
Prorektor på DMJX Jens Grund. Foto: Jens Bangsbo
Når de studerende på landets medie- og kommunikationsuddannelser på DMJX, RUC og SDU i næste uge møder op til praktikmesse i Odense, er det med en sort sky hængende over hovedet.
Som det ser ud nu, mangler der nemlig godt og vel 50 praktikpladser rundt om på landets mediearbejdspladser, hvis alle studerende skal have en plads.
Meldingen er klar fra både Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og brancheorganisationen Danske Medier, der repræsenterer de danske medievirksomheder.
”Det er en ulykkelig situation,” lyder det samstemmende fra Danske Mediers administrerende direktør, Mads Brandstrup, og Jens Grund, prorektor på DMJX.
Der er flere årsager til, at der i år er gedigen mangel på praktikpladser på de studerende fra uddannelser som journalistik, tv- og medietilrettelæggelse, fotojournalistik og kommunikation.
En af forklaringerne er, at DMJX-studerende efter en forsøgsordning med en praktiktid på 12 måneder nu er tilbage på de vante 18 måneders praktik. Men det er kun en meget lille del af forklaringen.
For første gang i flere år er det fuldt bookede hold af studerende, der skal ud i praktik. Samtidig har flere arbejdspladser opgivet at forsøge at få praktikanter efter flere år uden ansøgere, og nogle virksomheder – særligt produktionsselskaber – har på grund af økonomien ikke slået stillinger op til kommende praktikanter.
”Vi er nærmest ramt af den perfekte storm,” siger Jens Grund.
”Vi vidste, der kunne opstå et midlertidigt problem ved overgangen til 18 måneders praktik, men vi havde ikke forudset en krig i Ukraine med inflation, og at praktikpladser ikke længere ville blive slået op, fordi de ikke er blevet besat,” siger han.
Et samfundsansvar
Prorektoren har ingen intentioner om at kritisere medierne for ikke at slå nok praktikpladser op, men han håber, at medierne vil slå dørene op for flere studerende.
Anderledes spidst lyder det fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup.
”Vi vidste, der ville komme en klump, når vi gik over til 18 måneder, og der var det en klar aftale med arbejdsgiverne, at der skulle opslås flere stillinger.”
Det modsatte viser sig dog at være tilfældet. Ifølge tal fra praktikudvalget er der slået hele 47 færre praktikpladser op end ved sidste runde.
”Det er fuldstændigt det modsatte af, hvad vi aftalte med arbejdsgiverne. Derfor forventer jeg, at de kigger rundt omkring i hjørnerne,” siger Allan Boye Thulstrup.
”Dem, der har presset mest på for at få de 18 måneders praktik, har et større ansvar og må kigge ind i sig selv. De ved godt selv, hvem de er,” tilføjer han.
Medier og produktionsselskaber er presset fra forskellige ledder og kanter, og nogle har ikke fået praktikanter, når de tidligere har slået pladser op. Kan man stadig forvente, at de tager praktikanter i den situation?
”Jeg synes, at det ligger i samfundskontrakten, at man som virksomhed har et uddannelsesansvar. Jeg ved, at markedet og særligt produktionsselskaber er presset, og at der har været fyringsrunder. Jeg kan også godt forstå, at dem, der har slået op tre gange uden at få nogen praktikanter, giver op.”
”Samtidig er det et vigtigt ansvar. Arbejdsgiverne har også interesse i, at der er veluddannede og dygtige unge, der bliver uddannet. Det er jo ikke raketvidenskab, og det ved arbejdsgiverne også godt,” siger Allan Boye Thulstrup.
Forsøger at ryste træet
Der er tæt dialog mellem uddannelsesstederne og arbejdspladserne, og meldingen fra Danske Medier er, at man her og nu gør alt, hvad man kan for at få kabalen til at gå op.
”Vi prøver at ryste træet, alt hvad vi kan, for at se, om nogen af dem, der ikke ønskede at tage praktikanter i denne omgang, alligevel kan gøre det, og om der er nogen af de store, der kan tage en ekstra,” siger Mads Brandstrup og tilføjer:
”Vi ser også på, om vi kan finde nogle, der kan vente et halvt år og komme ud der. Så vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at så mange som muligt kan få en praktikplads.”
Der har været overskud af praktikpladser de seneste år. De, der kan huske længere tilbage end det, ved også, at der i mangelsituationer lyder en klar opfordring til de studerende. Den bliver nu gentaget fra DMJX’ side:
”Jeg vil indtrængende opfordre de studerende til at søge bredere: Regionalt, lokalt og hos specialmedier. Steder, hvor man måske ikke havde forventet at skulle have en praktikplads. Der er masser af spændende jobs på regionale og lokale medier, som vi håber bliver besat,” siger Jens Grund.
”Den mest ulykkelige situation er, hvis der mangler praktikanter, og praktikanterne fravælger dem på grund af geografi, eller fordi det er et specialmedie,” tilføjer han.
Kan trække i langdrag
Ud over at skulle indstille sig på at søge bredt kan studerende også forvente, at praktiksøgningen kan trække i langdrag.
Praktikopslagene offentliggøres senest mandag den 17. april, og dagen efter er der praktikmesse i Odense, hvor de studerende kan snuse til repræsentanter for arbejdspladserne.
De studerende skal sende ansøgninger til praktikpladserne senest den 21. april, og mandag den 24. april afholdes der samtaler med ansøgere. Fire dage senere er der den første runde af praktikmatch, hvor studerende bliver tilbudt en praktikplads. Den anden matchrunde afholdes fredag den 28. april.
”Det er ikke sikkert, vi kan få alt på plads nu, og praktiksøgningen kan ende med at foregå hele vejen hen over sommerferien,” siger Jens Grund.
Til den tid håber Jens Grund også, at man fra uddannelsernes side har løsninger på plads til dem, der kan ende med at stå uden plads.
Hvis det viser sig at være et vedvarende problem at få de studerende ud i landet og på nichemedier, er det noget, DMJX i samarbejde med medierne vil se nærmere på. Og det vil Danske Medier i den grad også.
”På sigt udestår der også en mere grundlæggende diskussion, for det er et krisetegn, at der er gode praktiksteder, der opgiver at få praktikanter. Der skal vi have en forventningsafstemning med de studerende, for mediebilledet ændrer sig med et stigende antal af specialmedier og færre traditionelle praktikpladser på de store medier,” siger Mads Brandstrup.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.