16 unge mediefolk: Det skal vi kunne i fremtiden
Journalister skal i højere grad være specialister end generalister, grafiske designere skal kunne kombinere kodning og avanceret teknologi med de klassiske discipliner, fotografer skal kunne skabe og varetage deres eget brand, og kommunikationsfolk skal lave indhold, som brugerne ikke kan undvære.
Sådan lyder nogle af de egenskaber, som Journalistens 16 udvalgte talenter selv mener, deres fag vil få brug for i fremtiden.
Vi har forsøgt at finde 16 talenter, som ikke bare er dygtige, men som vi formentlig vil se mere til i fremtiden, fordi de er dygtige til de rigtige ting. Til at hjælpe os har vi spurgt eksperter, undervisere og erfarne kolleger inden for de fire felter; journalistik, fotografi, grafisk design og kommunikation. Resultatet er 16 talenter. Her kan du læse, hvad de selv tænker om fagenes fremtid.
Journalistik
[factbox:0]
I kategorien journalistik har vi udvalgt: Isabella Hindkjær, Kristoffer Eriksen, Nadia Nikolajeva og Jakob Sheikh.
Isabella Hindkjær, 26 år, Managing editor, Vice Danmark, tidligere featurejournalist på Jyllands-Posten, uddannet journalist fra SDU i 2013. Foto: Jonas Pryner Andersen.
Fagpanelet siger: ”Isabella har fra starten vist, at hun sigter mod journalistik, som er mere end nyheder. Hun er en fortæller, og hun er en fortæller med en dybde, vi som regel skal til ældre journalister for at finde. Hun er nysgerrig og har et drive, som jeg tit savner hos andre unge. Og så er det en styrke, at en ung journalist stopper på en ’fin avis’ for at arbejde med meget mere usikkerhed på et sted som Vice.” (Geir Terje Ruud)
”Isabella er modig og dygtig på samme tid. Hun tør gå nye veje med journalistikken – når hun bruger sig selv og fortæller personlige historier, men også når hun udfordrer journalistiske formater på Vice.” (Gerd Maria May).
Isabella Hindkjær om fremtiden: ”Om 20 år er de dygtige journalister mere specialiserede, end vi er i dag. De har en enorm viden, en umiskendelig fortællerstemme og evnen til at gøre deres egen passion til læserens – uanset om deres stofområde er sex, narko eller atomkraft. Derfor bliver de mest eftertragtede journalister også i højere grad end i dag deres eget brand. Ikke kun i kraft af deres faglighed, men også deres personlighed og holdninger, for de bekender sig ikke længere til forestillingen om objektiv journalistik, og de ser ingen modsætning mellem subjektivitet og saglighed. Desuden er de platformsagnostikere. En skærm er en skærm, og de forstår, at 10 sekunder på Snapchat kan have lige så stor værdi som 5.000 ord på print.”
Kristoffer Eriksen, 30 år, journalist og morgenvært på Radio24syv, tidligere blandt andet vært på satireprogrammet ’Absurdistan’, uddannet journalist fra DMJX i 2011. Foto: Radio24syv.
Fagpanelet siger: ”Han er en nådesløs kritisk interviewer, som roligt, men sikkert fører den udspurgte ind i en tragt skabt af dokumentation. Faconen er venlig, målet er at få et klart svar på de allermest kritiske spørgsmål. Kristoffer Eriksen kan komme langt med metoden, hvis han administrerer talentet ansvarsfuldt og kun bruger den kritiske metode, når researchen er i orden.” (Naja Nielsen)
[quote:1]
Kristoffer Eriksen om fremtiden: ”Vi skal blive dygtigere til at være komplet ligeglade med at blive uvenner med folk. Om det er spindoktorer, politikere, erhvervsfolk, kulturpersonligheder, organisationer, foreninger, bevægelser eller andre journalister: Vores opgave må først og fremmest være at stille kritiske spørgsmål og bringe afsløringer. Boykots, blacklistings og shitstorms skal fejres på redaktionen med gin&tonics på chefens regning – og måske også TUC-kiks, hvis det virkelig blæser om ørerne. Og hvis branchens chefer så samtidig kunne blive dygtigere til at sige uforbeholdent undskyld og indrømme fejl på letforståeligt menneskesprog, når der for alvor er gjort i nælderne, så ville det helt sikkert komme alle til gavn.”
Nadia Nikolajeva, 30 år, digital chef hos TV MidtVest, tidligere nyheds- og social medie-redaktør hos Metroxpress, uddannet journalist fra DMJX i 2013. Foto: Lasse Bak Mejlvang/Metroxpress.
[quote:2]
Fagpanelet siger: ”Nadia er en ung, dygtig journalist, som virkelig forstår dynamikken i sociale medier, og hvordan man kan få unge mennesker til at interessere sig for journalistik, når det laves på en måde, som rammer dem. Det taler også til Nadias fordel, at hun flytter fra MX-basen på Nørrebro til Holstebro. Vi har brug for, at flere unge journalister vil arbejde i provinsen og forstå, at Danmark også findes uden for Storkøbenhavn. Hvis flere unge som Nadia søger ud som en del af deres ’efteruddannelse’, vil vi også få flere journalister, som forstår Danmark og kan bidrage til at bygge bro mellem dem, der føler sig glemt af København, og den såkaldte elite i København.” (Geir Terje Ruud)
Nadia Nikolajeva om fremtiden: ”I dag følger journalister og medier opmærksomt eksempelvis Facebook, som på ufatteligt mange måder styrer slagets gang. Kloge af skade skal vi selv stå i spidsen for udviklingen i mediebranchen. Fremtidens journalister skal kunne identificere et behov hos medieforbrugerne. Og de skal kunne dække det ved at sætte sig ned, kode og udvikle nye medieplatforme, som journalistikken kan leve på.”

Jakob Sheikh: 29 år, særlig rådgiver for justitsminister Søren Pape Poulsen, da juryen udpegede Jakob Sheikh, var han journalist på Politiken, forfatter til bogen ’Danmarks børn i helllig krig’, uddannet journalist fra DMJX i 2012. Foto: Philip Davali/Polfoto.
Fagpanelet siger: ”Han har formået at bruge sin egen baggrund, sine analytiske evner og sin sproglige kunnen til at placere sig centralt i en af de største og væsentligste brudflader i vores tid. Samtidig evner han at reflektere over sin egen og mediernes rolle. Ikke mindst det sidste er der stigende behov for i en tid, hvor nøgtern og troværdig formidling af nyheder er under pres.” (Carsten Terp)
[quote:3]
Jakob Sheikh om fremtiden: ”Med fremkomsten af sociale medier har journalister ikke længere monopol på at være informerede. Alle med internetadgang kan søge, bearbejde og viderekolportere information, hvilket i princippet gør dem til en slags journalister. Derfor er der mere end nogensinde – og især om 20 år – brug for journalister, der tager sig tid, ofte rigtig lang tid, til at nå under overfladen på et menneske, på magten eller på den konflikt, der foregår i det modsatte verdenshjørne. Vi har ikke brug for flere generalister, der skriver én-kilde-historier om fire forskellige emner på samme nyhedsvagt.”
Fotografi
[factbox:1]
I kategorien fotografi har vi udvalgt: Lærke Posselt, Rasmus Weng Karlsen, Rasmus Degnbol og Asger Ladefoged.
Lærke Posselt: 32 år, freelance, repræsenteret af Agence VU, uddannet fotojournalist fra DMJX i 2013. Foto: René Schütze/Polfoto.
Fagpanelet siger: ”Lærke Posselt har allerede bevist, at hun kan balancere mellem personlige projekter/egne idéer og opgaver, som hun bliver stillet af kunder. Hendes personlige projekter er gennemarbejdede, og hendes fotografi er på en gang smukt og udfordrende. Hun har solgt fotografier fra sit personlige projekt på Paris Photo – og har altså vist, at egne journalistiske historier også kan sælges på en kunstmesse. Fremtidens selvstændige fotojournalist skal, ud over at lave væsentlige historier, kunne "sælge" dem på mange forskellige platforme – da medierne alene ikke er kundegrundlag nok.” (Søren Pagter)
Lærke Posselt om fremtiden: ”Jeg fotograferer, fordi jeg synes, det er vigtigt, og fordi jeg ikke kan lade være. Når jeg kan leve af det, er det, fordi der stadig er et marked for det, jeg synes er godt fotografi. Om jeg kan eller vil leve af det om 20 år, kommer an på, hvordan markedet forandrer sig. Jeg mener, at det at lave godt og vigtigt dokumentarfotografi om 20 år vil kræve det samme som i dag: Empati, retfærdighedssans, nysgerrighed, følsomhed og stædighed, videbegærlighed, mod og en evne til at se, mærke og formidle verden på sin egen måde. Jeg kan ikke forudse, om medierne vil prioritere det gode dokumentarfotografi eller fortsat halse efter den teknologiske udvikling på samme måde som nu, hvor man køber droner og 360-grader kameraer med den ene hånd og fyrer dygtige fotografiske medarbejdere med den anden.”
