Yndlingsord: Natmandsliv

Natmandsliv er et fantastisk ord. Det er et ord fyldt med billeder og stemninger. Du kan næsten mærke røgen fra cigaretter og høre lyden af drinksglas mod baren på en skummel beværtning en sen nattetime. I baggrunden kører jukeboksen, og i krogene kysses der forbudt med smukke kvinder.

Prøv selv at lukke øjnene og tænk over, hvilke billeder det skaber hos dig.

Jeg stødte første gang på ordet, da jeg læste Pontoppidans ’Lykke-Per’. Bogen er fra 1898, så helt nyt er det ikke. Da jeg var færdig med bogen, var Natmandsliv et af de ord, der havde bidt sig fast. I dag kan jeg ikke helt huske, hvad Pontoppidan brugte Natmandsliv til at beskrive. Det har sikkert ikke været en røgfyldt vinbar, hvor der bliver spillet støvet jazz af Tony Bennett.

Men det sjove ved sproget er netop, at det samme ord kan have forskellige betydninger. På tryk og i tv er vores sprog ofte meget fladt og uden billeder. I ’Lykke-Per’ er der ord, som i sig selv skaber en masse billeder.

Jeg prøver selv at bruge de mange smukke ord, vores sprog faktisk råder over, når jeg skriver eller laver tv, men det er svært i en tid, hvor du har to minutter eller 500 anslag at folde dig ud på.  
 
– Kenneth Wöhlisfelt, tv-tilrettelægger og skrivende journalist. Fortalt til jakob albrech

0 Kommentarer