Medievirksomheden Zetland lancerer en talentskole.
Formålet med Zetland Talent er at opdyrke de bedste talenter inden for fortællende journalistik i forløb, der varer lidt over et halvt år. Her byder Lea Korsgaard og Hakon Mosbech fra Zetland på workshops, coaching og masser af lektier.
”Talentskolen vil uddanne, inspirere og styrke de mest lovende talenter i den nye generation af non-fiktions skribenter,” lyder det i opslaget, som Zetland lagde på Facebook i går. Zetland vil vælge 3-5 elever blandt ansøgerne, der bl.a. skal sende en motiveret ansøgning og deres ”mest vellykkede tekst/artikel til dato”.
I skrivende stund er opslaget blevet delt 78 gange.
Zetland udgiver fortællende journalistik som såkaldte singles. En af dem – Kuppet af Line Holm Nielsen – blev nomineret til en Cavling-pris sidste år. Derudover arrangerer det lille mediehus Zetland Live-arrangementer, der blander teater og magasin.
Vil gøde jorden for nonfiktion
Lea Korsgaard fortæller, at der er to formål med talentskolen – et storladent og et mere praktisk.
»Det store mål er det mest væsentlige, nemlig at vi simpelthen så gerne vil give vores bidrag til at gøde jorden under det gryende nonfiktionmiljø. Det virker, som om der i Danmark og resten af Norden er fornyet interesse for den lange fortællende journalistik. Vi tænker, at det er en utroligt god ide at få gjort nye talenter interesserede i den bølge, allerede mens de er under uddannelse, eller lige når de er færdige,« siger hun til Journalisten.
»Det andet formål er, at vi gerne på Zetland vil have fat i flere gode talenter. Vi har nogle sindssygt gode skribenter, men vi vil gerne have flere. Vi er overbeviste om, at der er nogle dygtige talenter i de nyuddannede årgange, som måske ikke får lejlighed til at udleve det. Det er kun få arbejdspladser, der giver mulighed for at udfolde den lange fortællende journalistik. De har brug for en platform, og den vil vi gerne give dem.«
Det er for sent, hvis man er oppe i årene
Lea Korsgaard mener, det er vigtigt at finde talenterne, inden de er blevet for vant til at skrive i andre genrer.
»Vi har en klar vision om at være med til at løfte dansk nonfiktion til et internationalt niveau. Men så er vi nødt til at stimulere de unge skrivetalenter, mens de stadig er unge. Det er for sent at kaste sig over det, når man er oppe i årene og har skrevet sig ind i en anden tradition. Derfor er det med at få dem plukket, mens de er helt sprøde,« siger hun.
Derfor skriver Zetland også i opslaget, at man skal være ”studerende eller relativt nyuddannet” for at søge ind på talentskolen. Det har mange spurgt til på Facebook.
Hvad betyder ”studerende eller relativt nyuddannet”?
»Det ved vi heller ikke rigtig selv. Jeg har skrevet et sted, at det betyder, at man stadig føler sig lidt nyuddannet. Vi vil gerne signalere, at det ikke er folk, der har siddet i faste job i årevis, som vi opfordrer til at søge. Man skal stadig have skolen lidt i baghovedet, have lyst til at dyrke genren og føle, at man brænder inde med et talent,« siger Lea Korsgaard.
»Men jeg synes bare, man skal søge, hvis man er i tvivl. Så tager vi stilling til, om folk er ”for færdige” til at kunne indgå i kurset. Det er helt klart de uslebne diamanter, vi leder efter.«
Et meget tidskrævende forløb
Hun understreger, at det også handler om tid.
»Det er et meget tidskrævende forløb, både med coaching og workshops, men også med relativt meget læsning og et single-projekt. Det er jo individuelt. Nogle kan godt have en fast stilling og lave en fremragende single ved siden af, det kommer også an på ens arbejdstider. Men vi skriver, at man skal kunne dedikere sig til det.«
I udvælger 3-5 talenter ad gangen. Hvordan vælger I dem?