Rasmus Weng Karlsen: 30 år, freelance, selvlært fotograf. Foto: Privat.
Fagpanelet siger: ”Den unge Aarhus-dreng er på vej til at blive Danmarks største mode- og reklamefotograf. Han har på rekordtid sparket dørene ind hos de helt store kunder. Med en unik energi og sikker visuel fotografisk stil, som er smuk, enkel og rå, flyver han mod stjernerne. Han kom ikke ind på DMJX, men i dag ringer de og spørger, om han kan komme og holde foredrag. Han bliver næste store danske fotograf i udlandet.” (Lars Bech) [quote:4]
Rasmus Weng Karlsen om fremtiden: ”Hvis man skal holde i den her branche i 20 år, er det vigtigt at sætte det op for sig selv på en måde, så man ikke brænder ud. For mig handler det meget om at blive ved med at tænke det at fotografere som en hobby og kun lave det, jeg brænder for. Så jeg også over for kunderne sørger for, at jeg altid er den bedste udgave af mig selv. Om 20 år tror jeg, at folk skal blive bedre til kun at gøre det, de er gode til – og så droppe det, de ikke er så gode til. Jeg prøver selv at køre min egen stil, og det har jeg egentlig altid gjort. Jeg kan blive sindssyg i hovedet af at prøve at følge med alle andre hele tiden.”
Rasmus Degnbol: 33 år, freelance, repræsenteret af Redux Pictures, New York, selvlært fotograf. Foto: Jonas Pryner Andersen.
Fagpanelet siger: ”Rasmus er ikke uddannet fotojournalist, og hans tilgang er indimellem lidt uortodoks. Men hans måde at arbejde på, hvor han med stort engagement kaster sig ud i komplicerede og aktuelle emner, samtidig med at han sætter mange måneder af til personlige projekter for at udvikle sig med de gode og ufortalte historier, peger fremad! Hans målrettethed og energi vil uden tvivl bære ham fremad og sikre ham en plads på toppen – uanset hvordan branchen udvikler sig.” (Gunner Byskov)
Rasmus Degnbol om fremtiden: ”I fremtiden bliver vi som fotografer nødt til at være endnu mere åbne og omstillingsparate, end vi allerede er. Måden, vi fortæller historier på, er helt sikkert ikke den samme om 20 år, og derfor skal vi ikke bare gøre, som vi plejer, men hele tiden udforske de muligheder, som ny teknologi giver. Og turde fejle med det. For mig handler det også meget om at pakke vores fag lidt ud. Der er meget få freelancefotografer herhjemme i dag, der kan leve af udelukkende at lave pressefotografi – det er der simpelthen ikke økonomi nok i længere. Derfor handler det også om at blive bedre til at kigge lidt ud i hjørnerne af faget og forstå, hvor lige præcis mit fotografi kan passe ind. Det kræver forretningsforståelse, og det skal fremtidens fotografer helt klart have mere af. Mange dygtige fotografer er elendige forretningsfolk.”
Asger Ladefoged: 29 år, fotograf på Berlingske, uddannet fotojournalist fra DMJX i 2014. Foto: Søren Bidstrup.
Fagpanelet siger: ”Asger er genial til at justere sit fotografiske arbejde, så det passer ind i en ny digital tid. Han er ikke kun en dygtig still-fotograf, men formår også hele tiden at udfordre nye visuelle fortælleformer.” (Sigrid Nygaard).
”Asger er allerede en tydelig stjerne på den fotografiske himmel. Han har et utroligt højt niveau inden for alle de klassiske fotojournalistiske genrer: Portræt, nyhed, reportage. Han fortæller historier, så vi kommer helt under huden på de mennesker, han møder. Han har sin egen stemme og sit eget sprog. Han er et rigtig stort talent, og han bliver meget større.” (Thomas Borberg)
Asger Ladefoged om fremtiden: ”Ingen dårlige fotografer lavede gode billeder for 20 år siden, og jeg tvivler på, at dårlige fotografer kommer til at lave gode billeder om 20 år. Så ud over selvfølgelig at følge med den teknologiske udvikling, tror jeg, at det kommer til at kræve præcis den samme ihærdighed, tålmodighed og energi som nu. Men jeg går ud fra, at det i højere grad kommer til at handle om at skabe sine egne muligheder, frem for – som tidligere – at blive en del af det allerede etablerede mediebillede. Det lyder sikkert paradoksalt, når det kommer fra en fastansat fotograf på verdens ældste dagblad – men jeg ved godt, at jeg i øjeblikket er undtagelsen, der bekræfter reglen.”
