De betingede fængselsdomme til Se og Hørs tidligere nyhedschef Lise Bondesen og tidligere redaktionschef Kim Bretov viser, at medarbejdere, der ikke siger fra, risikerer at blive straffet hårdt. I går blev de to tidligere ansatte på Se og Hør idømt seks måneders betinget fængsel.
Ifølge formand i DJ Lars Werge har mange journalister fået øjnene op for, at ansatte skal sige nej til at bryde loven.
»Det burde man også have gjort på Se og Hør i sin tid,« siger han.
Følte sig åbenbart presset
Hvis man bliver sat til at udføre opgaver, der er uetiske eller måske endda ulovlige, kan man gå til sin tillidsrepræsentant eller Dansk Journalistforbund for at få hjælp, fortæller Lars Werge.
»Man har selvfølgelig mulighed for at sige: ”Nej, jeg vil ikke bryde loven.” Ingen skal sættes til at bruge ulovlige metoder for at skaffe en historie hjem.«
Han undrer sig over, at ingen fra Se og Hør henvendte sig for at få hjælp.
»Men det siger noget om, at man tilsyneladende følte sig presset og var bange for at miste sit arbejde,« mener han.
Hård domspraksis
Ud over de to betingede fængselsdomme blev Aller Media dømt til at betale 10 millioner kroner i erstatning.
Se og Hør-sagen er af Venstre blevet brugt til at argumentere for skærpede straffe og større bøder i sager om urigtige historier og krænkelser af privatlivets fred.
Til det siger Lars Werge:
»Hvis politikere tænker, at straframmen skal skærpes, så mener jeg, at Se og Hør-sagen viser, at der ikke er belæg for det.«
Dommen viser, at der bliver slået hårdt ned, hvis et medie »går uden for skiven«.
»Der er i dag allerede sanktionsmuligheder. Dommen lægger en linje i forhold til, hvordan man vil dømme i lignende sager. Det er en domspraksis, hvor der bliver slået hårdt ned,« mener Lars Werge.
I går udtalte Aller Medias administrerende direktør, Pål Thore Krosby, i en pressemeddelelse, at han tager dommen til efterretning.
”Det, der i sin tid fandt sted på SE og HØR, er helt uacceptabelt, og vi har derfor fra sagens begyndelse været meget bevidste om koncernens selskabsretslige ansvar samt vores forpligtelse til at rydde op og sikre os mod lignende forhold i fremtiden.”
Dommene i går var første del af Se og Hør-sagen. I næste fase gælder det blandt andre de tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen samt kreditkortkilden.
Læs eller genlæs Journalistens gennemgang af de principielle spørgsmål, sagen handler om, her.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Ingen skal sættes til at bruge ulovlige metoder for at skaffe en historie hjem" - vil det sige, at formanden heller ikke synes at journalister skal benytte sig af oplysninger/materialer som er fremkommet ulovligt? (og dermed - måske - er ulovlige at viderebringe) - Det håber jeg da ikke - tænker lige kort på alle de afsløringer om magtmisbrug, magtarrogance osv. de rer dukket op fordi folk som Snowden, Ellsberg, Manning og Grevil.
Kære Lars
Du har helt ret i, at mange i DJ helt sikkert har reflekteret over fagets alvor på grund af denne sag.
Sagen er jo speciel, idet tilståelserne gælder noget, hvor de anklagede end ikke ved, om det er ulovligt. Vi kan stå i den absurde situation, hvor sagen i september ender med pure frifindelser, fordi det bliver vurderet, at det ikke har været ulovligt for journalisterne at bruge de anvendte metoder. Samtidig vil vi have to journalister, der er dømt for noget, retten efterfølgende har afgjort ikke er ulovligt.
Det er vel næppe nogen hemmelighed, at det for de involverede ikke bare har været etiske overvejelser, at de har tilstået eller erklæret sig uskyldige. Omkostningerne vil, på grund af at der er så mange retsdage, kunne løbe op i størrelsesordenen en halv million kroner. Det kan være ødelæggende for de anklagedes privatøkonomi. Når der er to, der erklærer sig skyldige, så kunne det være interessant, hvis Journalisten belyste dette forhold. En tilståelsessag er langt billigere.
Så jeg synes, at en formand for DJ bør være tilbageholdende med at komme med at komme med udtalelser om den konkrete sag, før der er kommet en afgørelse i september-sagen.
Kære Peter,
Der er ikke tale om, at jeg stempler medlemmer af DJ som kriminelle. Dommene torsdag er i tilståelsessager. Sagen som sådan har (er min vurdering) fået mange DJ-medlemmer til at reflektere over fagets alvor.
Hvis det kan læses anderledes, har jeg formuleret mig forkert. Det beklager jeg selvfølgelig.
MVH Lars W.
Citat fra artiklen:
Ifølge formand i DJ Lars Werge har mange journalister fået øjnene op for, at ansatte skal sige nej til at bryde loven.
»Det burde man også have gjort på Se og Hør i sin tid,« siger han.
Lars Werge fælder altså dom i den sag, der først skal for retten den 9. september. Jeg vil gerne høre Lars Werge, hvordan han kan fælde dom i en sag, der endnu ikke er kommet for retten, og hvordan han har det med at stemple medlemmer af DJ som kriminelle, før de er kommet for en domstol.
Kære læsere
Vi har desværre været nødt til at fjerne kommentarer fra denne og andre artikler om Se og Hør-sagen, fordi de ikke overholder vores retningslinjer for debat. Det er blandt andet et krav, at alle kommentarer er forsynet med korrekt fuldt navn og mail-adresse.
Jeg vil opfordre alle til at læse vores regler for debat, som kan findes her:
https://journalisten.dk/retningslinjer_for_debat
Bedste hilsner
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten
Flere