Zetland: Vi er ikke imod overenskomster

Zetland-direktør fortryder udtalelse, han gav om overenskomster sidste år: ”Det lyder, som om jeg er imod overenskomster. Og det er ikke korrekt”

Det har vakt kritik fra flere fronter, at mediet Zetland ikke har en overenskomst.

Men det er faktisk ikke, fordi man er imod overenskomster, siger Zetland-direktør Tav Klitgaard.

For et år siden blev han ellers citeret i MediaWatch for at sige, at en overenskomst ”i øjeblikket ikke er noget, nogen tror er en god idé”. Og da Journalisten ringede for at følge op dengang, sagde han: ”Vi tror, man får de bedste vilkår – i hvert fald på Zetland – uden en DJ-overenskomst”.

Men den udlægning fortryder han i dag:

”Det er et super uheldigt citat, og jeg fortryder det, fordi det lyder, som om jeg er imod overenskomster. Og det er ikke korrekt,” siger han.

Zetland har ikke en egentlig overenskomst, men derimod en vilkårsaftale, hvor pensionsvilkår, ret til barns sygedage og barselsvilkår er skrevet ind. I tilblivelsen af den har Dansk Journalistforbund været med på råd, men forbundet vil ikke godkende det som en egentlig overenskomst.

”Verdens bedste arbejdsplads”

Zetland vil også bogstaveligt talt være verdens bedste arbejdsplads. De har lavet et udvalg, der hedder ’Verdens bedste arbejdsplads’-udvalget.

Og vigtigst af alt, siger Tav Klitgaard, har man lavet et kulturkodeks, hvor man efter lange samtaler med alle medarbejdere har udarbejdet nogle retningslinjer for, hvordan Zetlands medarbejdere behandler hinanden.

Men hvorfor så ikke bare gøre det til en overenskomst, hvor den slags jo typisk er formuleret. Det skyldes flere faktorer, siger Tav Klitgaard.

”Vores kulturkodeks er for mig meget mere bindende end vilkårsaftalen. At fyre en tillidsmand ville være fuldstændigt uhørt kulturelt set,” siger Tav Klitgaard.

Netop tillidsmandens rolle har fået kritik i Zetlands vilkårsaftale, da man ikke har samme omfang af tillidsmandsbeskyttelse som i en gængs overenskomst. I stedet er den såkaldte fortrolighedsperson sikret tre måneders ekstra opsigelsesvarsel ud over funktionærlovens bestemmelser.

Medarbejdere bakker op

Thomas Hebsgaard er Zetlands medarbejdervalgte fortrolighedsperson, og han mener, at man er landet et godt sted med den nuværende vilkårsaftale:

”Der har virkelig ikke været et ramaskrig af folk, der ville have en overenskomst med fagforeningen hurtigst muligt. Det var ikke et ønske fra hverken ledelse eller medarbejdere,” siger han.

Men argumentet fra kritikerne lyder blandt andet, at det er nemt at blive enige i fredelige tider, men at der er brug for en tydelig overenskomst, hvis der opstår konflikter. Thomas Hebsgaard føler dog ikke, at man fra medarbejdernes side er naive, og at man grundlæggende stoler på ledelsens intentioner:

”Vi er ikke principielle modstandere af en overenskomst. Og det er ikke sådan, at det ikke kan ende med, at vi laver en med Dansk Journalistforbund. Men vi tager mere udgangspunkt i, hvad der er vores egne behov, end hvad der er Dansk Journalistforbunds. Og det er medarbejdergruppen bredt set enige i,” siger han.

Ifølge Tav Klitgaard og Zetland har Dansk Journalistforbund ønsket Zetland tillykke med vilkårsaftalen.

Formand for Dansk Journalistforbund Tine Johansen bekræfter på Twitter, at man har ønsket Zetland tillykke med vilkårsaftalen, men også understreget, at det ikke er en overenskomst. Til Journalisten har hun tidligere fortalt, at man ser det som et første skridt, og at man gerne ser, at det udmønter sig i en overenskomst.

Overenskomst kan ikke udelukkes

Og det kan bestemt ikke udelukkes, siger Tav Klitgaard, som dog først og fremmest glæder sig over den aftale, man nu har landet.

Overenskomster har over 100 år på bagen og definerer klare roller mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Hvorfor ikke bare læne sig op ad det system?

”Vi er med rådgivning fra DJ og andre fagforbund nået frem til, at den bedste model for os er den her kulturaftale, som vi er stolte af og synes er en god aftale. Og den er muligvis med til at gøre, at folk synes, det er fedt at være her, og at det har været en fed proces. Vi udvikler os i raketfart som virksomhed, og mange af de ting her kunne vi nok ikke skrive ned for to år siden,” siger han.

Jeres vilkårsaftale udløber inden for to år. Kommer der en overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Zetland inden for to år?

”Det kan jeg selvfølgelig ikke sige, men hvis medarbejderne vil have det, og vi synes, det giver mening, så gør der. Så skal vi bare finde ud af, hvordan det gøres.”

Tav Klitgaard sætter sig gerne med formand Tine Johansen til videre drøftelser, siger han:

”Vi tager overhovedet ikke afstand fra overenskomster og har nu en husaftale. Som jeg hele tiden har talt med Tine Johansen om, så vil vi godt være med. Deres ultimative mål er noget andet, men de har også sagt til os i denne ombæring, at de synes, at det er et godt skridt på vejen til det, de drømmer om.”

0 Kommentarer