[factbox:2]
Kommunikation
I kategorien kommunikation har vi udvalgt Tina Mellergaard, Niklas Hultquist og Frederik Voetmann, Louise Liv Mikkelsen og Mads Otto Hassert.

Tina Mellergaard: 31 år, head of Social hos Landbrug & Fødevarer, uddannet cand.mag. i Retorik fra KU i 2015. Foto: Sif Meincke.
[quote:5]
Fagpanelet siger: ”Hun er godt nok for gammel til at være native, men navigerer på de sociale medier som en native. Hun har bevist – senest og vigtigst – i Landbrug & Fødevarer, at hun på trods af både op ad bakke-tematik og vanskelige samarbejdspartnere kan skabe væsentlig bevægelse med sit SoMe-arbejde.” (Klaus Nørgaard)
Tina Mellergaard om fremtiden: ”Omstillingsparathed, som er et lidt djøffet ord, er et kompetencekrav, der kun kommer til at blive mere centralt i fremtiden. Vores medieforbrug – både i forhold til redaktionelle og sociale medier – bliver mere og mere fragmenteret, og det udfordrer hele den måde, som vi er vant til at arbejde med interessevaretagelse, branding og marketing på. Det betyder også, at grænserne mellem digitale og ikke-digitale kommunikatører ophører, da fremtiden ikke kommer til at skelne.”

Niklas Hultquist & Frederik Voetmann: Niklas er 29 år, Frederik er 24 år, ansat som art director-team på reklamebureauet Robert/Boisen & Like-minded, begge uddannet i kreativ kommunikation fra DMJX i 2016 Foto: Steffanie Michela Nordahl Jakobsen.
Fagpanelet siger: ”Makkerparret var jeg allerede med til at nominere til årets Kravling-pris i 2015, fordi de havde lavet løsninger, som var kreative på et højt niveau, og tidligt forstod, hvad digitale medier kan gøre som kommunikationsløsninger på problemstillinger. Deres kreativitet går aldrig af mode, og i fremtiden vil de være et scoop for en række virksomheder.” (Benjamin Rud Elberth)
”De har i en meget ung alder allerede utallige gange vist deres talenter og lavet arbejde, som ikke bare skiller sig ud, men som også har givet baghjul til flere etablerede!” (Sune Bang)
Frederik og Niklas om fremtiden: ”Vi skal som kommunikatører i stigende grad tilpasse os et mediebillede, hvor forbrugeren kun vælger vores indhold til, hvis det bidrager med en reel værdi for vedkommende. Vi skal helt væk fra tankegangen om, at vores kommercielle budskaber skal undgå at blive fravalgt med eksempelvis adblockers og mute-knapper, men i stedet skabe content, der helt bypasser det reklamefilter, vi alle efterhånden har dybt indgroet. I fremtiden vil der blive stillet højere krav til kvaliteten af det kreative indhold. Allerede inden for de seneste år har vi set et kæmpe spring, ikke bare i mængden af indhold, men også i niveauet af kreative ambitioner fra brands verden over. Dette faktum i kombination med, at flere og flere kommunikatører er i stand til at producere på linje med de store veletablerede produktionsselskaber, gør, at vi altid er i konkurrence med resten af verden, når vi udkommer med et budskab.”
Louise Liv Mikkelsen: 26 år, social media-konsulent i Røde Kors, uddannet cand.mag. i medievidenskab fra Aarhus Universitet med tilvalg i journalistik og retorik. Foto: Jonas Pryner Andersen.
