Zenia Stampe uenig med Marianne Jelved om dr.dk

De Radikales medieordfører Zenia Stampe, mener modsat De Radikales kulturminister, Marianne Jelved, at det er en god ide at begrænse DR’s konkurrence med aviserne på nettet

Til april starter forhandlingerne om det nye medieforlig, og de store avishuse har haft held til at sætte DR’s netnyheder på dagsordenen. Aviserne mener, at DR ødelægger deres forretning ved at publicere gratis artikler på nettet, samtidig med at aviserne prøver at få brugerne til at betale for at bruge deres hjemmesider.

I slutningen af februar skød kulturminister Marianne Jelved (R) avisernes ønske ned i et større interview i Berlingske, hvor hun afviste at gribe ind over for DR's tilstedeværelse på nettet:

»Så længe der er tale om public service, skal vi give DR de værktøjer, der gør, at de kan opretholde deres funktion. Borgerne har betalt licens, og derfor skal de også kunne hente DR's nyheder på nettet,« sagde hun til Berlingske.

Men De Radikales egen medieordfører, Zenia Stampe, er uenig med Marianne Jelved.

»Det er svært at opdrage dagbladenes læsere til at betale for nyhederne, hvis de bare kan få det gratis på dr.dk. Det er et synspunkt, jeg har stor forståelse for, og som jeg også synes vi skal imødekomme. Der skal være synergi mellem DR og de publicistiske medier, som leverer public service på privat basis. De er de sidste, vi har lyst til at træde over tæerne. Derfor håber jeg meget, at vi på en eller anden måde kan få lavet en model,« siger Zenia Stampe, der allerede har nogle ideer til, hvordan sådan en model kan være:

»Dem vil jeg helst ikke blive så konkret på nu. Jeg vil hellere høre, hvad dagbladene har af forslag. Der er jo sådan en fødekæde, hvor man stræber efter at lave en nyhed, der er så god, så den også bliver båret videre i tv og radio. På den måde ønsker man ikke totalt vandtætte skodder, men vi må finde ud af det på en måde, hvor det netop er synergi og ikke kannibalisme,« siger Zenia Stampe.

Marianne Jelved har givet udtryk for det modsatte synspunkt, at hun ikke ønsker at begrænse DR's nyheder på nettet?

»Så må jeg og Marianne jo tale sammen, men jeg synes personligt, at Danmarks Radio primært er lyd og billede. Fordi vi har dygtige mediehuse, der leverer ordentlig public service på tekst. Der er vi inde i en vanskelig proces lige nu, fordi brugerne er vant til at få det gratis, og nu skal de betale for det. Den proces skal vi støtte dagbladene i,« siger Zenia Stampe.

Journalisten har efterfølgende interviewet Marianne Jelved om sagen. Læs hendes svar her.

5 Kommentarer

Daniel Griffith
25. MARTS 2014
@ Niels Riis Ebbesen

@ Niels Riis Ebbesen

"Det er en unfair og urimelig konkurrence mod de private medier, at en statsejet mediemastodont som DR kan og må drive www.dr.dk for licensmidler."

Hvordan det Niels ?

Bare fordi dagbladene har valgt en betalings-mur skal hele systemet om DR da ikke laves om - det klinger så hult når resten af medieverden mener at DR skal stækkes for at de selv kan opretholde et eksistensgrundlag... hvis i ikke snart finde en anden vinkel på jeres DR-angreb så bliver i ignoreret af befolkningen som en flok ligegyldige tosser der udelukkende ønsker at mele egen kage.

Det kan ikke passe at landets største, og i øvrigt også en af de bedste, medie-institutioner skal holde sig tilbage fordi i ikke kan hamle op med dem. For os forbrugere handler det om det bedste produkt, ikke om at gøre plads til alle jer jounalister der åbenbart mener i er berettiget til en plads i medie landskabet på bekostning af DR - hvis i var så vigtige så ville jeres produkt også sælge bedre.

Sjovt som i altid er tilhængere af frie konkurrence.... lige indtil det er jer selv der lider under den, det fremstår (ufrivilligt) noget hyklerisk.
Ole Rasmussen
23. MARTS 2014
Hvis dagbladende ikke sælger
Hvis dagbladende ikke sælger aviser, så er det fordi der ikke er brug for dem, og jeg tror ikke på, at ved at begrænse DR’s adgang til at skrive nyheder på nettet, så er det ensbetydende med, at der bliver solgt flere aviser.

