Det var en whistleblower, som startede lavinen om DONG Energy ved at løfte sløret for lønforholdene i de øverste lag af direktionen.
Dermed kom DONGs interne vagthund til at koste den administrerende direktør jobbet. Det var ikke bestyrelsen eller eksterne kontrolinstanser, der trak i nødbremsen, men en ansat.
Også andre virksomheder har etableret whistleblowerordninger efter ansøgning hos Datatilsynet. Dermed kan ansatte, leverandører og bestyrelsesmedlemmer som sidste udvej råbe vagt i gevær over for ulovligheder.
Med Datatilsynets tilladelse får virksomheden en strikkeopskrift på korrekt behandling af personoplysningerne. Konkret er antallet af ansøgninger til Datatilsynet steget markant. I 2011 blev der givet tilladelse til 49 virksomheder mod 32 i 2010 og mod 6 i 2009. Det er især globale virksomheder som for eksempel Vestas, som har favnet whistleblower-figuren. For dem er der ikke kun tale om en ekstra garanti mod urent trav indadtil, men også en vigtig del af "brandet" udadtil. Antallet af virksomheder med whistleblower-licens er dog samlet set stadig begrænset.
Et paradoks er, at offentlige myndigheder er langt mere håndsky end private. I flere år var det udelukkende virksomheder, som havde sladrehank-ordninger. Der er måske optøning på vej, og enkelte kommuner har søgt Datatilsynet om tilladelse, blandt andre Frederiksberg. Det er overraskende, at det offentlige her er så lukket. Det kan skyldes, at der er mange andre vagthunde i aktion som for eksempel tillidsmænd, ombudsmand, tilsyn og domstole.
Det kan også spille ind, at den mest kendte – navngivne – whistleblower indtil dato er efterretningsofficeren Frank Grevil. Han fik dog ikke heltestatus, men endte bag tremmer i fire måneder for tavshedspligtsbrud. Han kunne ikke overbevise retten om, at han havde videregivet oplysninger om grundlaget for dansk krigsdeltagelse i Irak af almennyttige grunde. Denne sag har næppe generelt virket ansporende på lysten til whistleblowing.
Med eksponeringen af den heroiske whistleblower i DONG kan Datatilsynet dog nu formentlig se frem til ekstrapost. Whistleblowers bider sig fast.
– Michael Gøtze, professor, ph.d., Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.