Web-tv: Kære ansøger - her er dit nye job!

Overvejer du en fremtid i journalistikken? Elller er du her allerede (tror du nok)? Så læs denne ansøgning til dig! Kære Ansøger,
08.03.2011 · 07:18
Heine Jørgensens billede
Heine Jørgensen

Overvejer du en fremtid i journalistikken? Elller er du her allerede (tror du nok)? Så læs denne ansøgning til dig!

Kære Ansøger,

Jeg har set, at du vil være journalist (eller måske ligefrem har været det i mange år?).

Det ser rigtigt spændende ud. Og jeg håber, at du vil tage mig (dit fag) i betragtning, når du skal vælge vejen frem.

Det stiller store krav at være journalist. Det er ikke længere nok, at du 'vil skrive en god historie'. Du skal kunne (og ville!!!!) meget mere. Sådan har det faktisk været i flere år, men ikke alle har - som du - opdaget, hvad faget har brug for.

For hvad hjælper det, hvis folk ikke er der, hvor du lige synes, at historien skal stå? Hvilken værdi skaber det så for dig - og dit medie - at du skriver og tænker nok så god journalistik? Ingen. Nul. Nix.

Jeg ved godt, at du nogle gange er i tvivl om, hvad du skal med alle de platforme. Og jeg forstår godt din tvivl, hvis du - som nogle - mener, at mange platforme = dårlig journalistik.

Jeg har faktisk oplevet, at helt unge mennesker i faget sukker og siger 'hvorfor skal journalistik på nettet være så dårlig'. Og når man chokeret spørger tilbage, 'hvem har besluttet det', lyder svaret: 'Jeg ved ikke, hvad han hedder'!

Men ved du hvad - sådan bør det slet ikke være. Hold nu op med at være 'platforms-fjentlig'. Brug i stedet platformene som (nye?) solide holdepladser for den værdi, der fortsat er brug for: Journalistik - hurtig, langsom, dyb, underholdende...U name it!

Hvis du desperat holder fast i papiret som eneste vej frem så god tur hjem. Det blev eller bliver en kort karriere, min ven.

Går du derimod efter at udvikle dit journalistiske talent til at kunne formidle meget stærkt i en enkelt retning (og det kan sagtens være tekst), men samtidig har evnerne, lysten og viljen til at prøve og bruge alle de andre retninger, journalistikken kan formidles i, så har du bestemt en fremtid her.

Hvis du er i tvivl om svaret på, hvem der har besluttet, at 'journalistikken på nettet skal være så dårlig', så kommer svaret her: Det har du, der trykker på tasten 'send' og lukker øjnene, når du sender din journalistik (eller hvad det nu er) ud over stepperne. Ingen andre!

Det kan vi vel godt være enige om, ikke sandt? 

OBS: Kommentarer, ris og ros er meget velkomne - jeg læser dem løbende. Men jeg besvarer/kommenterer, hvis nødvendigt, først på det tidspunkt, hvor mit næste blogindlæg er online (typisk om 14 dages tid). God tirsdag!  

 

Kommentar

10/03/2011 - 16:09

Erik Haaest

Hurra for Heine Jørgensen, der som en af de første vover at fortælle journalist-elever in spe, at det at være journalist kræver både hjerne, kviksitet og fingerspidsfornemmelse.
Gennem 52 år har jeg selv været i journalistikken. Min gamle chef sagde: "Alt kan skrives. Det gælder bare om at skrive det rigtigt!" (Han hed for resten 'mep-' og er formentlig glemt af alle yngre journalister. Men ikke af os, som tjente ham i flere årtier på Sorø Amtstidende og senere "Se og Hør")
Jeg husker en tema-dag på Danmarks Journalisthøjskole i slutningen af 1970'erne. Jeg var inviteret til en hel  temadag, hvor jeg skulle være offer. Jeg lavede dengang den meget omdiskuterede ugeavis "Danske Tidende", og lederen Chr. Arnfast havde advaret de unge elever. "Pas på! Haaest er lynhurtig. Jeg vil garantere for, at han ta'r røven på jer!"
Det var der bare ingen, der skulle prøve på, sagde den selvsikre flok.
Jeg kom, så - og sejlede ind i skolens TV-studie for at blive interviewet af tre af de mest begavede elever. (En af dem har senere drevet det så vidt som til at være chef på Langelands ugeavis 'Øboen').
Den første elev stillede et spørgsmål på længde med 1-2 minutter. Mit svar var: "Ja!"
Det slog dem fuldstændig ud. De to næste var slet ikke klar med deres spørgsmål - og Arnfast grinede ude bag glasruden og gav en ekstra brændevin til frokosten.
Godt, kære Heine Jørgensen, at der stadig er folk, som gider føre kampen videre for bedre journalistik. Den kommer nemlig af sig selv, hvis vi får bedre journalister.

 

13/03/2011 - 04:53

Monsar Hansen

Godt blogindlæg. Du belyser en række centrale problemstillinger. Er for træt til at uddybe lige nu, men skriver en længere kommentar i morgen.

Jeg er dog enig i at "internet-journalistik" er på et meget lavt niveau. Når det så er sagt, så er det eftertænksomt at en af de mest læste online aviser er eb.dk, der virkelig har en del intetsigende artikler i deres arkiv.

15/02/2013 - 14:45

Jakob Stobbe

Nogle gange tænker jeg på, hvor meget længere net-journalistikken i de danske medier kunne være nået i dag, hvis avisbosserne havde tænkt sig om i tide. Hvis man havde investeret de mange hundrede millioner af kroner, der blev spildt i en krig om gratisaviser, på netaviserne, tror jeg, at vores verden havde været lidt bedre i dag.

Indhold, design og forretningsmodeller på netaviserne ville være optimeret. Og de ville sikkert også have tjent penge.

I stedet valgte man at spilde pengene på en ligegyldig aviskrig. Gad vide om nogen af chefredaktørerne på de store dagblade i dag synes, at det var money well spent?

Min konklusion er, at landets øverste avisbosser aldrig forstod, hvad der ventede dem. De havde forstand på at lave avis, men kun avis. Imens man forsøgte at stoppe blødningen i det faldende avissalg, vænnede man brugerne til gratis indhold på nettet. Det viste sig at være en dyr fejl.

Nu venter mange års hårdt arbejde forude for at gøre indholdet på netaviserne godt nok til, at brugerne vil betale for det. Og folk som Heine skal slås med at overbevise selv unge praktikanter om, at nettet faktisk er et helt ok sted at udgive sin journalistik.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Pressekonsulent

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Ansøgningsfrist: 13.05

Kommunikationsmedarbejder til Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Ansøgningsfrist: 06.05

Studentermedhjælper til SoMe og kommunikation til Danske Mediestuderende

Danske Mediestuderende
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikationsmedarbejder (journalist)

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 10.05

Journalist til kommunikationsopgaver i Helsingør Stift

Helsingør Stift
Ansøgningsfrist: 04.05

Kommunikationsansvarlig

Kunstforeningen GL STRAND
Ansøgningsfrist: 01.05

Information søger korrespondenter

Information A/S
Ansøgningsfrist: 30.04

KOMMUNIKATIONSCHEF

Krifa
Ansøgningsfrist: 14.05

Kommunikationskonsulent med teknisk snilde og politisk flair

FARMAKONOMFORENINGEN
Ansøgningsfrist: 08.05

Højskolelærer til undervisning på journalistlinjen

Rønde Højskole
Ansøgningsfrist: 23.04