Vi har i øvrigt som borgere alle ret til at få nyheder via Public Service, om det er via radio, tv eller på internettet, det sidste bliver en obligatorisk del i dagligdagen fra november 2014. Det er derfor vi betaler licens, antenneafgift til ejendommen, og netadgang til en internetudbyder. Sammenlagt en udgift som på årsbasis udgør mere end en måneds udbetalt pension.

Vi har imidlertid brug for en debat om, hvad skal public service skal indeholde, hvad kan vi som borgere forvente os af denne service, som i dag er en stor rodebutik. TV 2 kan heller ikke finde ud af det, og skal derfor også subsidieres af licensen. Radio 24/7 er spild af penge. Det er urimeligt med alle disse subsidier, og det i en tid hvor alle myndighedsinstanser har travlt med at tømme andre folks lommer.

Hvis der ikke er salg i dagbladende, og annonceindtægterne svigter, så skyldes det markedsudviklingen, og ikke DR. Det skyldes formen og det journalistiske indhold, og her kommer både dagbladende og DR til kort. De kan ikke finde ud af det.

Aviserne skriver telegrammer, og er temmelig forudsigelige og ens. Der er ikke længere plads til så mange aviser, som skriver det samme. Den knivskarpe pen er næsten forsvundet. DR’s nyhedsside på nettet er også kun små korte historier ”breaking news”. Nyhederne på TV er gentagelse på gentagelse af det samme. DR har lavet en uoverskuelig internetside, et glansbillede, hvor det totalt umuligt at finde rundt. Det samme gælder for DR TV, som med en poppet programflade tilbyder mad og kageprogrammer i flæng, for DR ved slet ikke ved noget om hvad de vil de mennesker som betaler deres løn. En DR tv-koordinator skrev til mig den anden dag :

”DR1 har følgende sprit nye programmer i prime time i denne uge (som nu er fra kl. 18.00 og folk i arbejde kommer vist først hjem kl. 19.00): Danmark på prærien, For godt til at være sandt, I hus til halsen, Retshjælpen etc., Kontant, Sporløs, De unge landmænd, Din og min uge, Undskyld vi er her også, Downton Abbey IV (1:10) fra på lørdag kl. 20.00, og så har jeg ikke nævnt DR2, DR3 og DRK.”

Undskyld, er det public service?

Dagbladende må genopfinde et salgbart koncept, og DR TV må finde ud af hvad Public Service skal være. Kun radiodelen har stadig en fængende journalistik. Et medie som vil en noget er der stadig brug.
Niels Riis Ebbesen
21. MARTS 2014
Det er godt nok et hidsigt
Det er godt nok et hidsigt spamfilter der er i det fora, jeg har været nødt til, at udskifte punktummet med et komma i dr.dk, for at få lov til at poste mit indlæg.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Niels Riis Ebbesen
21. MARTS 2014
Det er en unfair og urimelig
Det er en unfair og urimelig konkurrence mod de private medier, at en statsejet mediemastodont som DR kan og må drive www.dr.dk for licensmidler.

Den eneste rimelige løsning ville være, at der skulle være en betalingsmur rundt om dr,dk, og det skal naturligvis være sådan, at licensbetalerne helt frit kan til- eller fravælge om de vil købe adgang til dr,dk, på den måde vil dr.dk være ligestillet med de øvrige on-line medier.

Men det vi jo fjerne noget af grundlaget for medielicensen, for med en betalingsmur rundt om dr.dk, der vil DR ikke længe længere kunne opkræve licens blot fordi folk har en internetforbindelse eller en smartphone.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Christian Vangsø Bentsen
21. MARTS 2014
Hovedparten af hits på DR går
Hovedparten af hits på DR går til enten at se eller høre et program eller til siderne for børn - Oline, Ramasjang osv..

Det ville klæde Journalisten at søge indsigt i antallet af hits på DRs nyhedsside. Det er ufint at sammenligne en hjemmeside som dr.dk med eb.dk, bt.dk, b.dk, jp.dk og politiken.dk

Ingen af de kommercielle onlineaviser har noget for børn og er der video er det noget pornorelateret eller noget der er grabbet fra youtube eller en engelsk avis.

Super ringe vinkling!!!

Flere