Zetland-sag til debat: DJ skal have en annoncepolitik

Man må gerne annoncere i Journalisten, selv om man ikke har overenskomst. Men DJ skal have en annoncepolitik, så der er klare regler. Det har hovedbestyrelsen besluttet efter kritik af, at Zetland må annoncere i Journalisten uden overenskomst

Det digitale medie Zetland havde i juni et annonceindstik og senere en helsidesannonce i fagbladet Journalisten.

Det udløste kritik af, at DJ stillede annonceplads til rådighed for Zetland, da mediet ikke har overenskomst med DJ.

På den baggrund var sagen på dagsordenen ved hovedbestyrelsens møde i går, torsdag. Det var HB-medlem Karen Hedegaard, som rejste sagen.

”Vi har et firma, som beskæftiger DJ-medlemmer, og som burde have overenskomst med os. Synes vi, det er rimeligt, at de indrykker helsidesannoncer hos os, og skal vi indgå rabataftaler med dem?” har Karen Hedegaard tidligere sagt til Journalisten.

Forretningsudvalget vil ikke stoppe annoncer

Forretningsudvalget i DJ er imod at afvise bestemte annoncører på DJ's platforme, fordi de ikke har overenskomst – blandt andet fordi det er umuligt at afgrænse, hvilke typer arbejdspladser man skal stille kravet til.

”Vores medlemmer er beskæftiget inden for mange andre virksomheder end de klassiske medier,” lyder det i forretningsudvalgets redegørelse, som blev fremlagt på mødet.

Og: ”Har vi råd til at afvise dem?”

Tine Johansen, næstformand i DJ, trak dilemmaet yderligere op:

”Hvor mange skal være på overenskomst, før de må annoncere?”

Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet og medlem af forretningsudvalget, var også afvisende.

”Jeg kan godt se, at det ville være et godt kampskridt at sige nej. Men det åbner nye dilemmaer. Vil vi for eksempel optage annoncer fra andre, der ikke har overenskomst med 3F – eller skal det kun være inden for vores eget område?” sagde han – og tilføjede:

”Hvad med jobannoncer, som kommer vores medlemmer til gode? Skal de også afvises?”

”Vi skal holde vores sti ren”

Flere, blandt andre Per Schultz-Knudsen, Randers Amtsavis, støttede Karen Hedegaard:

”Vi skal holde vores sti ren, hvad angår vores overenskomster. Jeg mener, vi skal afvise annoncer fra medie- og kommunikationsvirksomheder, som ikke har tegnet overenskomst med os,” sagde han.

Karen Hedegaard erkendte dilemmaerne.

”Jeg kan godt se, at det er et problem, hvis alle, der annoncerer hos DJ og i Journalisten, skal have overenskomst. Men jeg synes, det er noget særligt, hvis det er medievirksomheder, der beskæftiger vores medlemmer. Det gør Zetland.”

DJ vil lave annoncestrategi

Forud for debatten har Zetlands adm. direktør, Jakob Moll, sendt et brev til hovedbestyrelsen, hvor han forklarer sig. Her skriver han blandt andet:

”Vi har ikke prioriteret at opsøge en overenskomst. Det har heller ikke ligget vores medarbejdere på sinde. Dette skyldes, formoder jeg (og ellers kan I jo spørge dem), at arbejdsforholdene er rimelige på Zetland. Naturligvis. Ellers kunne vi ikke fastholde nogle af fagets største unge talenter. Pensionen er ganske vist lav sammenlignet med dagbladene – men vi har en aftale i huset om, at det vil ændre sig, når Zetland bevæger sig ud af opstartsfasen.” 

Efter en debat, der også rummede betragtninger om et nyt arbejdsmarked, hvor færre er på overenskomst – men måske har gode individuelle aftaler – sammenfattede Villy Dall, Thisted Dagblad:

”Jeg synes, vi skal have en egentlig annoncepolitik,” hvilket Karen Hedegaard tilsluttede sig.

Tine Johansen, næstformand i DJ, konkluderede:

”Vi kommer med et udkast til, hvordan man kunne lave en annoncepolitik.”

Brev fra Zetland

Kære medlemmer af DJ's hovedbestyrelse,

Angående Zetlands optræden på næstes mødedagsorden. 

Vi takker for interessen og forstår udmærket, at arbejdsforholdene på samarbejdspartneres/annoncørers journalistiske arbejdspladser ligger forbundet på sinde.

Jeg skriver for at give et bidrag til en nuanceret diskussion.

