Yndlingsord: Fabelagtigt

"Jeg faldt over ordet fabelagtigt, da jeg for nogle år siden var ved at blive kvalt i ordet spændende, som er fladt, kedeligt og bliver brugt alt for meget," siger Feminas Tine Bendixen

Jeg faldt over ordet fabelagtigt, da jeg for nogle år siden var ved at blive kvalt i ordet spændende, som er fladt, kedeligt og bliver brugt alt for meget. Fabelagtigt er et mere varmt og rigt ord, der trækker tråde tilbage til H.C. Andersens eventyr. Der findes så mange fantastiske ord, som vi ikke bruger som journalister, og vores brug af sproget kunne godt trænge til lidt mere eventyr.

Engang sagde Tine Bryld noget til mig, som gjorde mig så glad, nemlig at der var musik i mit sprog. Og fabelagtigt er et ord med musik i. Det kan bruges til at beskrive mennesker og øjeblikke, så de skinner og får farver. Det kan jeg godt lide. Og man kan da sagtens bruge fabelagtigt i et nyhedstelegram og for eksempel indlede med: ”Det var et fabelagtigt øjeblik, da regeringen trådte sammen …”
Som journalister burde vi være meget mere opfindsomme og lege med de ord, vi bruger. For eksempel brugte Trine Pallesen udtrykket retrofisse for nylig – ”Jeg har mega retrofisse” – om at insistere på at beholde sin kønsbehåring. Jeg har for eksempel brugt fabelagtig i interviews med Peter Frödin, Tina Dickow, Lene Espersen, en klumme og en rejseartikel fra Italien … Måske skal jeg genindføre ’spændende’?

– Tine Bendixen, journalist på Femina. Fortalt til Jakob Albrecht


foto: Bo Lynge

0 Kommentarer