Werge: Så ka’ man læse til lærer!

DJ-næstformand Lars Werge er ikke bekymret over, at andre faggrupper nærmer sig DJ's lønniveau hastigt nedefra. »Hvad skal vi med den misundelse?« spørger næstformanden.

DJ-næstformand Lars Werge er ikke bekymret over, at andre faggrupper nærmer sig DJ's lønniveau hastigt nedefra. »Hvad skal vi med den misundelse?« spørger næstformanden.

Hvis man er ked af at se andre faggrupper indhente journalisterne på lønstatistikken, så skulle man tage at skifte faggruppe.

Sådan svarede DJ's næstformand Lars Werge onsdag aften, da han var gæst hos en god snes fremmødte på Kreds 3's generalforsamling i Kolding.

»Da resultatet af overenskomsten blev kendt, blev jeg spurgt, om jeg ikke var bekymret over, at vi ikke længere tjener mere end lærerne. Det er jeg ikke. Så ka' man læse til lærer! Jeg har aldrig forstået den der misundelse i forhold til andre faggrupper. Hvad skal vi med den?«

Sådan forklarede næstformanden sig blot tre dage efter en overenskomst mellem DJ og DMA endte på 216 kroner; et resultat, som formentlig vil betyde et reallønsfald for tredje år i træk.

Werge erkender, at der nu skal knokles hårdt i de lokale forhandlinger for at fastholde journalisternes lønniveau.

»216 kroner er ikke en festforestilling, og der venter et stort arbejde for de lokale forhandlere, hvis de skal hente de 800 kroner, der vil forhindre en reallønsnedgang. Men jeg er lettet over overenskomsten, selv om den ikke var god,« sagde Lars Werge.

Efterfølgende uddybede Lars Werge, at referencen til skolelærerne var 'kæk', men at han stod inde for substansen.

»Der har været et lønefterslæb indenfor det offentlige. Hvis skolelærere overhaler os nu, skal vi ikke være misundelige,« sagde Lars Werge.

Hvilke andre faggrupper skal vi lade overhale os, før du bliver bekymret?

»Det vil bekymre mig, hvis vores vilkår bliver sat tilbage. At vi i år landede på 216 kroner er et udtryk for det reelle styrkeforhold mellem forhandlingsparterne lige nu,« sagde Lars Werge.

Hvordan kan du være lettet over en forhandling, der gav så dårligt et resultat?

»Det er en lettelse, at den ikke endte i Forligsinstitutionen. Der havde vi fået 216 kroner og ikke en pind mere. Vi skal have et ordentligt forhold til DMA, hvis vi skal forhandle. Og det bevarede vi her.«

Hvad skulle DMA da også være sure over, når forhandlingen ender med 216 kroner?

»Vi er en branche under pres. Oplag rasler ned, annoncekronerne udebliver, nettet giver ikke penge – det kan vi altså også godt se. Skal vi fastholde vores betydning som fagforening, så skal vi være med til at forhandle. Så nytter det ikke at stå på sidelinjen. Vi kan ikke stole på, at arbejdsgiverne selv finder frem til de bedste forhold for os,« sagde Lars Werge.

Du kan læse mere fra Kreds 3s generalforsamling her på Journalisten.dk i eftermiddag. 

1 Kommentar

Allan Boye Thulstrup
1. MARTS 2012
Re: Werge: Så ka' man læse til lærer!

At være lærer er bestemt en ærværdig og respektindgydende profession. At en fire-årig læreruddanelse oppebærer en løn der svarer til en fire-årig journalistuddanensle er jo rimeligt nok.

Bekymringen på de små dagblade, for det er jo på de små dagblade lønningerne er blevet indhentet, ikke på morgen- og formiddagsaviserne, går mere på at det ikke var sådan for tre OK-perioder-siden. Vel at mærke tre OK-perioder,  hvor de offentlige lønstigninger ikke har været ublu.

Det er bare provinsavisernes lønninger der, fra et lavt niveau, har været mindre end prisudviklingen gennem det seneste årti.

Læg dertil at arbejdstiderne er langt mere ubekvemme end i folkeskolen, jobsikkerheden på det private arbejdsmarked mindre (selv om lærerne bestemt også har været ramt af fyringsrunder på det seneste), samt at pensionordningerne for offentligt ansatte er bedre:

Så har du et argument for at stemme nej til DMA-overenskomsten.