
Bitten Vivi Jensen er blevet politianmeldt, efter at hun i 2017 var whistleblower i Information. Sigrid Nygaard
På Information kan hverken journalist Ulrik Dahlin eller indlandsredaktør Anton Geist huske, at de har oplevet noget lignende.
I 2017 interviewede Ulrik Dahlin Bitten Vivi Jensen. Hun havde arbejdet som sagsbehandler i Frederiksberg Kommune. Og nu rejste hun en skarp kritik: Kommunen forsøgte at spare penge ved at undgå at give førtidspension til borgere, der tydeligvis havde brug for det.
Kommunen afviste kritikken. Så langt så godt. Det var intet, Ulrik Dahlin undrede sig over. Han havde mange gange før interviewet kilder, der ville stå frem med kritik.
Men nu er Bitten Vivi Jensen blevet politianmeldt, fordi hun udtalte sig til Information med kritik af kommunen.
”Det er vildt, synes jeg. Det havde jeg ikke forestillet mig, de ville,” siger Ulrik Dahlin.
Også indlandsredaktør Anton Geist er overrasket.
”Jeg har aldrig været ude for noget lignende,” siger redaktøren.
”Det er noget, vi tager meget alvorligt. Selvfølgelig. Vi spiller en væsentlig rolle i sagen,” siger Anton Geist.
Journalist vil ikke udtale sig til politiet
Det er ikke det faktum, at Bitten Vivi Jensen har udtalt sig til Information, hun er blevet politianmeldt for.
Men der er oplysninger i artiklen, som har fået Frederiksberg Kommune til at politianmelde hende. Helt konkret er der et anonymiseret eksempel på en borger i den første artikel, og de oplysninger, mener Frederiksberg Kommune, kan kun være kommet i Informations besiddelse på uretmæssig vis.
”Vi mener at kunne påvise, at der i denne artikel er personhenførbare oplysninger, som kun kan komme til Ulrik Dahlins kendskab ved, at der er givet samtykke i sagen, eller at oplysningerne uretmæssigt er videregivet,” siger arbejdsmarkedschef i Frederiksberg Kommune Johnny Madsen.
Information vil af hensyn til kildebeskyttelsen ikke gå ind i, om de har fået dokumenter udleveret af Bitten Vivi Jensen. Ulrik Dahlin har med samme begrundelse også afvist at lade sig afhøre i sagen af politiet.
”Jeg synes ikke, det er en journalists opgave at hjælpe politiet i sådanne situationer. Skulle jeg være gået ind til dem, havde jeg alligevel sagt til dem, at jeg ikke ville sige noget,” siger Ulrik Dahlin.
Han har efterfølgende interviewet Bitten Vivi Jensen om politianmeldelsen. Her erkender hun, at hun har hjemtaget en stor bunke sagsakter fra kommunen.
”Jeg står ved, hvad jeg har gjort, og jeg vil ikke benægte, at jeg har taget sagerne med hjem. Men jeg fortryder det ikke, for jeg mener ikke, at jeg har gjort noget forkert,” siger Bitten Vivi Jensen til Information.
”Det er muligt, vi skulle have gjort mere for at beskytte kilden”
Ulrik Dahlin og Information har tilbage i 2017 overvejet, at Bitten Vivi Jensen var en whistleblower, og gjort det klart for hende, at der kunne være konsekvenser ved at stille op.
Men Ulrik Dahlin havde ikke regnet med, at det kunne føre til en politianmeldelse.
”Det havde jeg ikke,” siger han.
Burde I have været bedre til at tænke over det?
”I lyset af, hvad der er sket, kan man godt sige, at jeg skulle have tænkt mig mere om. Men det gjorde jeg så ikke,” siger Ulrik Dahlin og tilføjer:
”Hun har ikke fortrudt det. Hun har ønsket, at kritikken blev rejst. Havde hun sagt, hun ikke ville have været med i artiklen, ville jeg have bremset det.”
Indlandsredaktør Anton Geist er ikke sikker på, hvad Information skulle have gjort anderledes, men vil overveje det, alt afhængig af hvad der kommer frem i sagen om Bitten Vivi Jensen.
”Det er muligt, vi skulle have gjort mere for at beskytte kilden. Hvis vi, når sagen bliver oprullet, og det er et stort hvis, kan konstatere, at vi ikke har beskyttet kilden godt nok, så er det selvfølgelig noget, vi skal tage ved lære af,” siger han.
Kunne det have været at anonymisere kilden?
”Jeg vil helst ikke gå konkret ind i det (hvad Information skal gøre anderledes, red.), for Ulrik Dahlin har haft nogle forholdsregler, men det er under kildebeskyttelse. Det er en lidt speciel sag, for hun betragter også sig selv som whistleblower og fortæller åbent om, hvad hun har gjort ved sagerne,” siger han.
Lægger kommunen røgslør ud?
Ulrik Dahlin rejser i forbindelse med politianmeldelsen også en kritik af Frederiksberg Kommune.
”Konsekvensen af politianmeldelsen er, at fokus bliver flyttet fra hendes kritik. Selvfølgelig kan de se, at hvis hun har gjort noget ulovligt, så er det bedst for dem at tørre røv og sige ups, den sag ligger hos politiet, det kan vi ikke udtale os om,” siger Ulrik Dahlin.
”Det er den effekt, det får. Jeg ved ikke, om det er sådan, de tænker, men de behøver ikke forholde sig til kritikken, så længe sagen er under behandling,” siger han.
Arbejdsmarkedschef Johnny Madsen afviser, at det er et forsøg på at fjerne fokus fra Bitten Vivi Jensens kritik fra 2017.
”Vi har ingen intentioner om at politianmelde uden grund eller lægge et røgslør ud. Vi er en professionel, offentlig myndighed. Det vigtige for os er, at vi fastholder retssikkerheden hos borgere, og vi kan som myndighed ikke acceptere, at der uretmæssigt siver personhenførbare oplysninger ud,” siger han.
Han afviser, som kommunen har gjort tidligere, også Bitten Vivi Jensens kritik af, at den skulle spekulere i at spare penge ved ikke at give borgere førtidspension.
”Jeg mener, vi arbejder lovmedholdigt,” siger han.
Så det her har intet at gøre med at lukke ned for kritik?
”Vi stiller gerne op og svarer på den kritik på den måde, vi kan og må,” siger Johnny Madsen.
”Vi har intet at skjule i denne sag, og vi politianmelder ikke medarbejdere i et forsøg på at lægge røgslør ud.”
Og Bitten Vivi Jensen selv? Hun ser kun ét resultat af politianmeldelsen, siger hun til Information.
”Jeg tror da, at jeg vil blive dømt. Jeg er jo kun en enkelt kvinde, der sætter sig op mod overmagten.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Som forfatter, forlægger og dokumentarist er jeg selv en af dem, der er udsat for heksejagten og har været det i årevis, fordi jeg har afdækket omfattende korruption og embedsmisbrug.
Jeg har kendskab til andre i samme eller en lignende situation og fællesnævneren er overgreb fra domstole, politiinstanser, Skat m.fl. - forhold som burde belyses på en helt anden måde i pressen, så myndigheder ikke slipper godt fra at forfølge sandsigere, hvilket de desværre gør i dagens Danmark ...