URBAN-journalisten Lars Wikborg slipper for straf i kniv-sag. Han er dog stadig skyldig i overtrædelse af våbenloven, lyder dagens dom i Højesteret.
Sagen om Lars Wikborg, der med en grillkniv i starten af 2005 dokumenterede et sikkerhedssvigt i Københavns Lufthavn, faldt ud til Wikborgs fordel.
Syv højesteretsdommere med præsidenten i spidsen vægtede betydningen af mediernes arbejde så højt, at Wikborg helt slipper for straf. Til gengæld ændres der ikke ved de tidligere domme fra byretten og landsretten, hvor han blev dømt skyldig i ulovlig våbenbesiddelse.
»Strafbortfaldet betyder, at der er slået hul i den stribe af sager, politiet og anklagemyndigheden har ført mod journalister, der blot har udført deres arbejde og påvist mangler og brister, og i denne sag en alvorlig sikkerhedsbrist,« siger formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård.
Han tilføjer, at han helst havde set en fuldstændig frifindelse, som to af dommerne stemte for.
»Men det er værd at bemærke, at samtlige syv højesteretsdommere har vægtet pressefriheden,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
En straf ville i øvrigt efter Dansk Journalistforbunds opfattelse have været i strid med Den Europæiske Menneskeretskonvention artikel 10.
Som omtalt på Journalisten.dk tidligere, så handler sagen om journalist Lars Wikborg, der for snart tre år siden tog en grillkniv på næsten 8 cm. i en restaurant i lufthavnsterminalen i Kastrup og afleverede den i gaten for at påvise en sikkerhedsbrist.
Formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård overbragte sidste fredag en støtteerklæring for Wikborg til Højesteret og Rigsadvokaten, som kan læses her.
»Det er rart, at Højesteret nu klart har sendt signalet, at enten skal der være strafbortfald, eller også skal de frifindes. Når der laves væsentlig dagsordensættende journalistik om emner af væsentlig offentlig interesse, så skal man ikke straffes for det,« siger forsvareren, Tyge Trier, til Urban.
Wikborg er tidligere blevet dømt skyldig i ulovlig våbenbesiddelse i både byretten og landsretten og blev her idømt en bøde på 3.000 kroner.
Læs dagens dom fra Højesteret her:
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.