Politiken og Jyllands-Postens fonde har stiftet en ny pris til kvalitetsjournalistik. Men det klinger hult, når Jyllands-Posten lige har fyret 12, mener DJ-næstformand Lars Werge. »Kvalitetsjournalistik er ikke bare noget, man skal markere ved festlige lejligheder,« siger han.
I går torsdag stiftede en række europæiske mediefonde en ny pris. Prisen, der uddeles i fire kategorier, skal hylde kvalitetsjournalistik i aviser på print og net. Politikens Fond og Jyllands-Postens Fond er blandt initiativtagerne, der også tæller britiske The Guardian.
I dagens Politiken fortæller Jørgen Ejbøl, der er bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus og næstformand i Jyllands-Postens fond, om projektet. Ejbøl er også et af de fire jurymedlemmer, der skal udpege vinderne af prisen, der uddeles første gang i januar 2013.
"Det er på høje tid, at vi styrker kvalitetsjournalistikken. Vi tror på, at den gør en forskel. Den giver et bedre samfund og en bedre oplysning," siger Jørgen Ejbøl blandt andet i Politiken.
DJ: Ordene klinger hult
Men de ord klinger hult, mener Dansk Journalistforbunds næstformand Lars Werge. De selvsamme mediechefer, der nu stifter en pris for at hjælpe kvalitetsjournalistikken, bærer en stor del af skylden for, at kvaliteten er under pres, lyder det.
»Det er i høj grad ledelserne i mediehusene, der står bag den udvikling, som de nu reagerer på,« siger Lars Werge til Journalisten.dk.
»Der er rigtig mange krav til vores kolleger derude, men de er ikke blevet flere. Tværtimod har de på de bedste steder samme bemanding. Det betyder, at travlheden stiger. Det rammer arbejdsmiljøet, men det rammer også kvaliteten,« fortsætter han.
Kvalitet er ikke bare til festlige lejligheder
Helt konkret henviser Lars Werge til Jyllands-Posten. For præcis en måned blev 12 medarbejdere fyret, og yderligere 4 tog imod frivillig fratrædelse. Derfor mener Werge, det er dårlig timing for Jyllands-Postens Fond at stifte en pris, der skal styrke kvaliteten i medierne.
Hvad skal aviserne så gøre i stedet for at stifte den slags priser?
»For at sige det helt banalt, så kunne de jo lade være med at fyre folk. Jeg forestiller mig, at der sidder nogle fyrede kolleger lige nu og synes, at det er lige festligt nok med det her initiativ.«
»Kvalitetsjournalistik er ikke bare noget, man skal markere ved festlige lejligheder. Som arbejdsgiver har man en forpligtelse til at højne kvaliteten hver dag. Det gør man ved at sætte det rigtige hold, og ikke ved at fyre. Jeg har nogle gange en fornemmelse af, at den publicistiske tanke er mindre nærværende i dag end tanken om, at der skal være rentabilitet og overskud.«
Jørgen Ejbøl ønsker ikke at kommentere kritikken fra DJ.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ha, det er nu ret morsomt med den prishalløj. Men godt, at pris-stifterne og dommerkomiteen åbenbart denne gang har hånd i hanke med hinanden. De risikerer ikke at skulle afbryde en sejrskampagne så hastigt, som da Jyllands-Postens forlag Centrum i 1994 åbnede kuverten og så, hvem der havde vundet en romankonkurrence, forlaget havde udskrevet:
Den spion-mistænkte Arne Herløv Petersen.