Zetland har siden lanceringen af en daglig digital avis i marts 2016 beskæftiget nogle-og-20 medarbejdere, hvoraf hovedparten er redaktionelle og fastansatte. Det er arbejdspladser, med andre ord, og af den journalistiske slags, som der ikke bliver flere af i de her år, i hvert fald ikke inden for den skrevne, fuldt uafhængige presse. 

Vi har ikke prioriteret at opsøge en overenskomst. Det har heller ikke ligget vores medarbejdere på sinde. Dette skyldes, formoder jeg (og ellers kan I jo spørge dem), at arbejdsforholdene er rimelige på Zetland. Naturligvis. Ellers kunne vi ikke fastholde nogle af fagets største unge talenter. Pensionen er ganske vist lav sammenlignet med dagbladene – men vi har en aftale i huset om, at det vil ændre sig, når Zetland bevæger sig ud af opstartsfasen. 

De fleste redaktionelle medarbejdere hos os er, så vidt jeg ved, medlemmer hos jer. Som jeg meddelte jeres formand forholdsvis tidligt i forløbet, er vi fuldstændigt åbne for at tage dialogen med DJ, den dag vores medarbejdere efterspørger det. I konstaterede til gengæld, at det var lidt svært at finde argumenter for at presse på, når vi nu helt af os selv behandler medarbejderne som Zetlands vigtigste ressource inklusive udstrakt inddragelse, selvbestemmelse og frihed. Forholdene kan rigeligt hamle op med unge journalisters ”nye” vilkår andre steder i den overenskomstdækkede del af branchen.  

Når vi som stiftere og ledelse ikke har prioriteret indgåelse af DJ-overenskomst for en god ordens skyld, skyldes det, at vi bruger vores energi og vågne timer på at bevare de arbejdspladser, vi har skabt, og med lidt held skabe endnu flere inden for det kommende år. 

Man kan således anskue det sådan, at Hovedbestyrelsen i sagen om Zetland-rabatten har et lidt større spørgsmål på dagsordenen. Er en iværksættervirksomhed som Zetland i dens nuværende fase ven eller en fjende af DJ og DJ's medlemmer? Udgør Zetlands ledelse en arbejdsgivergruppe, der jf. historien må opfattes som en modstander? Lad mig bare for fuldstændighedens skyld nævne, at Zetlands fire stiftere efter syv år som iværksættere tjener 43.000 kroner om måneden. Inklusive pension.

Vi ser frem til at få et klarere billede af vores relation til DJ.

De bedste hilsner,

Jakob Moll

Medstifter, direktør, journalist og forhenværende DJ-medlem

4 Kommentarer

Martin Dahl
27. AUGUST 2018
Gad iøvrigt godt at se, hvor
Gad iøvrigt godt at se, hvor mange 'private kroner' Zetland formår at omsætte kontra 'offentlige kroner'. At kalde det en privat virksomhed er næsten tragikomisk.
Andreas Ricardo
27. AUGUST 2018
Har Zetland ikke overenskomst
Har Zetland ikke overenskomst med DJ?

Det er umiddelbart det medie, der modtager mest mediestøtte pr. artikel (ca. tre artikler om dagen, ofte inkl. et blogindlæg fra en redaktør) og som har flest journalister/redaktører pr. abonnement, og alligevel formår Zetland at snige sig udenom gængse aftaler arbejdsgiver og journalist imellem?

Hvordan kan Zetland iøvrigt få lov til at have en journalistpraktikant ansat, som vel er under DJ, når de ikke har overenskomst med DJ?
Jan Hillers
25. AUGUST 2018
"Vi har ikke prioriteret at
"Vi har ikke prioriteret at opsøge en overenskomst. Det har heller ikke ligget vores medarbejdere på sinde", skriver Jakob Moll.

Er det ikke vigtige med en klar politik på dette område før annoncepolitik. Begge politikker burde allerede findes og praktiseres. Det er da så simpelt.


Selv uden en annoncepolitik synes jeg det var at gå over stregen med en "annonce", der nærmest lancerede Zetland som en partner.
Martin Kirchgässner
25. AUGUST 2018
Zetland siger, at de kan dele
Zetland siger, at de kan dele deres bøger ud på Fagfestival i kraft af en aftale med DJ's annonceafdeling. Hvad ligger der i den aftale? Kan man afvise en overskomst med DJ om fredagen og ringe til selvsamme forbund om mandagen og lave markedsføringsaftaler? Iøvrigt er det et besynderligt svar fra Zetland. Iværksættervirksomhed?