3F-journalister vinder Kristian Dahls Mindelegat

Journalisterne Karsten Østergaard og David Rebouh har netop vundet Kristian Dahls Mindelegat. De vinder for deres historier om udbuddet på den nye Storstrømsbro, der afslører, at italienske entreprenørfirmaer vandt udbuddet på et tvivlsomt grundlag

Karsten Østergaard og David Rebouh er fra Fagbladet 3F, og de er henholdsvis 39 og 37 år.

De har her til aften vundet Kristian Dahls Mindelegat for deres historier om udbuddet på den nye Storstrømsbro, der afslører, at italienske entreprenørfirmaer vandt udbuddet på et tvivlsomt grundlag.

Det skriver DJ's Kreds 1 i en pressemeddelelse.

Kristian Dahls Mindelegat uddeles af kredsen til en eller flere unge journalister, der har skabt øget interesse eller debat inden for et område.

Graverjournalistik til UG

Og de to journalister har netop skabt en øget interesse, mener komitéen. Journalisterne roses for at grave en undersøgende historie ud i et stofområde, som ellers kan være svært at skabe opmærksomhed omkring.

Derudover har journalisterne formået at formidle deres artikler på en letforståelig måde, så sagens alvor er tydelig for læserne.

De mestrer ifølge komitéen graverjournalistikken til UG, og de har dækket historien på et oprigtigt nysgerrigt grundlag.

Journalistik med efterfølgende konsekvenser

Kontrakterne med de italienske firmaer beløb sig til 2,1 milliard kroner, og i artiklerne blev det blandt andet afsløret, at de italienske firmaer var under mistanke for involvering i korruptions- og bestikkelsessager.

Journalisternes vedholdenhed og afsløringer medførte, at transportminister Ole Birk Olesen endte med at udsætte underskriften på milliardbyggeriet. Derudover er en direktør fra et af de italienske firmaer blevet anholdt og sat i husarrest for mistanke om korruption på et stort byggeprojekt i Italien.

Det undrer komitéen, at store landsdækkende medier ikke i højere grad har taget historierne til sig og belyst de ansvarlige myndigheders svigt. Ifølge juryen er sidste ord endnu ikke skrevet i sagen om milliardbyggeriet.

De fem nominerede projekter

Kristian Dahls Mindelegat fik i år 14 indstillinger, og prisudvalget for Kristian Dahls Mindelegat havde nomineret følgende fem journalistiske projekter til årets legat:

Jonatan Placing, DR: For dokumentarserien 'De dyre direktører'.

Ida Nyegård Espersen, Jyllands-Posten: For brobygning mellem undersøgende og fortællende journalistik og for globale samfundsportrætter fortalt gennem menneskeskæbner.

Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel, TV 2: For deres dækning af sagskomplekset om danske skyldnere, der årligt snyder SKAT for millioner af kroner.

Sandra Brovall, Politiken: For sine reportager, features, nyheder, portrætter m.m. om det moderne kvindeliv.

Årets vinder blev fundet af juryen, bestående af:

Formand: Michael Bech, TV 2
Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen
Thomas Buch-Andersen, Danmarks Radio
Ditte Valente, Freelance
Hans Mortensen, Weekendavisen
Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Posten

Fredag den 6. april klokken 16.00 overrækkes Mindelegatet til vinderen i Dansk Journalistforbund, Gammel Strand 46, København. Med prisen følger et legat på kr. 15.000.

 

0 Kommentarer