Yndlingsord: Ursund

»Et r imellem u og s redder ursundt fra at være usundt,« skriver journalist på fagbladet Folkeskolen Esben Christensen om sit yndlingsord

»Et glemt kraftord, der sprang som en gnist, da én tid skulle beskrive en anden.

”…billedet har noget animalsk, primitivt, hjorteagtigt, noget ur­sundt, som man kender fra børn, et udtryk, som hænger sammen med fuldkommen sundhed, en genial fysik, om man turde sige så”.

Johannes V. Jensens betagelse af den unge Adam Oehlenschläger er formfuldendt og begejstret. Jensen skrev i 1929 fristil over et billede af en omkring 20-årig Oehlenschläger anno cirka 1800, og selv om Jensen indskyder, at ”nogen idrætsmand var Oehlenschläger som bekendt aldrig”, så er han ”overgydt med Sjæl” og et ”tårn af ungdom”.

Den lille forskydning i ursundt gjorde det for mig. Et r imellem u og s redder ursundt fra at være usundt. Mens man med 2014’s toptrimmede ideal ville dømme den unge digter som en slap yngling med begyndende dobbelthage, er det slet ikke det, Jensen stiller læserens øjne skarpt på – han giver blik for det ursunde i den unge Adam.

Med fra læsningen af Jensens tekst tog jeg et kraftord kogt på sprogets ursuppe. Og dermed et sprog og et blik fra en anden tid, der giver et alternativt sprog og blik på min egen.«

Foto Stig Nielsen

0 Kommentarer