Fagpanelet siger: ”Louise Liv Mikkelsen har, siden hun dimitterede fra Aarhus Universitet som cand.mag. i Media Studies, haft for kommunikationsbranchen et yderst interessant og relevant karriereforløb. Hun har ubesværet og professionelt bevæget sig i forskellige organisationer og virksomheder i forskellige funktioner, hvilket giver Louise kompetencer, der er hentet fra flere positioner. På baggrund af de forskellige funktioner, den uddannelsesmæssige baggrund og erfaring fra både det private, det offentlige og ngo’er, men stadig med en retning, vurderer jeg, at Louise Liv Mikkelsen vil være en interessant person at følge i kommunikationsbranchen.” (Merete Østergaard) [quote:6]
Louise Liv Mikkelsen om fremtiden: ”Mængden af indhold stiger, kanalerne bliver flere, og brugernes indholdsflow bliver mere og mere individualiseret. I den kamp om opmærksomhed skal vi blive endnu bedre til at bidrage med indhold, der bringer modtageren en reel værdi. Jeg tror, det kommer til at kræve, at de dygtige i branchen om 20 år har en endnu skarpere og mere detaljeret målgruppeforståelse. Vi arbejder med mennesker, og når man gør det, findes der ikke én løsning for alle. Som kommunikatører skal vi bruge vores stemme til ikke at gå på kompromis med indholdet, fordi det skal gå stærkt eller for at skabe larm i et overfyldt mediebillede. Vi skal blive bedre til at bidrage med kvalitet, der reelt gør en forskel. I den kvalitet ligger også kunsten at kunne prioritere og turde sortere fra i kanalvalget.”
Mads Otto Hassert: 23 år, arbejder som Technical Associate hos Google i London, bachelor i Erhvervsøkonomi og Virksomhedskommunikation ved CBS. Foto: Privat.
[quote:8]
Fagpanelet siger: ”Mads er sådan en, man ikke kan lade være med at blive imponeret af. Og måske også en lille smule skræmt over, hvor dygtig, målrettet og initiativrig han er. I en alder af 21 startede han med en kammerat en virksomhed, der rådgiver små og mellemstore virksomheder om sociale medier, og så kørte det ellers. Med højt engagement og på alle platforme. Nu har han landet et sejt job hos Google. Mon ikke han bare fortsætter med at imponere derfra?” (Stine Bjerre Herdel)
”Han har på meget kort tid gjort en imponerende karriere, både i Google og i andre sammenhænge. Han viser, hvordan en række dele af digital kommunikation må tænkes sammen.” (Mikkel Flyverbom)
Mads Otto Hassert om fremtiden: ”I dag og fremadrettet er menneskers liv i høj grad defineret af information overload – især når det kommer til vores digitale liv. For at være en dygtig kommunikatør skal man kunne skære igennem støjen og sælge sit budskab lynhurtigt, så modtageren er interesseret nok til selv at søge mere viden om netop dit budskab. Det er i fremtiden ikke nok at tilbyde et interessant budskab. Hvis du vil have succes som kommunikatør, skal du kunne sælge det på få sekunder. Det er et fænomen, vi allerede ser i konceptet ’clickbait’, og det vil kun blive forstærket i fremtiden.”
[factbox:3]
Grafisk design
I kategorien grafisk design har vi udvalgt Marcus Fuchs, Jakob Henner, Marie Boye Thomsen og Phillip Battin.

Marcus Fuchs: 34 år, designchef og medstifter af Trouble, uddannet i Visuel Kommunikation og Interaktivt design fra DMJX i 2011 Foto: Emil Lyders.
Fagpanelet siger: ”Arbejder kollaborativt, tværfagligt og konceptuelt med digital grafisk kommunikation – et af de felter, der er i stadig vækst og har brug for kreativitet og kvalitet.” (Henrik Birkvig) [quote:7]
Marcus Fuchs om fremtiden: ”Vi ved meget lidt om, hvad fremtiden bringer – i morgen og om 20 år – men det er jo også det, der er så fantastisk. Jo mere vi godtager ikke at have svarene, desto mere har vi at lære, forbedre og opdage. Vi skal gøre det komplekse håndgribeligt, tænke uden for de gængse rammer og se sammenhæng mellem forretning, teknologi, kultur og mennesker. Samtidig er håndværket vigtigere end nogensinde, så vi kan bryde med de mange fristende standarder for at være originale. Vi skal mestre avanceret teknologi sammen med de klassiske dyder."
Jakob Henner: 24 år, digital designer og frontend udvikler hos Stupid Studio, uddannet i design og visuel kommunikation fra IT Universitetet i 2015. Foto: Privat.
Fagpanelet siger: ”Imponerende portfolio. Det er super solidt typografisk og med stor dygtighed og elegance i brugeroplevelsen. Smukke farver og raffinerede effekter." (Katinka Bukh) [quote:9]
Jakob Henner om fremtiden: ”I en digital kontekst ser jeg allerede nu, hvordan skillelinjerne mellem traditionelle designere og udviklere nedbrydes. De personer, som formår at anvende kodning og samtidig formidle en knivskarp og æstetisk oplevelse, kommer til at være i høj kurs. Om 20 år er det en selvfølge, at digitale designere er med til at udvikle de systemer, som skal være fundament for hele designet. Det vender designprocessen på hovedet og giver mulighed for at eksperimentere langt hurtigere end et tomt canvas i Photoshop. Der er dog en hårfin balance mellem at være en ’jack of all trades, master of none’ og så have et knivskarpt fokus på de tekniske redskaber, der kan være med til at løfte et design op i en helt anden klasse.”
