Weekendavisen anklager journalist for at skrive af

Der er ”påfaldende sprogligt sammenfald med udenlandske medier” i seks artikler, Annegrethe Rasmussen har skrevet til Elle og Information, skriver Weekendavisen. Hun afviser kritikken: »Der er intet at beklage fra min side bortset fra et enkelt citat« (Rettet 11.13)

Weekendavisen bringer i dag en artikel, hvor de anklager freelancejournalist Annegrethe Rasmussen for i flere tidligere tilfælde at have skrevet af fra udenlandske medier.

Avisen har gennemgået en række artikler og fundet seks eksempler, hvor der ifølge avisen er ”et påfaldende sprogligt sammenfald med udenlandske medier”. Fem af dem er bragt i Information, mens en er bragt i modemagasinet Elle.

Annegrethe Rasmussen afviser dog kritikken i alle tilfælde undtagen et konkret citat.

Omk. 40 procent skrevet af fra Guardian  

Onsdag i denne uge afbrød Altinget, Information og fagbladet Journalisten deres samarbejde med Annegrethe Rasmussen, efter at Journalisten kunne fortælle, at der var sammenfald mellem en leder i The Economist og en klumme, som Annegrethe Rasmussen skrev hos Altinget.

Altingets chefredaktør kaldte det »plagiat«. Annegrethe Rasmussen beklagede fejlen og forklarede skriftligt til Journalisten, at der var tale om "en forglemmelse".

Et af de seks nye eksempler er et portræt af den britiske journalist og redaktør Rebekah Brooks, bragt i Information den 5. september i år. I portrættet citerer Annegrethe Rasmussen den britiske avis The Guardian en gang, men ifølge Weekendavisen er omkring 40 procent af teksten mere eller mindre direkte oversat fra samme avis.

Det gælder blandt andet indledningen, der i Information lyder:

"Der findes en kendt, sand anekdote fra starten på Rebekah Brooks kometkarriere. I 1997, da den dengang 29-årige Rebekah Wade arbejdede på tabloid-ugeavisen News of the World, tog hun ind til det britiske parlament i Westminster, for at tale med det konservative medlem af Underhuset Jerry Hayes. Den kendte politiker var gift, men havde en affære med en ung mand på 18 – hvilket avisen agtede at afsløre følgende søndag, meddelte Wade."

I The Guardian lyder indledningen:

"In 1997, when she was a 29-year-old feature writer on the News of the World, Rebekah Wade made a trip to Westminster to intercept the Conservative MP Jerry Hayes. The paper was planning to run an exposé of the married MP's affair with his 18-year-old lover, she told him."

Information iværksætter undersøgelse

Informations chefredaktør Christian Jensen siger til Weekendavisen, at de tager sagen meget alvorligt:

»Jeg skal understrege, at jeg kun har haft kort tid til at kigge på det. Men det ser helt klart alvorligt ud med de eksempler, jeg har haft lejlighed til at læse. Det er en ulykkelig sag for os, hvor tilliden til en igennem mange år tilknyttet journalist har lidt et knæk,« siger han.

I en artikel i Information i dag oplyser avisen, at de vil undersøge Annegrethe Rasmussens nyere produktion.

Elle beklager

Weekendavisen beskriver også et eksempel fra modemagasinet Elle i november i år, hvor en tredjedel af teksten skulle ligne henholdsvis The Atlantic og New York Times for meget.

»Jeg har selvfølgelig fulgt sagens udvikling siden i går, og efter at have gennemgået fremsendte, kan jeg og andre naturligvis ikke andet end at være enige i, at store dele af hendes artikel i Elle mangler tydelige kildehenvisninger. Det er naturligvis dybt beklageligt,« udtaler chefredaktør Cecilie Christiansen og fortæller, at Elle vil gennemgå Annegrethe Rasmussens artikler.

Annegrethe Rasmussen afviser

Selv afviser Annegrethe Rasmussen over for Weekendavisen, at der på nær en enkelt manglende henvisning i én af de seks artikler, er noget at komme efter:

»Jeg har nu gennemgået alle artiklerne nøje og har fundet, at der intet er at beklage fra min side bortset fra et enkelt citat, som jeg beklager mangler kilde. Det er beskrevet som et citat med citationstegn, men kilden mangler bare,« skriver hun i en mail til avisen.

Hun forsvarer sig yderligere på sin åbne Facebook-side, hvor hun uddyber sine svar på kritikken af de seks konkrete artikler.

OK – her starter min offentliggørelse af forløbet af Weekendavisens artikel. Som de fleste nu ved, fik jeg først ad…

Posted by Annegrethe Felter Rasmussen on Thursday, 17 December 2015

Om artiklen i Elle skriver hun eksempelvis:
”Jeg finder anklagen urimelig. I artiklen er der mange henvisninger både til New York Times, the New Yorker, Spiked, The Guardian og den pågældende artikel i The Atlantic. Artiklen er med andre ord en "skræller" fra en lang række medier og prætenderer ikke at være noget andet.”

Kære alle Facebookvenner,Weekendavisen bringer som nævnt en kritisk artikel om mig fredag. Jeg er ikke interviewet i…

Posted by Annegrethe Felter Rasmussen on Thursday, 17 December 2015

Rettet klokken 11.13: Journalisten bringer ovenfor indledningen fra en artikel i Information. Vi havde først bragt det uddrag, som Weekendavisen også bringer, men har nu erstattet uddraget med hele indledningen. Den første linje var ikke med i uddraget.