Overenskomst

Zetland gør klar til at erstatte hindbærsnitte-aftale med overenskomst

Forventningen er at stifte en medarbejderforening, der tegner overenskomst med nogle fagforeninger som medunderskrivere

Zetland er måske kommet et par skridt tættere på en vaskeægte fagforeningsgodkendt overenskomst.

I hvert fald er medarbejderne og ledelsen blevet enige om at tage kontakt til DJ og en række andre fagforeninger for at spørge, hvad der skal til, for at den nuværende vilkårsaftale på Zetland kan blive til en rigtig overenskomst.

Det forklarer Thomas Hebsgaard, der er repræsentant for medarbejderne på Zetland.

”Vi forventer at stifte en medarbejderforening, der tegner overenskomst med nogle fagforeninger som medunderskrivere, så det fortsat er medarbejderforeningen, der forhandler med ledelsen. Vi vil gerne være med i den danske model, men vi har et godt forhold til ledelsen og vil gerne selv håndtere vores arbejdsforhold – men med fagforeningerne på sidelinjen,” siger han.

Det er for tidligt at sige, hvornår der kommer en overenskomst, forklarer Thomas Hebsgaard.

Men i foråret blev en række fagforeninger inviteret til at besøge Zetland, og tirsdag var tre forskellige fagforeninger forbi.

Vin og hindbærsnitter

Netop tillidsmandens rolle har fået kritik i Zetlands vilkårsaftale, da man ikke har samme omfang af tillidsmandsbeskyttelse som i en gængs overenskomst. I stedet er den såkaldte fortrolighedsperson sikret tre måneders ekstra opsigelsesvarsel ud over funktionærlovens bestemmelser.

Hvis der opstår en tvist, så skal det løses med ”hindbærsnitter og en flaske god sekt”, står der i aftalen. Hvis det ”mod forventning” ikke er nok med en snak over bagværk og et glas vin, ”afgøres tvisten ved voldgift”.

Nu hvor vi er blevet større, giver det mening med en fagforeningsgodkendt overenskomst.
Tav Klitgaard, administrerende direktør

Senest var kritikken om vilkårene på arbejdspladsen fremme, da Zetlands bestyrelsesformand Lea Korsgaard blev udpeget til formand for bestyrelsen på DMJX.

Lea Korsgaard sagde dengang, at hun intet havde imod en overenskomst.

”Vi er ikke imod overenskomster og vil hjertens gerne drikke mere kaffe med journalistforbundet for at finde ud af, hvordan vores husaftale kan blive en overenskomst,” sagde hun.

Tror på den danske model

Zetlands administrerende direktør, Tav Klitgaard, er ked af, at Zetland er blevet skudt i skoene, at virksomheden er modstander af overenskomster.

Udgangspunktet har hele tiden været, at en overenskomst var en god idé, hvis den gav mening.

”Jeg tror på den danske model, og nu hvor vi er blevet større, giver det mening med en fagforeningsgodkendt overenskomst. Medarbejderne og jeg har derfor taget initiativ til en snak med en række fagforeninger om, hvad de synes mangler i den eksisterende aftale,” forklarer han.

 

0 Kommentarer