Fotodatabasen Colourbox udvider nu forretningen og begynder at tilbyde pakkeløsninger med freelanceartikler og -fotos. Målet er i første omgang det skandinaviske marked, og lave priser skal bane vejen. (Opdateret).
Køb en færdig artikel komplet med fotos – og få den billigere end vanligt.
Sådan lyder meldingen fra den nystartede artikeldatabase Zulubox til de skandinaviske magasin- og avisredaktører.
Zulubox ejes af fotobureauet Colourbox, der altså nu begynder at sælge artikler.
»Colourbox har et stort netværk af kunder, og nogle af dem har efterspurgt færdige artikler. Samtidig samarbejder Colourbox med mange gode fotografer, og deres billeder kan vi yde mere retfærdighed ved at sætte dem ind i en redaktionel sammenhæng,« fortæller Zulubox' indholdsredaktør, Sigrun L. Meisingset, til Journalisten.dk.
Freelancedatabasen dækker indtil videre primært to emnefelter: dels mad og dels dét, Zulubox kalder "good life", som dækker over emner som rejser, indretning og biler. Zulubox startede i december og har indtil videre kontakt med 10 danske journalister og 20 fotografer.
»Vi vil udnytte, at Norge, Danmark og Sverige har et meget ens marked. Derfor vil en journalist, der har solgt en artikel i Danmark, sagtens kunne sælge samme artikel i Norge og Sverige,« forklarer Sigrun L. Meisingset.
De produkter, der er til salg på Zulubox, er hovedsageligt artikler og billeder, som allerede er blevet trykt.
»Det er klart, at det vil være svært at sælge en artikel i Danmark, som for nylig har været bragt i et dansk magasin. Potentielle kunder skal altid kunne se, hvilke medier der har bragt materialet tidligere. Ved at være så ærlige som muligt giver vi kunderne muligheden for selv at vælge, om de vil genbruge materiale, som andre har brugt før,« siger Sigrun L. Meisingset til Journalisten.dk.
»Samtidig vil vi være attraktive for kunderne, fordi vores prisniveau vil ligge langt lavere end de vanlige freelancepriser,« siger hun og henviser til, at priserne kan lægges lavt, fordi Zulubox' varer allerede har givet journalisterne og fotograferne indtægter, inden freelancedatabasen sælger dem videre til andre medier.
Zulubox opererer med fem forskellige prisklasser: fra 999 kroner for en kort tekst udstyret med PR-billeder og op til 8.999 kroner for store magasinartikler af 8-12 siders omfang.
Forretningsmodellen er, at freelancerne selv fastsætter den pris, Zulubox skal tage for produktet, hvorefter Zulubox og freelanceren deler 50-50, når en artikel eller en billedserie bliver solgt. Hvis freelanceren skal tjene lige så meget på at sælge sin artikel gennem Zulubox, som hvis hun selv havde lavet en aftale med et medie i Norge eller Sverige, skal prisen op på et højt niveau.
Sigrun L. Meisingset tror dog ikke, at Zulubox' freelancere vil kræve så høje priser.
»Leverandørerne bestemmer selv, hvad deres stof skal koste, men vi vil rådgive dem om, hvad der kan sælges. Det kræver en vis realisme at sælge artikler på denne måde, og derfor anbefaler vi også vores nye leverandører at sælge artikler, som de allerede har solgt tidligere.«
Sigrun L. Meisingset pointerer dog, at Zulubox også gerne vil sælge eksklusive artikler, der ikke tidligere har været bragt. Her vil prislejet ligge nærmere de ordinære freelancepriser.
Formanden for Freelancegruppen i DJ, Kristian Melgaard, tvivler på, at Zulubox er vejen til synderligt mange ekstraindtægter til de danske freelancere.
»Der er næppe penge i det for hverken firmaet eller freelancerne. En god artikel skal jo være vinklet direkte til det medie, den skal bringes i. Vi skal tjene vores penge på at lave det rigtige stof til det rigtige medie på det rigtige tidspunkt, så jeg ville ikke selv kaste mig ud i et projekt som det her. Har man nogle tidløse artikler, man gerne vil prøve at afsætte, kan man fint gøre det, men jeg tror ikke rigtig på idéen,« siger han til Journalisten.dk.
– Når nu Zulubox vil sælge deres artikler billigere end til vanlige freelancepriser, er der så ikke en risiko for, at magasinerne vænner sig til, at de ikke behøver at betale en ordentlig pris for almindelige artikler?
»Den risiko vil altid være der. Men man skal huske, at de magasiner, der skal aftage artiklerne, har læsere, der ved en hel masse. De vil ikke lade sig spise af med stof, der er uaktuelt,« mener Kristian Melgaard.
Zulubox' idé er i øvrigt ikke fuldstændig ny. I 2002 startede artikeldatabasen Textbank.dk, hvor journalister kunne sælge både nye og gamle artikler. Adressen findes stadig, men sitet har været under rekonstruktion i flere år.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.