med dem,” siger han og tilføjer, at der har været få skriftlige udtalelser fra Nordic Waste.

”Men det er ikke lykkes os at få dem til at stille op til interview, hvor vi kan stille dem de spørgsmål, som vi gerne vil,” siger Thomas Falbe.

Også på Jyllands-Posten har de måttet se langt efter et interview, fortæller Jesper Høberg, journalist og graverchef på Jyllands-Posten. Derimod har de fået flere korte meddelelser om, at de ikke vil stille op.

”Det har betydet, at der er en masse ubesvarede spørgsmål,” siger han.

Tavshed forstærker nervøsiteten

Særligt spørgsmålet om, hvor regningen for det omfattende oprydningsarbejde ender, blinker som den store ubekendte, lyder det fra flere af medierne.

”Den helt centrale del, vi mangler at få et konkret svar fra Nordics Wastes ledelse på, er, hvorvidt de har tænkt sig at stå ved den regning, der følger,” siger Thomas Falbe.

”I byrådet i Randers er der politikere, som savner en form for tilkendegivelse af, hvem der påtager sig den økonomiske forpligtelse. Det bliver jo lidt spekulativt. For vi kan ikke skrive, at Nordic Waste afviser at påtage sig et ansvar, og vi kan heller ikke skrive, at de påtager sig ansvaret, for der er ikke nogen, der vil svare på spørgsmålene,” siger Jesper Høberg.

Han bemærker, at Nordic Waste sidste år havde en egenkapital på 16 millioner kroner, og oprydningsarbejdet skønnes at koste mellem 600.000 kroner til to millioner kroner dagligt. Nordic Wastes egenkapital vil altså hurtigt være ædt op.

”Der opstår noget uvished om, hvorvidt den regning kan havne hos skatteborgerne. Når virksomheden ikke kommunikerer, gør det ikke nervøsiteten blandt byrødderne mindre,” siger Jesper Høberg.

”Det kan være, der er gode forklaringer på, hvorfor Nordic Waste og USTC-koncernen ikke går ud og kommunikerer om det. Vi ved det ikke. For der er ikke nogen, der vil svare på det,” siger han.

Slagsmål for åben skærm

Hos TV 2 Østjylland fortæller Mads Otte, at de fredag – oven på pressemeddelelsen fra virksomheden – fik den uddybning fra Nordic Waste, at de ikke vil kommentere spørgsmål om økonomien af hensyn til forsikringsmæssige og juridiske årsager.

Men et egentligt interview har de ikke fået.

”Det er en sag, der berører mange mennesker. Der er rigtigt mange mennesker, som savner nogle svar, og dem forsøger vi at jagte på alle mulige måder,” siger han.

Samtidig mener han, at det er fair af Nordic Waste at vælge den tavse stil.

”Vi synes bare også, det er fair, at vi jagter svarene, selv om de måske hellere ville have, at vi ikke gjorde det,” siger Mads Otte.

Lone Hammer Sørensen på Randers Amtsavis mener, at Nordic Wastes lukkethed og de mange skriftlige svar medvirker til, at situationen bliver ”et slagsmål for åben skærm”.

Hun peger på, at pressemeddelelsen fra virksomheden fredag morgen blandt andet giver Nordic Wastes udlægning af, hvordan det rent faktisk gik for sig, da virksomheden 19 .december overlod oprydningsarbejdet til kommunen. Og den udlægning er kommunen allerede gået i rette med.

”Det var noget af det, jeg spurgte ind til for længe siden. Men vi har ikke mulighed for at belyse sagen nærmere, fordi de (Nordic Waste, red.) kun svarer på det, de selv vil,” siger hun.

Ingen kommentarer fra Nordic Waste

Thomas Falbe kritiserer den tavse linje. Han mener, den skaber grobund for både usikkerhed og måske også mistillid hos borgerne.

”Jeg synes, enhver virksomhed som opererer under dansk lovgivning og har forpligtet sig til det, bør stille op og svare borgerne på, hvordan de har tænkt sig at håndtere det her, både i forhold til miljøet og i forhold til den regning, der ligger.”

”Der er mange bekymrede skatteborgere i Randers, som tænker på, om det her kan føre til en uforudset udgift for kommunen,” siger han.

Nordic Waste ønsker ikke at kommentere kritikken, oplyser virksomhedens presseansvarlige.

0 Kommentarer