Mediefolk fra hele verden var i torsdags rejst til London, da grundlæggeren af WikiLeaks, Julian Assange, for en sjælden gangs skyld stillede op til debat. Spørgsmålene gik blandt andet på, hvor grænsen mellem ytringsfrihed og national sikkerhed går.
Men hvad der skulle have været en opklarende debat mellem Julian Assange og klummeskribenten fra the Times David Aaronovitch endte ifølge the Guardian i noget nær et frontalt angreb på WikiLeaks.
Assange endte således med at måtte forsvare WikiLeaks. Særligt beslutningen om at lække de mange dokumenter om NATO's planer i Afghanistan.
Blandt andet blev han bedt om at forklare, hvordan han ville have det, hvis WikiLeaks-afsløringerne førte til drab på civile borgere i Afghanistan? Hvortil han svarede, at Pentagon ikke havde identificeret en eneste person, det var gået ud over.
Julian Assange tilføjede dog, at han ikke er bange for at begå fejl eller blive beskyldt for at begå fejl eller sågar tilfældigt være årsag til skade, hvis det skete i retfærdighedens navn.
Omstændighederne i forbindelse med debatten, som foregik på London's City University, betegnes i øvrigt som "bizarre". Julian Assange havde således på forhånd kontaktet Index on Censorships øverste chef, John Kampfner, og forhørt, om Index on Censorship ville være interesseret i at være værter for en forelæsning.
Hertil havde Assange angiveligt fået besked på, at så ville det kræve, at han stillede op til debat med en af hans skarpeste kritikere. Det sagde Julian Assange ja til, men krævede samtidig, at der ikke måtte være pressefotografer til stede ved begivenheden. Det måtte kun filmes af en fotograf godkendt af både Index on Censorship og universitetet; pressemøder var bandlyst, og ligeledes var han imod live streaming fra begivenheden.
Men hvordan skulle Storbritanniens største organisation for pressefrihed overhovedet kunne acceptere de vilkår og dermed udelukke broadcast media? spørger the Guardians blogger Padraig Reidy.
Derfor blev det da også længe overvejet at aflyse debatten, men til sidst endte det dog med et kompromis.
Julian Assange kom frem, og debatten blev gennemført uden snurrende kameraer. Og først bagefter blev fotografer og filmfolk lukket ind.
Mere på Guardians hjemmeside.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.