Overenskomst

24syv bruger studentermedhjælpere som værter

Radiokanalen gør brug af studentermedhjælpere til 140 kroner i timen som radioværter. Det kan være et brud på overenskomsten, vurderer DJ-formand Tine Johansen

Flere gange om ugen sender 24syv programmer i sendefladen, hvor værterne aflønnes som talenter.

Her er det typisk unge værter, der selv står for at tilrettelægge programmerne, line gæster op og afvikle programmerne.

Journalisten kan nu på baggrund af samtaler med adskillige kilder i og omkring 24syv fortælle, at en del af talenterne er ansat på studentermedhjælperkontrakter til 140 kroner i timen for omtrent 15 timers arbejde om ugen.

Journalisten er også kommet i besiddelse af udkastet til sådan en kontrakt, hvor selve rammerne for arbejdet ikke bliver beskrevet.

Derudover fremgår det intet sted i kontrakten, hvordan uddannelsesdelen af forløbet er skruet sammen.

Og ifølge DJ-formand Tine Johansen kan det være et brud på overenskomsten at indgå studentermedhjælperkontrakter til personer, der udelukkende skal producere redaktionelt indhold.

”Som studentermedhjælper er du ikke ansat i en journalistisk stilling,” lyder det fra DJ-formanden.

”Og vi vil gerne snakke med ledelsen på 24syv om, hvad det vil sige at være studentermedhjælper, og lave en ramme og en aftale for talentholdet. For det er der andre eksempler på, at man kan,” siger Tine Johansen.

Burde være styr på det

Her nævner hun som eksempel talentholdene på DR, hvor man har formaliseret et uddannelsesforløb, der minder om en form for mesterlære, hvor aflønningen også læner sig op ad taksten til journalistpraktikanter.

Tine Johansen mener, at det er en særligt skærpende omstændighed, at 24syv er en statsfinansieret kanal, der burde have styr på at overholde overenskomsten:

”Når det her gøres for vores alle sammens midler, så synes jeg, man har en særlig forpligtelse til, at det gøres på ordentlige vilkår,” siger hun.

Jeg har stor retfærdighedssans og kan ikke stå inde for den løn, jeg fik.
Tidligere 24syv-talent

 

På 24syv fortæller kultur- og partnerskabschef Kim Lykke Pihl-Vester, at talenterne er ansat på studentermedhjælperkontrakter efter henvisning fra HR i Berlingske Media. Han har ikke været opmærksom på, om det var et brud med overenskomsten, men er klar til at indgå i dialog med DJ:

”Det skal jeg ikke kunne svare på. Jeg ved ikke, hvad DJ mener, og hvilken overenskomst vi skal ansætte talenter på. Men hvis de mener, det er et problem, er det ikke et problem for os at føre dem over på en anden, så får de nok bare færre timer om ugen at lave det for,” siger han.

Han mener heller ikke, at talenterne er ansat på dårlige vilkår:

”De får altså 15 timer til at lave programmet, hvor man ville få seks timer, hvis man var journalist. De får feriepenge, løn under sygdom og får sparring. Vi har en redaktør ansat til kun at tage sig af talentholdet,” fortæller han videre.

Andre talenter får 1.500 kroner

Det fremgår af 24syvs sendetilladelse, at kanalen skal have fokus på talentudvikling. Det fremgår dog ikke, hvordan det skal skrues sammen, eller hvorvidt talenterne skal være tilrettelæggere eller værter.

Det fastsættes dog, at der skal laves ”en række faste formater” med fokus på talentudvikling, og derudover laves et ”talentprogram”, der sender fra 23 til 00 i hverdage og om formiddagen i weekenden.

Ud over det egentlige talenthold viser Journalistens gennemgang af 24syvs talentprogrammer dog også, at man kan være tilknyttet som talent uden at være ansat som studentermedhjælper på talentholdet.

Ifølge Journalistens oplysninger arbejder flere af talenterne på 24syv nemlig på honorarbasis, der giver dem i omegnen af 1.500 kroner per program.

Flere kilder vurderer over for Journalisten, at de enkelte programmer kræver i omegnen af 15 timer om ugen at tilrettelægge. Og de honorarlønnede deltager altså ikke i talentudviklingen på lige fod med de studentermedhjælper-ansatte på talentholdet.

Journalisten har også kendskab til tilfælde, hvor radiokanalen har ansat færdiguddannede fra andre uddannelser end de journalistiske til den sats.

Hvis programmerne efter noget tid vurderes at være gode nok til at indgå i den normale flade, kommer de unge værter på kontrakter med en timeløn.

