WHAT´S GOING ON IN DENMARK?

Tre ud af fem priser gik til danske fotografer på verdens mest betydningsfulde foto-festival i Frankrig.

Tre ud af fem priser gik til danske fotografer på verdens mest betydningsfulde foto-festival i Frankrig.


Claus Bjørn Larsen, Joachim Ladefoged og Nicolai Fuglsig blev alle tre kaldt op på scenen og tiljublet af flere tusinde tilskuere, da priserne til årets foto-festival i franske Perpignan blev uddelt lørdag den 4. september. I salen sad alt, hvad der kan krybe og gå af kendte billedredaktører og fotojournalister.
Fotografiets svar på Cannes-festivalen uddelte fem priser til nominerede fotografer fra hele verden, og af dem gik tre til de danske fotografer, en til en kineser, og en til en fotograf fra Bangladesh.
»What´s going on in Denmark?« – blev derefter det mest stillede spørgsmål på festivalen, hvor deltagerne undrede sig over det lille lands store succes.
Prisvinderne forsøgte at forklare baggrunden, så godt de kunne, men ifølge freelancefotograf Joachim Ladefoged har succesen flere årsager.
»En af de afgørende grunde er, at hele niveauet er højnet i Danmark fordi vi fik en journalistisk orienteret foto-uddannelse i begyndelsen af 1980´erne. Den er nu blevet endnu bedre. Men vi har også en fotoskole som Fatamorgana og billedbureauet 2.maj, der har haft betydning for, hvordan vi arbejder med billeder i Danmark,« siger Joachim Ladefoged.

Nye standarder
Nicolai Fuglsig, der er tilknyttet Politiken, er enig og nævner, som de andre to danske prisvindere, også pressefotograf Henrik Saxgren som en inspirator, der gennem 1980´erne satte nye standarder for dansk pressefoto.
»Han var med til at introducere og skabe en tradition, som vi nu lever videre på. Jeg har ligesom så mange andre selv været meget inspireret af hans arbejde.«
Claus Bjørn Larsen fra Berlingske Tidende mener også, at aviserne er blevet bedre til at prioritere foto-opgaver.
»Det her er den største foto-pris en dansk avis nogensinde har modtaget. Jeg var afsted i Kosovo i to måneder, og det tager altså den tid, hvis man skal lave noget ud over det sædvanlige. Det har aviserne også fundet ud af nu.«
Claus Bjørn Larsen understreger desuden, at den store succes også skyldes det sammenhold, de danske fotografer har.
»Vi inspirerer hinanden, hjælper hinanden, giver hinanden kritik og går i byen sammen. Det giver en virkelig god afsmittende effekt. Franske fotografer kan jo dårligt sidde ved siden af en kollega.«
Henrik Saxgren var selv med til festivalen og er imponeret.
»Det er stort. Det svarer jo til, at Danmark snuppede de Gyldne Palmer og to skuespillerpriser. De bedste fotografer fra hele verden var med.«
»For 15 år siden var motivationen for at blive fotograf, at man skulle have en stor bil, møde Preben Elkjær og have en lang telelinse. Nu måler de unge sig med de største mestre i fotografiets historie og konkurrerer om at kende klassikerne. Der er kommet prestige i fordybelsen og den er blevet en ambition for alle. Alligevel kan jeg dog ikke helt forklare, hvor alt det talent her kommer fra. Det er fantastisk.«
For Joachim Ladefoged betyder prisen, at han får en større frihed til at lave det, han helst vil.
»Efter min sidste rejse røg min kassekredit ned på minus 110.000 kroner, for jeg betaler selv for rejserne. Det her betyder formodentlig, at jeg får nemmere ved at ringe til Stern (tysk magasin Red.) og få afsat mine billeder.«
Nicolai Fuglsig mener, at priserne vil give dansk pressefoto endnu et løft.
»Fra talerstolen og i interview slog jeg et kæmpe slag for dansk pressefotografi. Det håber jeg, vil kunne mærkes fremover.«

0 Kommentarer