Der er kampvalg om formandsposten i DJ, og hver dag frem mod valget på delegeretmødet den 28. og 29. april sætter Journalisten fokus på forskellen mellem de to kandidater Lars Werge og Uffe Gardel.
Tredje spørgerunde handler om, hvorvidt public service-mediernes nyheder online skal begrænses, fordi deres gratis tilbud svækker betalingsaviserne.
Danske Medier og flere avischefer har jævnligt luftet skarpe holdninger om de licensfinansierede broadcast-mediers fremtog på nettet:
»DR bør primært være på nettet med radio og TV, som man i forvejen har produceret,« reagerede Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, sidste år i sin egen avis, da DR oprustede den skrevne nyhedsdækning på nettet.
»Man kan undre sig over, hvorfor en statsinstitution skal konkurrere med de private,« sagde Ebbe Dal, direktør for Danske Medier, til Politiken i februar i år.
I marts 2015 viste en analyse i Journalisten, at der på syv år er forsvundet 500 DJ-medlemmer fra job på privatejede aviser, mens antallet er svagt stigende på licensfinansierede radio- og tv-stationer.
Men aviserne skal ikke regne med hjælp fra en ny formand i DJ, når bladhuscheferne blæser til kamp mod de licensfinansierede tv-stationers fremmarch online.
»Jeg har ingen holdning til, om DR skal begrænse sig på skrift, det vil jo være at blande sig i en form for programplanlægning,« siger Lars Werge.
Heller ikke tillidsmanden fra Berlingske ønsker at blande sig i DRs dispositioner:
»Det er ikke Journalistforbundets opgave at rådgive DR om, hvad deres strategi bør være,« siger Uffe Gardel.
Han lægger ud med at svare på dagens spørgsmål.
Uffe Gardel: DR ødelægger ikke avisernes forretning på nettet
Aviserne synes, DR er så stærke i online nyhedsformidling, at det svækker aviserne. Mener du, at DR breder sig for meget?
»Det er ikke DJs opgave at redigere DR. Min generelle holdning er, at jeg kun vil tage stilling til journalistfaglige spørgsmål i tæt samarbejde med gruppen Journalisterne, som repræsenterer forbundets journalister. På samme måde som for eksempel Kommunikationsgruppen skal inddrages i kommunikationsfaglige spørgsmål.«
Med dig som formand vil DJ altså blande sig helt uden om dette mediepolitiske spørgsmål?
»Min holdning er, at jeg godt forstår, at DRs onlinenyheder irriterer avisledelserne. Men jeg tror ikke, aviserne ville have det nemmere, hvis DR indskrænkede sig til kun at optræde på nettet med tv og radio, som tyske public service-medier for eksempel gør det. Avisernes profil på nettet er en helt anden end DRs. Det er ikke der, konkurrencen bliver afgjort.«
»Man kan mene meget om DRs aktiviteter på områder, de traditionelle medier opfatter som deres. Men det er medier med meget forskellige profiler. Desuden har DR langt større betydning for det private produktionsmiljø og deres ve og vel.«
Lars Werge: Slaget står om danske mediearbejdspladser – ikke interne brydninger
Aviserne synes, DR er så stærke i online nyhedsformidling, at de svækker aviserne. Mener du, at DR breder sig for meget?
»Det har jeg ingen holdning til.«
Er det fair, at licensfinansierede medier konkurrerer med private ved at bevæge sig ind på deres traditionelle domæne?
»Jeg mener, det er en vanskelig sondring at lave i en tid, hvor alle i princippet laver alt. I den situation er det svært at sige, at ét medie ikke må lave det hele. Tag bare min egen gamle arbejdsplads, Ekstra Bladet, der for nylig er begyndt at lave radio. Mange andre laver web tv. Det vil være en forandring og begrænsning af DRs rammer, der i så fald skal træffes politisk.«
DJ kan jo påvirke en politisk beslutningsproces ved at have en holdning på området?
»Min holdning til DR handler om arbejdspladser og –vilkår. Jeg skal ikke komme i en situation, hvor jeg taler positivt om at begrænse DR med risikoen for at stationen mister millioner af kroner og dermed arbejdspladser. Jeg mener, at presset på politikerne skal gå på, at vi skal beholde licens og mediestøtte i det omfang, vi har i dag. De skal ikke få gode ideer i kølvandet på, at mediebilledet forandrer sig og særligt de unge ser mindre flow-tv og i højere grad orienterer sig på andre platforme end de traditionelle – for eksempel ved at søge nyheder uden for Danmark.«
»DJ skal kæmpe for hele det danske medieområde, som der i høj grad bliver løbet storm mod af nye medievaner og fra udlandet. DJ skal fastholde et helhedssyn, når det drejer sig om det samlede danske medieforbrug. Desuden mener jeg, at det ville ændre ganske lidt for dagbladenes trafik på nettet, hvis DR fik påbud om at holde sig til tv og radio på nettet.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.