Overenskomst

Zetland tegner overenskomst – og holder fast i afsnit om hindbærsnitter

”Det føles som det rigtige tidspunkt at gøre det på,” siger Zetlands direktør, Tav Klitgaard

Tiden, hvor overenskomst ikke var noget, man havde på Zetland, er forbi.

For mediet har netop indgået en overenskomst med fagforbundene Dansk Journalistforbund, DM, HK og Prosa.

Det fortæller Zetlands administrerende direktør, Tav Klitgaard.

”Det er noget, vi har arbejdet på i noget tid, så det er fedt, at det er lykkes at lave en aftale, som både vi og forbundene synes er fed.”

Zetlands overenskomst er i dag blevet enstemmigt godkendt af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse.

Medarbejdere ønskede aftale

Ifølge Tav Klitgaard er der flere grunde til, at tiden netop nu er den rigtige til at indgå en forbundsgodkendt overenskomstaftale.

”Den første og vigtigste grund er, at en stor del af medarbejderne har givet udtryk for, at de syntes, det ville være en god idé. Samtidig sætter vi stor pris på den danske model, som vi gerne vil bakke op om. Den virker jo kun, når tilstrækkeligt mange er med i den, så derfor giver det mening for os.”

Det, at Zetland ikke havde en forbundsgodkendt overenskomstaftale, har ifølge direktøren rejst en hel masse tvivl om, hvorvidt Zetland var en ordentlig virksomhed.

”Den tvivl vil vi meget gerne mane i jorden.”

Zetland er lidt blevet set som en modstander af overenskomster. Det må vel endegyldigt være slut nu?

”Ja, det håber jeg virkelig.”

”Vi gør det her som et led i at gøre Zetland til verdens bedste arbejdsplads og samtidig deltage i modellen med kollektive aftaler. Derfor er vi glade for at bakke op om den danske model,” siger Tav Klitgaard.

Fortsætter med fortrolighedspersoner

Overenskomsten afløser den nu tidligere vilkårsaftale, som også blev kaldt en hindbærsnitteaftale. Det henviser til et punkt i aftalen, hvor der står, at hvis der opstår en tvist, så skal det løses med ”hindbærsnitter og en flaske god sekt”.

Et andet kritikpunkt i den tidligere aftale var tillidsrepræsentantens rolle, som ikke var underlagt samme omfang af beskyttelse som i en gængs overenskomst. I stedet var den såkaldte fortrolighedsperson sikret tre måneders ekstra opsigelsesvarsel ud over funktionærlovens bestemmelser.

Zetland fortsætter med at have fortrolighedspersoner, som dog nu får forbedrede vilkår. Fortrolighedspersoner bliver nu underlagt den beskyttelse, som er i en gængs overenskomst.

Man beholder det såkaldte hindbærsnitte-afsnit i den nye overenskomst, og det er noget, som Tav Klitgaard er stolt af.

”Man kan stadig godt kalde det her for en hindbærsnitteaftale, bortset fra at jeg aldrig har brudt mig om den nedladende tone, der har været i det.”

”Selvfølgelig prøver man at løse konflikter i mindelighed, før man går ind i et klinisk retslokale. Så kan man jo tage et stykke hindbærsnitte, mens man gør det. Det er da en fed ting at have stående i sin overenskomst,” lyder det fra Tav Klitgaard.

Godt for medarbejdere og arbejdsplads

Hos DJ er der også stor tilfredshed over Zetlands overenskomst.

”Vi er rigtig glade for, at Zetland nu har en overenskomst. Det er godt for medarbejderne, og det er godt for arbejdspladsen, at man har lavet en forpligtende aftale med hinanden. Vi synes, det er et vigtigt skridt, de har taget, ved at få lavet en overenskomst, der er blåstemplet i de faglige organisationer,” siger Tine Johansen, der er formand for Dansk Journalistforbund.

DJ-formanden roser processen i forhandlingsforløbet, hvor det stod klart, at Zetland på mange måder er en særlig arbejdsplads.

”Når man læser aftalen, vil man kunne se, at Zetlands medarbejdere har sat et stort fingeraftryk på aftalen. De har en særlig arbejdsplads, og det afspejler aftalen her.”

”Jeg håber, at de fejrer titlen med en hindbærsnitte. Det har de fortjent,” lyder det fra Tine Johansen.

0 Kommentarer