Bevillingen til at lave web-tv på Journalisten.dk skal stoppes, mener DJ's ledelse. Journalisten.dk må gerne lave web-tv, hvis de finder pengene ved at skære ned på noget andet, mener næstformand Fred Jacobsen. (Opdateret 14.09)
Skal Journalisten.dk fortsat have en særlig bevilling til web-tv? Det spørgsmål skal drøftes på hovedbestyrelsesmødet i Dansk Journalistforbund (DJ) i næste uge.
På forhånd har DJ's forretningsudvalg foreslået, at forbundet afviser ansøgningen fra fagbladet Journalisten.
For indeværende år fik Journalisten.dk en bevilling på 440.000 kroner til at lave web-tv, hvoraf der kun er brugt en mindre del. Denne gang har Journalisten derfor ansøgt om 350.000 kroner. I ansøgningen står, at det vil være mere realistisk med et lidt lavere antal web-tv-indslag, og derfor ansøges om at fortsætte bevillingen, men med et mindre beløb.
Forretningsudvalget (FU) anbefaler, at ansøgningen afvises af hovedbestyrelsen (HB). Men det betyder ikke, at der ikke kan laves web-tv, mener næstformand Fred Jacobsen.
»Der er ikke nogen naturlov i antallet af sider eller antallet af udgivelser. Vi er meget omkostningsbevidste her i forbundet, og det skal alle være, også Journalisten. Derfor siger vi: Lad os ikke bare hælde på, lad os se, om der kan gøres noget fornuftigt inden for de rammer, der er,« siger Fred Jacobsen til Journalisten.dk.
Journalisten har et samlet budget på cirka 10,7 millioner kroner i alt til magasin og web i 2010. Det vil sige, at budgettet er på 10,3 millioner kroner i 2011, hvis HB beslutter ikke at forlænge bevillingen.
Se eksempler på Journalisten.dk's tv-indslag her.
På det kommende hovedbestyrelsesmøde skal det desuden diskuteres, om Dansk Journalistforbund skal etablere et 'mediehus'.
(Opdatering 14.09: Kommentar fra Fred Jacobsen tilføjet)
19 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det meste web-TV er jo kun levende billeder, som der bliver speaket hen over, men hvis reallyd er vigtig, så køb en digital soundrecorder, de er faldet så meget i pris, at man kan få noget rimelig godt for under en tusse.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Ja, en mobiltelefon optager mere og mere imponerende billeder. Min dejlige iPhone skyder endda i en udmærket HD, og jeg er da helt op at køre over, at jeg kan kaste sådan en billedside ud på nettet med lethed.
Men lyden er vigtigere end billedet, når det handler om den digitale kvalitet. Så vidt jeg husker, så korrelerer antallet af flygtige seere med dårlig lydkvalitet i højere grad med ditto billedet, fortalte en fra eb.dk engang. Og det nikker jeg da selv genkendende til.
Mobiltelefoners mikrofoner er meget langt fra samme kvalitet som billederne, og derfor er mobiltelefonen som teknisk udstyr ikke nok til at sikre en ordentlig etablering at web-tv.
Kvantitet trumfer ikke kvalitet i denne fase, hvor ordentlig tilrettelæggelse og hæderligt teknisk udstyr skal sikre en fremtid for web-tv. Man skal kunne vide sig sikker på at få et produkt af rimelig kvalitet, når man rent faktisk giver noget nyt en chance.
Er top-enig med de 4-5 første debattører i denne tråd. Man kan lave web-tv med mobilen! Men hvorfor standse besparelserne her?
Hvad skal vi med fotografer? Herre Jemini! Dem og deres dyre fotoudstyr!
I dag har alle et kamera i deres mobil - også journalister! Så kan man hurtigt tage et snapshot af the crime scene, de royale på den røde løber, den dopede cykelrytter, ministre i klemme og whatnot.
EB og TV2 har haft stor succes med billeder læserne og seerne har haft sendt ind. Endnu billigere - brug dem og deres billeder i stedet!
Nu hvor vi er ved det - hvad skal vi i det hele taget med billeder, form og farver? Vi kan jo beskrive alt med ord! Ord som vi lige så godt kan lade Nationen! skrive for os. Det er meget billigere. Og puha! 350.000 ud af 10,7 millioner kroner er da godt nok en grim slat penge hva'. Flere penge til de trykte medier!
Jeg havde kort en hjerneblødning hvor jeg rent faktisk tænkte det var en go' idé, at tage den nye teknologi til os, omfavne og udvikle den. Men nah, lad os i stedet afvikle den så vi om fem år kan fortælle os selv, at vi hele tiden har vidst at journalistisk web-tv var en dødssejler og at web-tv udelukkende dur til Thomas Behrndtz' føromtalte pruttende geder. Men for at blive i den stokkonservative erkendelse skal vi nok ikke skele til web-tv fra udlandet eller de faldende salgstal på de trykte medier.
- Andreas Bense
Web-tv skal have et kvalitetsløft, for her i den spæde fase for det nye medie skal der ikke spares på babyføden. Ellers vokser det sig aldrig stort.
Der er alt for meget mobiltelefons-web-tv, der ligner, undskyld mig, lort, er sløset lavet og i en grim kvalitet. F.eks. er sportsjournalistikkens web-tv decideret pinligt, hvor et stående interview med en fodboldspiller, der svarer på bøvede spørgsmål, intet har med fjernsynsmediet at gøre.
Fjernsyn er fascination, og det skaber man med flid og investering.
Journalisten kan være med til at gøre en forskel og inspirere branchen ved at satse på web-tv. Mediet skal udvikles, trænes og udfordres, og det skal ske indenfor branchen. Ellers bliver vi overhalet af pruttende geder på youtube, som blot vil kvæle barnet, inden det overhovedet har lært at tale.
- Thomas Behrndtz
tv- & medietilrettelæggerstuderende
Danmarks Journalist- & Mediehøjskole, Emdrup
Ros fra eb.tv er vist det man på engelsk kalder 'damming with faint praise'. Ikke at der er noget galt med eb.tv. Jeg er sikker på at de har en masse analyser, der med al tydelighed viser, at det er det "læserne" og annoncørene vil have. Men voxpop, interviews, YouTube-klip i ny indpakning og lidt håndholdt fra elektronikmesser er ikke just nyskabende for hverken web eller tv.
Absolut på højde med de nye 24-timers tv-stationer, men ikke noget et medie som Journalisten med en helt anden profil og en forhåbentlig anderledes målgruppe skal prøve at efterligne. Journalisten skal netop ikke deltage i jagten på klik, som har fået selv broadsheet-aviserne til at plastre deres hjemmesider over med Sidney Lee interviews og 'Det er en skør skør verden'-klip til dem, der ikke engang kan finde ud af at skrive YouTube i deres browser.
Med mindre den interviewede foretager sig et eller andet ekstraordinært, så vil jeg til enhver en tid hellere læse et velskrevet og redigeret interview. Og for 440.000 kunne man ansætte en journalist mere.
Flere