Berlusconi udvirker lukningen af kritiske programmer.
Medlemmer af EU-parlamentet er gået i aktion for at få Kommissionen til at tage affære over for medie-situationen i Italien. Den finske socialdemokrat Reino Paasilinna er sammen med andre parlamentarikere i færd med at udarbejde en resolution, som med Paasilinnas ord "forhåbentlig vil blive vedtaget med stort flertal".
Paasilinna, der selv er journalist, finder den italienske situation "rædsels-vækkende". Berlusconis kontrol over medierne har "intet fortilfælde i den moderne, civiliserede verden, og alle bør indse, hvor farlig situationen er", siger Paasilinna.
Indsatsen kommer efter, at den europæiske afdeling af IFJ i måneder har forsøgt at gøre opmærksom på den italienske situation, som IFJ kalder "utålelig".
Ministerpræsident Silvio Berlusconi har senest sørget for lukningen af to journalistiske programmer, fordi værterne med Berlusconis ord har gjort "forbryderisk brug" af det offentlige tv-selskab. I virkeligheden stillede de blot kritiske spørgsmål, bl.a. til Berlusconis interessekonflikt. Berlusconi ejer tre kommercielle tv-kanaler, og derudover har han in-direkte kontrol over RAI, det offentlige selskab, hvis ledelse hans parlamentsfløj for nylig har udpeget. Desuden ejer han Italiens største tv-reklameselskab, Publitalia, landets største forlag samt en række aviser og tidsskrifter.
Journalisten Michele Santoro, der er vært på et debatprogram med 7-8 millioner seere, vil sende en anmeldelse til EU-kommissionen, fordi han mener, at Berlusconi har krænket EU-bestemmelser om ytringsfrihed. Også andre journalister finder, at de journalistiske arbejdsforhold er under al kritik. Flere siger til JOURNALI-STEN, uden dog at ville nævnes ved navn, at både censur fra redaktionelle ledere samt selvcensur er blevet dagens orden. Selv en venstrefløjsavis som La Republica vælger en blød linje i forhold til Berlusconis interessekonlikt og dominans på mediemarkedet. Hellere satse på et bredt publikum end støde en politisk fløj, lyder rænsonnementet ifølge en medarbejder ved avisen. Selv om det italienske journalistforbund, FNSI, har fordømt ministerpræsidentens mediedominans, er italienske journalister bredt set forbløffende tavse. Adskillige kilder i branchen siger, at det dels skyldes frygt for at miste jobbet. Men der hersker også en udbredt accept af den politisk dominerede journalistik. Venstrefløjen, der var ved magten indtil maj 2001, brugte også sin indflydelse i det statslige tv-selskab RAI.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.