»Det er en lettelse, fordi den væsentligste stopklods nu har meldt sig ud,« siger bestyrelsesmedlem i Ritzau, Per Westergård, til Journalisten.dk, efter Berlingske har droppet bureauet. Han mener, det kan blive en fordel.
Per Westergård er chefredaktør på Fyens Stiftstidende og sidder i Ritzaus bestyrelse. Han forudså i sidste uge i et interview med Journalisten.dk, at Berlingske ville forlade Ritzau for at starte et selvstændigt nyhedsbureau.
I dag har Berlingske så meddelt, at de forlader Ritzau ved årsskiftet – og dermed udtræder af ejerkredsen.
Kommer det som en overraskelse for dig, at Berlingske udtræder?
»Nej, overhovedet ikke. Det svarer fuldstændig til, hvad jeg sagde for præcis en uge siden. Uanset hvad Lisbeth Knudsen har sagt om kvaliteten i Ritzau, så mener jeg, hendes egentlige dagsorden har været at starte sit eget nyhedsbureau. Det mener jeg meldingen i dag bekræfter,« siger Per Westergård til Journalisten.dk.
»Men det kommer lidt bag på mig, at hun får det til at lyde, som om det er hende, der påpeger, at Ritzau udvikler sig for langsomt. Det ville jeg aldrig have troet kom fra hendes mund, for i min optik er det mere end nogen anden Lisbeth Knudsen, der har forhindret en udvikling af bureauet.«
Per Westergård mener tværtimod, at Berlingske har blokeret for en række initiativer i Ritzau.
»Nu får Ritzau faktisk nogle muligheder foræret, så jeg er ikke stemt for at dvæle ved det sørgelige i, at en stor interessent forlader os. Jeg er mere optaget af at se på muligheden for at få Ritzau op i et andet gear end før,« siger han.
Westergård noterer sig, at store mediespillere som DR og JP/Politikens Hus har meldt ud, at de fortsat støtter Ritzau og ikke vil forlade bureauet.
»For mig er det vigtigt, at både de store medier i København, og de lokale og regionale dagblade, har meldt klart ud, at de støtter op om Ritzau. Derfor rummer Berlingskes afgang nogle enestående muligheder.«
Hvilke?
»Jeg har for eksempel længe sukket efter at få både tekst og foto leveret i én pakke som kunde hos Ritzau. Det kan man i andre europæiske nyhedsbureauer, fordi de driver et fotobureau ved siden af. Det gør Ritzau ikke, og det behøver Ritzau heller ikke. Men jeg vil gerne kunne få en pakke, som jeg kan sætte ind, når jeg redigerer mine ind- og udlandssider,« siger Per Westergård og fortsætter:
»Ritzau bør også kunne tilbyde færdigombrudte sider til lokale og regionale dagblade i et helt andet omfang – for eksempel to eller fire færdige opslag om dagen med nyt fra henholdsvis ind- og udland. For os, der udgiver aviser i provinsen, har det aldrig været en kernekompetence. Vi skal bruge vores journalistiske kreativitet og kompetence på at være verdensmestre i de nicher, vi har valgt ud.«
Hvad har forhindret den udvikling hidtil?
»Det er altovervejende Berlingske. Det er ikke kun Berlingske, men altovervejende.«
Når Ritzau mister Berlingske, så får det jo økonomiske konsekvenser. Hvad kommer det til at betyde for Ritzaus drift?
»Når der laves et budget for 2012, så er det naturligvis reduceret svarende til det, der mangler i kassen fra Ritzau. Men jeg er overbevist om, at det kan gøres på en måde, så det ikke ødelægger det centrale i Ritzaus leverance. Selv hvis Ritzau skal have lidt færre journalister, så kan det godt hænge sammen. Samtidig åbner Lisbeth Knudsens udtræden som sagt for en forretningsudvikling, der ikke hidtil har været mulig.«
»Jeg vil ikke tegne et rosenrødt billede af, hvad der sker med Ritzau. Der kommer til at blive nedskæringer. Men min pointe er, at det samtidig også er en lettelse, fordi den væsentligste stopklods nu har meldt sig ud.«
Det drøftes også at ændre ejerforholdene. Hvad mener du om det?
»Det er jeg egentlig åben for, at vi kan gøre. Ritzau er gået i gang med et analysearbejde, der kan vare op til et halvt år. Hvis det viser, at vi kan få et bedre bureau med et andet ejerskab, så gør vi gerne det. Det er da et problem i dag, at de, der sidder i bestyrelsen, samtidig er de store kunder. Ejerinteresserne sidder altid på spring. Det kan være vanskeligt at træffe beslutninger alene ud fra, hvad der tjener virksomheden bedst. Hvis det viser sig at være en spændetrøje for Ritzaus udvikling, så er jeg åben for at ændre på det.«
Jeg kan forstå, at forløbet omkring udmeldelsen er gået ret stærkt. Bestyrelsen blev orienteret cirka samtidig med mig…
»Ja, jeg vil sige det lidt mere brutalt end dig: Jeg synes godt, Lisbeth Knudsen kunne have orienteret sine kolleger i bestyrelsen, før hun orienterede pressen. Det handler om, at Lisbeth Knudsen for længe siden har besluttet, at hun vil ud af Ritzau. Jeg tror, forløbet viser, at hun er ivrig efter at iscenesætte sin egen sortie, så hun ikke fremstår som the bad guy. Hun vil hellere være den, der snakkede om fornyelse, og så var vi ikke lydhøre. Når hun er så hurtig til at sende nyheden ud, så handler det også om at vinde kommunikationen, så Berlingske ikke er de dårlige, der bryder solidariteten.«
Journalisten.dk har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Lisbeth Knudsen, men forsøger fortsat.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Nej det er netop ikke til at overse, at de samme nyheder gentages ordret på alle de store avisers hjemmesider, og at de er fabrikeret af Ritzau.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Du glemmer, at en stor del af nyhederne på nettet er fra Ritzau
Ritzau har udspillet sin rolle som en betydelig aktør i nyhedsformidlingen, og derfor er det en meget klog strategi, at Berlingske trækker sig ud af dette samarbejde, som kun er en dyr klods om foden på medlemmerne.
Nyhedsbureauer som Ritzau og Reuters var helt fine i gamle dage, da alle nyheder blev formidlet på papier, for dengang læste de fleste kun en enkelt avis, og derfor var det en fordel, at den indeholdt nyheder som var indsamlet af nyhedsbureauer.
Nu om stunder læser de fleste nyheder på on-line medier, og de læser typisk nyheder på to - tre eller flere forskellige mediers hjemmesider, og derfor er det blevet uinteressant at læse de samme Ritzau nyheder, som ordret bliver gentaget i flere medier.
Internettet har også medført, at det er blevet meget nemt for journalisterne, at søge og finde nyheder fra udenlandske medier, små lokale medier og blogs, som de så kan ta' op og arbejde videre på.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen