Zentropa anlægger injuriesag mod både Ekko-redaktør og -journalist

Zentropa Folket Aps har nu sat gang i injuriesagen mod journalist Mikkel Kofod og chefredaktør Claus Christensen. Anledningen er en artikel bragt 5. januar 2012 på ekkofilm.dk.

Zentropa Folket Aps har nu sat gang i injuriesagen mod journalist Mikkel Kofod og chefredaktør Claus Christensen. Anledningen er en artikel bragt 5. januar 2012 på ekkofilm.dk.

Zentropa har indleveret stævning til retten på Frederiksberg og dermed sat gang i den injuriesag Peter Aalbæk Jensen tidligere har varslet.

Zentropa kræver journalist Mikkel Kofod og ansvarshavende chefredaktør Claus Christensen dømt for ærekrænkelse.

Baggrunden for sagsanlægget er en netartikel fra den 5. januar 2012, hvor det hedder, at 750 skuespillere betalte penge for at gå til casting på et Zentropafilmprojekt, der aldrig blev lavet.

Zentropa kræver desuden at retten kender udsagnet "ubeføjet", og at de to sagsøgte sammen betaler kr. 250.000 med renter fra den dag sagen blev anlagt.

Vidtrækkende økonomiske konsekvenser

Zentropa er ved retten på Frederiksberg repræsenteret ved advokat Morten Rosenmejer fra advokatfirmaet Kromann Reumert. De to sagsøgte har hyret advokat Asger Thylstrup.

Asger Thylstrup kan ikke udtale sig om sagens udfald, for han har endnu ikke set den stævning som Zentropa har indleveret til Frederiksberg Ret. Men han forstår ikke hvorfor redaktør Claus Christensen er blevet stævnet, da det ikke er ham, som har skrevet artiklen, forklarer han i en e-mail journalisten.dk.

Asger Thylstrup påpeger over for journalisten.dk at en injuriesag i modsætning til andre straffesager behandles som borgerlige retssager.

»Det betyder ikke mindst at de sagsøgte ikke har den sikkerhed i retsstillingen som er tillagt en sigtet i en offentlig straffesag, at de ikke på statskassens regning får beskikket en forsvarer, og at de økonomiske konsekvenser for de sagsøgte kan være meget vidtrækkende,« skriver Asger Thylstrup i en e-mail til journalisten.dk.

Advokatregningen for en injuriesag løber ifølge Asger Thylstrup nemt op i mange hundrede tusinde kroner, ikke mindst hvis den skal føres i flere instanser.

Hertil kommer de 250.000 kroner med renter som Zentropa Folket ApS kræver af de sagsøgte.

Hvis de sagsøgte taber sagen, bliver de endvidere normalt dømt til at betale modpartens advokatomkostninger, forklarer han.

Kritik fra Peter Aalbæk Jensen

Netartiklen fra 5. januar 2012 handler om at et Zentropa-projekt tager penge for at lade folk gå til casting.

Peter Aalbæk Jensen har kritiseret, at det i artiklen bliver antydet, at han eller Zentropa selv indkasserede de omtrent 250.000 kroner, som blev samlet ind gennem castingen af skuespillerne.

Redaktør Claus Christensen har tidligere afvist kritikken over for Jyllands-Posten:

»Vi har på intet tidspunkt skrevet, at Peter Aalbæk Jensen har trukket penge ud til sig selv. Og han har fået rig lejlighed til at kommentere de sager, han hiver frem.«

Pressejurist Oluf Jørgensen har tidligere over for Ekkos hjemmeside givet udtryk for, at han mener Zentropa-chefens injuriesag står svagt.

»Jeg mener slet ikke, der er fugls føde på den sag. Der står jo ikke noget om, at det er Peter Aalbæk, der har stukket pengene i egen lomme, eller at han har tømt kontoen,« siger han.

Principielle problemer

Asger Thylstrup påpeger at den danske lovgivning om injuriesager ifølge ham er utidssvarende og i strid både med Den Europæiske Menneskeretskonventions artikel 10, som beskytter ytringsfriheden, og artikel 6, som sikrer retsstillingen for den som bliver inddraget i en straffesag.

»Både et filmselskab, filmforfattere, skuespillere, filminstruktører og andre kreative bør stå vagt om ytringsfriheden. Samfundets kreative kan være overbeviste om at der ude i samfundet er andre kræfter, som gerne ser ytringsfriheden indskrænket,« skriver han til journalisten.dk

 

1 Kommentar

Lasse Dieter
1. OKTOBER 2012
Da Ålen blev en Myg

Kære Zentropa, og i særdeleshed Ålen.

Mange betegnelser kunne regne ned over jeres handling. "Tøseagtig", "Gay", "LOL", Nååerh-lille-stakkel". Alle ender dog i kategorien: 14-årig-pige-der-bliver-sur-over-hun-ikke-får-sin-vilje.

 Før var i (både Zentropa og Ålen - men i særdelshed Ålen) irritererende. Nu er i (Z+Å) blot en irriterende myg. Jeg håber at andre vil knipse til den lille myg, der forsøger at prutte sig op, i stedet for at baske forvildet med armene. 

Det er altså bare en lille prut der fiser i en hornlygte. Så meget vind kan en myggeprut da ikke flytte?