Marie Boye Thomsen: 30 år, art director hos CPH:DOX samt freelance grafisk og production designer, uddannet fra Kunstakademiets Designskole i 2013. Foto: Jonas Pryner Andersen.
Fagpanelet siger: ”Marie Boye Thomsen har en enorm spændvidde og en legende indgang til opgaverne. Hun formår at fange øjet og tilfører designet noget nærmest kunstnerisk. Hun overrasker og bruger alle medier fra ler til gif-animation og tilfører genrerne noget helt nyt. Som ung designer må det være noget af det fornemste at mestre.” (Katinka Bukh) [quote:10]
Marie Boye Thomsen om fremtiden: ”Jeg forestiller mig, at man om 20 år stadig skal kunne arbejde flydende med flere medier på en og samme tid. Grafikeren skal ikke længere kun arbejde med statiske ting såsom tryksager, men med et dynamisk indhold, der bevæger sig, og som reagerer på brugerens interaktion. Tingene skal tilpasses et hav af forskellige devices og brugere med hvert sit personlige behov, hvilket kræver indblik i komplekse tekniske løsninger, brugerbehov og en alsidig grafisk kunnen. Jeg er selv lidt gammeldags og elsker bogens stoflighed og traditionelle trykteknikker, men at følge med ser jeg som en sund udfordring, så man ikke kommer for sent til fremtiden.”
Philip Battin: 30 år, senior design strategist hos Google i San Francisco, uddannet i design og produktdesign fra Kunstakademiets Designskole i 2012 og fra TU Delft i 2014. Foto: Sun Helen Isdahl Kalvenes.
Fagpanelet siger: ”Philip Battin har både igennem sin uddannelse og sit professionelle virke vist sig at være en designer med internationalt format. Evnen til at bygge bro mellem det legende og den strategiske tilgang til designfaget samt en evne til altid at placere sig der, hvor faget er i udvikling, gør Philip til et af de talenter, vi kommer til at se meget mere til i fremtiden.” (Jakob Kahlen)
Philip Battin om fremtiden: ”Jeg tror, at designbranchen de næste 20 år vil blive radikalt ændret af forretningsmodeller, som bliver vendt på hovedet af for eksempel crowdfunding og deleøkonomi – samtidig bliver design og produktion stadigt mere tilgængeligt for almindelige mennesker. Det vil betyde, at det at kunne ‘designe’ i højere grad bliver allemandseje, og at alle i fremtiden i teorien kan designe og få produceret smukke objekter. Derfor skal fremtidens professionelle designere blive endnu bedre til ikke bare at lave flotte designløsninger, men i højere grad tænke strategisk og bruge deres kreativitet og empati til at udvikle de rigtige designløsninger – noget, som kun kan ske ved blandt andet at bruge etnografiske metoder til at opbygge en dybere forståelse for de mennesker og kulturer, man designer for.
BOKS: Sådan gjorde vi
Journalisten har bedt eksperter på de fire områder om hver især at indstille op til fem talenter. Herefter har hver ekspert udpeget to navne fra den samlede liste, som i særlig grad har et talent, der peger ind i fremtiden.
Resultatet har været lister med 10-15 navne, så Journalisten har foretaget den sidste udvælgelse – blandt andet baseret på, hvor mange dommere der pegede på det enkelte talent og dommernes argumenter.
I kommunikationskategorien har dommerne generelt haft sværere ved at udpege talenter, som ikke er en del af deres eget netværk, og flere dommere har peget på talenter fra den samlede navneliste med det forbehold, at de ikke har tilstrækkeligt kendskab til alle talenterne til at vurdere dem over for hinanden.
Derfor har Journalisten udvidet panelet af dommere i denne kategori, ligesom redaktionen har spillet en større rolle i udvælgelsen.
Illustration: Miss Lotion
Rettet kl. 12.40: I en tidligere version af artiklen havde vi byttet om på Frederik Voetmann og Niklas Hultquists aldre og skrevet, at Frederik er 29 og Niklas er 24. Det er omvendt.