Werge: En ”massakre” og en krænkelse af armslængden

DJ-formand Lars Werge mener, at politikerne krænker armslængdeprincippet, når de blandt andet kræver, at DR skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler på nettet. Sparerunden kalder han en ”massakre”. Tillidsmand: ”Rigtig mange er bekymrede. De er skidebange for at miste deres arbejde”

”Jeg har virkelig medlidenhed med de kolleger, som sidder i DR lige nu. Selv om det her har været bebudet længe, så er det i dag, der kom kød og blod på. Det er en virkelig svær situation,” siger Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge.

DR skal skære 375 til 400 stillinger. Det fik medarbejderne at vide på et stormøde i DR Byen her til formiddag.

Fællestillidsrepræsentant Henrik Vilmar var med til mødet, som han kalder ”en ordentlig mavepuster”.

”Rigtig mange er bekymrede. De er skidebange for at miste deres arbejde, det er klart,” siger han.

DR skal som følge af medieforliget skære knap 20 procent af budgettet. I dag fik medarbejderne at vide, at det blandt andet vil betyde, at man skærer antallet af flow-tv-kanaler ned til tre og nedlægger tre radiokanaler. Spareplanen vil især ramme sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion.

Henrik Vilmar opfordrer alle kolleger, som måtte have ondt i maven efter stormødet, til at komme og tage en snak med tillidsfolkene eller Dansk Journalistforbunds udsendte folk i DR Byen.

”Hvis man har rigtig ondt i maven, så er man meget velkommen til at komme herop til os tillidsfolk. Vi sidder klar til at tage imod. Kollegerne i Aarhus orienteres senere i dag (stormøde klokken 15, red.), og der har DJ også repræsentanter klar,” siger Henrik Vilmar.

Werge: ”En massakre”

I forbundshuset på Gammel Strand er Lars Werge ikke kun trist, han er også kritisk. Ifølge formanden er politikernes krav til DR, som fremgår af public service-kontrakten, en klar krænkelse af armslængdeprincippet. Public service-kontrakten blev offentliggjort i formiddags, og du kan læse mere om den her.

”Jeg hæfter mig ved, at DR’s ledelse har været på en bunden opgave i forhold til den massakre, som politikerne med det mindst mulige flertal har udstukket,” siger Lars Werge.

Han fortsætter:

Jeg hæfter mig også ved de første 8-10 steder i public service-kontrakten, hvor armslængdeprincippet ikke bare udfordres, men nærmest er elimineret. Det er beskæmmende at se den slags politisk indblanding i et land, hvor vi plejer at sige, at det skal politikerne ikke blande sig i,” siger Lars Werge til Journalisten.

Politikerne krænker armslængden

Han hæfter sig blandt andet ved, at det fremgår af public service-kontrakten, at ”DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler”.

”Det er en gave til de private medier, men det er også en krænkelse af armslængdeprincippet,” siger Lars Werge.

Han nævner også, at public service-kontrakten stiller krav til, hvor meget dansk musik DR skal spille i radioen, at man skal dække mere regional og lokal idræt, og at der stilles krav til DR’s sprogpolitik.

”Regulering på det niveau er i direkte modstrid med armslængdeprincippet. Det er ikke noget, vi er vant til i mediepolitikken.”

Men er det ikke fornuftigt nok for alle dine medlemmer, som ikke arbejder i DR, at lave mindre af det, som de private medier lever af?

”Jo, men det kunne man jo tage en dialog med DR om. DR har allerede ændret principperne for dr.dk efter dialog med Danske Medier. Men ingen af vores medlemmer kan være tjent med, at politikerne skal bestemme, hvilken form journalistikken skal udkomme i,” siger Lars Werge.

Journalisten afventer et interview med kulturminister Mette Bock, hvor hun kan forholde sig til kritikken.

Så få fyringer som muligt

Nu handler det for DJ om at nedbringe antallet af afskedigelser.

Medarbejderne i DR kan søge frivillige fratrædelser frem til 24. september. Den 10. oktober afholdes ”sindetdag”, hvor ledelsen vil orientere de medarbejdere, som de har i sinde at afskedige. Afskedigelserne forventes gennemført den 30. oktober.

”Det har hele tiden været vores opgave at sikre så få afskedigelser som muligt, men nu bliver det konkret. Vi vil gå alle stillinger igennem, også alle de ledige stillinger, og holde ledelsen op på, at medarbejdere skal omplaceres og udvikles til de stillinger, der er i DR, i stedet for at blive fyret,” siger Henrik Vilmar.

9 Kommentarer

Mads Jensen
18. SEPTEMBER 2018
Finn Arne, dette er fra
Finn Arne, dette er fra videnskab.dk's hjemmeside:

"Videnskab.dk har sit økonomiske fundament i en årlig finanslovbevilling på 4 mio. kr. gennem Styrelsen for Forskning og Innovation.

Derudover støttes Videnskab.dk økonomisk af bl.a. Det Frie Forskningsråd, Innovationsfonden, Kulturministeriet og TrygFonden, og der udøves indtægtsdækket virksomhed, eksempelvis ved salg af kurser i forskningsformidling for forskere.

Organisatorisk er Videnskab.dk institutionelt forankret hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole."
Finn Arne Hansen
18. SEPTEMBER 2018
at slippe for...
at slippe for...
Finn Arne Hansen
18. SEPTEMBER 2018
Rasmus, jeg tror, at
Rasmus, jeg tror, at Videnskab.dk, der ikke får statsstøtte, er glade for ubillig konkurrence fra DR.
Rasmus Kragh Jakobsen
18. SEPTEMBER 2018
Hvad så med et område som
Hvad så med et område som videnskab på dr.dk, skal man også her holde sig fra lange og dybdegående artikler? Paradoksalt som politikerne jo nærmest kappes om at sige, hvor vigtigt det er med viden og hvordan skralt det står til med den 'naturvidenskabelige dannelse' og så kommer sådan en melding om niveauet for den viden, man skal kunne få på dr.dk for sine skattekroner.
Anders Hede
18. SEPTEMBER 2018
Hvis staten betaler for
Hvis staten betaler for gildet må den også bestemme rammerne. Radio24syv er underlagt langt langt skrappere restriktioner uden det giver anledning til ballade.
Statsfinansierede medier burde have en klar opgave der hedder at sende det markedet ikke gør som det primære og absolut vigtigste, ikke mindst når der er nok af medier til at levere resten.

Flere