»Vi går efter nogle, som har en klar ambition med deres journalistik, og som har gjort sig nogle tanker om, hvad den litterære genre kan bidrage med ud over bare at underholde. Og så skal det være nogen, der bare skriver sindssygt godt – hvor vi kan mærke en stærk pen og flair for sprog, fortællegreb og litterære virkemidler. Man behøver til gengæld overhovedet ikke være et udfoldet talent, man skal bare have kimen til noget, der peger i den rigtige retning.«
Mangler ikke fortællende journalistik på studierne
På de danske journalistuddannelser er der også mulighed for at få undervisning i fortællende journalistik. Lea Korsgaard afviser, at Zetland Talent er blevet oprettet, fordi der er for lidt af den fortællende genre i uddannelserne.
Mangler der muligheder for at lade den fortællende journalistik spire på uddannelserne?
»Nej, det tror jeg faktisk ikke. Man er nødt til at kunne de helt elementære ting i den journalistiske værktøjskasse, for eksempel kildekritik eller at se en vinkel, før man kaster sig ud i denne her genre. Jeg tror ikke, man skal prioritere den fortællende genre højere, for det er langt fra alle, der kaster sig ud i det.«
»Tværtimod er det fornuftigt, at studierne prioriterer de grundlæggende egenskaber, for de er afgørende for at bygge videre. Det ville være rimeligt vildt, hvis man for eksempel begyndte at undervise i fortællende journalistik før praktikken. Der har man, så vidt jeg husker, travlt nok med at finde ud af, hvordan man vinkler. Det havde jeg i hvert fald,« siger Lea Korsgaard.
Undervisning hver 14. dag og masser af lektier
Talentskolen kommer til at tage en masse tid for jer. Hvordan finansierer I det?
»Det er fuldstændig con amore. Men vi håber jo, det får en gavnlig effekt for Zetland, at vi gøder et langskriver-miljø, som vi kan trække på senere. Det betyder også mindre redigeringstid, når vi får tekster fra de skribenter. Men det er i første omgang en tidssluger – forhåbentlig en givende og fed tidssluger for os.«
Forløbet kommer konkret til at løbe fra september til marts eller april næste år. Hver 14. dag er der undervisning. Enten Lea Korsgaard eller Hakon Mosbech kommer til at lede hver workshop.
»Man får lektier for, og en meget stor del af forløbet bliver at læse det, vi kalder den journalistiske kanon. Alle de mest fantastiske nonfiktion-tekster, vi kan støve op – både nye og gamle ting. De skal nærlæse de store mestre og aflure deres teknikker, og så bliver der konkrete skriveøvelser på workshop-aftenerne.«
»Det var faktisk noget af det, jeg selv savnede på journaliststudiet – at vi fik stukket en masse litteratur ud. Det gik først op for mig katastrofalt sent, at der fandtes den slags nonfiktion-litteratur, og at vi i Danmark har en fantastisk tradition for litterær journalistik – som der kun få steder er tid og plads til at dyrke,« siger Lea Korsgaard.
Honorar som alle andre skribenter
Sideløbende med workshops og lektielæsning vil hver elev arbejde med et stort projekt, som kan ende med at blive udgivet som single af Zetland.
»Det er målet, at det skal blive så godt, at det bliver til en single. Det arbejder vi målrettet efter. Men vi siger, at det ”kan” blive en single, fordi det også skal være godt nok til det.«
Zetland lægger ikke skjul på, at det ikke er en guldrandet forretning at udgive singler. Hverken for de fire initiativtagere eller for skribenterne.
Men hvis elevernes projekter ender med at blive udgivet, bliver det på samme vilkår, som Zetlands andre skribenter arbejder under.
»Vi arbejder med honorarer og royalties, og de vil få 50 procent af salget som vores andre skribenter plus et forskud efter individuel forhandling. Deres forskudshonorar vil nok ikke blive skyhøjt, for det indgår som regel i forhandlingen, hvor meget tid vi skal bruge på projektet. Men det er samme vilkår som alle andre.«
»Det er vigtigt for os at signalere, at det er fair, at de får det samme som andre skribenter – netop fordi vi kræver, at det skal være lige så godt,« siger Lea Korsgaard.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Nogle af de bedste skribenter i dette land er ikke journalister. Vi skal have stoppet talenterne allerede inden, de starter på en journalistuddannelse :-)
God vind med projektet!