”Jeg har stor retfærdighedssans og kan ikke stå inde for den løn, jeg fik,” siger et tidligere honorarlønnet 24syv-talent, som bekræfter, at aflønningen per program lå på 1.500 kroner.

I forbindelse med honoraret blev der lovet feedback, men vedkommende fortæller, at sparringen fra 24syvs side bestod af et enkelt feedbackmøde om måneden med en chef fra kanalen.

”Jeg ved ikke, hvordan det generelt er i mediebranchen, men det kan jo ikke være rigtigt, at det er sådan og fortsætter med at være det. Det er ikke ordentlige vilkår at arbejde under for nogen mennesker,” fortsætter det tidligere 24syv-talent.

”Et eksternt leveret talentprogram”

I DJ opfordrer Tine Johansen alle ansatte på talentordninger til at tage kontakt til forbundet for konkret kontraktrådgivning. Og hun opfordrer også 24syv til at kontakte DJ for at lave en formaliseret aftale for talenterne:

”Journalistik og redaktionelt arbejde er en profession og noget, man skal leve af. Og det lyder til, at 24syv skal finde ud af, om det er et uddannelsesforløb eller billig arbejdskraft, de har brug for,” siger hun.

Kim Lykke Pihl-Vester afviser, at der er to forskellige talenthold, men bekræfter, at de honoraransatte hverken optjener ferie eller løn under sygdom, da de betragtes som eksterne leverandører.

Hvis de ikke er på talentholdet, hvad kalder I det så, når honoraransatte kommer ind under samme fane og laver programmer, hvor der står ’24syv talent’ i beskrivelsen og programmerne indgår i sendeplanen?

”Det er, fordi det er et talentprogram. Det er et eksternt leveret talentprogram, hvor de får 10 timer til at levere en time for – og den har vi værdisat til 1.500 kroner den time. Og så får de samme form for feedback og efterkritik, men de bliver ikke undervist i speaktræning og alle mulige ting. Nogle gange bliver de inviteret med trods alt, men mange af dem har slet ikke tid til at sidde herinde i 15 timer om ugen. På selve talenthold-delen har vi inviteret folk til samtaler og udvalgt nogle af dem.”

Kunne man ikke anføre, at det var et udviklingsprogram for at ansætte folk til en lav løn for at lave journalistisk indhold til jeres sendeflade?

”Det kan jeg love dig for, at det ikke er. Det har aldrig nogensinde været vores hensigt med noget som helst – det kan jeg skrive under med blod. Jeg synes ikke, 1.500 kroner for en times radio er lidt. Jeg kender ikke mange steder, hvor man får mere end 1.500 kroner for at levere en times radio, hvor der er fri leg.”

Over for Journalisten fastholder Kim Lykke Pihl-Vester, at han er klar til at gå i dialog med DJ om kontrakterne – både for det egentlige talenthold og for de honorarlønnede talenter:

”DJ skal bare henvende sig. Der har aldrig været nogen herinde, der prøvede at svindle nogen som helst eller at narre nogen som helst. Vi er faktisk ret ordentlige mennesker, og vi prøver at gøre det bedste, vi kan.”

FAKTA: Det siger sendetilladelsen om 24syvs talenter

Det fremgår ikke umiddelbart af de tre punkter i tilladelsen, hvorvidt de unge talenter skal være tilrettelæggere eller værter af de enkelte talentproduktioner, eller om de unge talenter skal indgå i en redaktion, hvor de ikke selv bærer programmet som selvstændige produktioner.

Dog fremgår det af punkt 72, ”at der etableres en udviklings- og partnerskabsenhed, som har fokus på at udvikle nye talenter og nye formidlingsformer i samarbejde med redaktionen og kanalens partnere”.

Endvidere fremgår det af punkt 73 i tilladelsen om talentudvikling, at der etableres en række faste formater, hvor der er særligt fokus på talentudvikling, herunder et talentprogram, som sendes alle ugens dage fra kl. 23-00 samt lørdage og søndage fra kl. 11.05-12.00, som kan være en genudsendelse.

I øvrigt skal Radio- og tv-nævnet bemærke, at der hverken af bekendtgørelsen eller af Kulturradio Danmark A/S’ programtilladelse, fremgår krav til ansættelsesforhold på stationen, hvorfor Radio- og tv-nævnet ikke har mulighed for at tage stilling hertil.

Kilde: Svar fra Radio- og tv-nævnet til Journalisten

1 Kommentar

Erik Staffeldt
10. MAJ 2023
På Altinget skriver “redaktionsassistenter” journalistiske artikler. Hvorfor ikke gå skridtet helt ud: kunstig ontelligens?