Wikileaks lover mere end sitet kan holde

Sitet Wikileaks lover mere, end det kan holde, når det gælder kildebeskyttelse. Sitet for læk af officielle dokumenter lover svensk kildebeskyttelse, men mangler svensk udgivererklæring.

Sitet Wikileaks lover mere, end det kan holde, når det gælder kildebeskyttelse. Sitet for læk af officielle dokumenter lover svensk kildebeskyttelse, men mangler svensk udgivererklæring.

På sitet skriver Wikileaks: "Sendinger online dirigeres via Sverige og Belgien, som har førsteklasses love til beskyttelse af journalisters kilder."

I Sverige er kildebeskyttelsen sikret i grundloven, men Wikileaks har ikke et såkaldt udgivelsesbevis i Sverige, og dermed er løftet formentlig tomt, konstaterer Sydsvenskan efter at have interviewet den svenske anklagemyndighed i sager om kildebeskyttelse.

"Det er efter min mening alt for enkelt at påstå, at Wikileaks kilder skulle være beskyttede under alle forhold her i Sverige," siger Håkan Rustand, som er kontorchef hos den svenske Justitiekansklern. Han ønsker ifølge Sydsvenskan ikke at udtale sig mere kategorisk, da de svenske myndigheder måske senere skal tage formelt stilling i sagen.

I Sverige forbyder loven ikke blot myndighederne at efterforske journalistens kilder. Den gør det også muligt for kilder, som er blevet afsløret mod deres ønske, at begære, at myndighederne rejser tiltale mod en upålidelig journalist, som har brudt sin kildebeskyttelse.

I slutningen af juli offentliggjorde Wikileaks mere end 75.000 amerikanske efterretningsdokumenter om Afghanistan.

Pentagon har krævet, at Wikileaks fjerner dokumenterne, fordi de angiveligt er en sikkerhedstrussel for lokale, som giver oplysninger til den amerikanske efterretningstjeneste. Yderligere 15.000 dokumenter er ifølge stifteren af Wikileaks, Julian Assange, blevet tilbageholdt for en gennemgang, der skal sikre, at de ikke kan gøre unødig skade. Disse dokumenter er også blevet lækket til dele af den britiske presse. Ifølge BBC har de amerikanske myndigheder næppe juridiske muligheder for at bremse lækket.

0 Kommentarer