Wulffmorgenthaler fjerner tegning efter kritik

Politikens Mikael Wulff og Anders Morgenthaler har fjernet en tegneseriestribe, fordi den minder for meget om en amerikansk tegning. »Det var et sammenfald af ideer,« udtaler Mikael Wulff. Se tegningen her

Politikens Mikael Wulff og Anders Morgenthaler har fjernet en tegneseriestribe, fordi den minder for meget om en amerikansk tegning. »Det var et sammenfald af ideer,« udtaler Mikael Wulff. Se tegningen her

De får jævnligt kritik af en lille gruppe af Politikens læsere for at gå over stregen med deres tegnede striber. Men denne gang har tegnerduoen Mikael Wulff og Anders Morgenthaler besluttet selv at fjerne en tegning, fordi den mindede for meget om en tegning lavet af en amerikansk tegner.

"Det var et sammenfald af ideer. Og det er altså noget mere normalt, end man måske umiddelbart tror," forklarer Mikael Wulff, der aldrig havde hørt om den amerikanske stribe, før kritikken kom frem.

Det skriver Mikael Wulff i en forklaring til Politikens digitale chefredaktør, Lars Grarup, som Grarup har sendt til journalisten.dk.

På begge tegninger skyder en Dirty Harry-figur på 'Rainman' og spørger Rainman, hvor mange skud han har tilbage i revolveren. "Helt sikkert seks", lyder svaret i begge tegninger.

Du kan finde den nu fjernede stribe her (Det er den sjette tegning fra toppen, og det er den engelske version af tegneserien)

Her er den amerikanske tegning.

Har ikke stjålet vittigheden

I sin mail skriver Mikael Wulff, at han og Anders Morgenthaler har lavet 4.000 striber i løbet af 10 år.
"I disse 10 år har vi jævnligt oplevet, at de jokes, vi laver, allerede eksisterer derude, altså at andre har lavet dem før – ligesom vi jævnligt har oplevet, at de jokes, vi laver, laves af andre, efter at vi har lavet dem. Det betyder ikke, at vi har stjålet vittighederne, eller at der er nogen, der stjæler vores."

En ting, man lærer, når man har beskæftiget sig professionelt med satire i en årrække, er, at flere mennesker kan få den identisk samme ide, og det er bare sådan, tingene er, mener Mikael Wulff – og sammenligner med journalistik.

"Ligesom jeg formoder, at en del journalister tit får fat i den samme historie eller vinkel uafhængigt af hinanden på hver sin side af kloden. Der ville det også være forkert at beskylde den, som publicerer historien, som nummer 2 for nødvendigvis og utvivlsomt at have stjålet den pågældende historie."

Han forklarer, at tegningen med Dirty Harry er blevet trukket tilbage, fordi mange mennesker åbenbart kendte joken i forvejen. 

"Derfor blev den fjernet. Det ville svare til, at jeg i min egenskab af stand-up komiker havde siddet derhjemme, fundet på en joke, gået op på scenen, lavet den, hvorefter alle i publikum råbte: "Den har vi hørt! Den lavede Eddie Murphy for 10 år siden!" – så ville jeg derefter, uanset hvad jeg måtte mene om, hvem der har fundet på den vittighed, også vælge at fjerne den fra mit show," skriver Mikael Wulff, der ikke tidligere har trukket  jokes tilbage, fordi de var kendt i forvejen.

0 Kommentarer