yndlingsord: Pludselig

Jeg er vild med ’pludselig’, fordi det rummer en overraskelse, en overrumpling. Det indikerer, at man oplever noget helt anderledes.

Det er et ord med masser af temperament, karakter og dynamik. ’Pludselig’ er et sanseord, der sætter tiden i stå. Man glemmer tid og sted og bliver absorberet i det, man befinder sig midt i. Som anmelder kan jeg nogle gange føle mig så afhængig af ordet, at jeg er bange for at misbruge det. Selv om jeg prøver at holde det stangen og bruge det så lidt som muligt, så sniger det sig alligevel ind.

’Pludselig’ kan dække over noget meget småt, når man for eksempel ser den første anemone i foråret. Det kan handle om den store kærlighed: »Pludselig stod han der.« Eller det kan være fatalt, når man lige pludselig mister en person, der dør uden varsel.

Sprogligt er det interessant, at ordet ikke kan erstattes af et andet. Men kan skrive ”men, så…” – men det rummer ikke det samme. Hvis der står ’pludselig’ i en linje, kan man ikke bare stoppe sin læsning.
Så skal man vide, hvad der kommer bagefter.

Anne Middelboe Christensen er teateranmelder på Information og har netop åbnet www.middelboesordbutik.dk, der sælger ord – også gerne enkeltord.

Fortalt til Jakob Albrecht

0 Kommentarer