Web skal printes ud for at vinde Cavling

Webprojekter skal printes i fem eksemplarer, hvis de skal kunne vinde Cavling-prisen. "Fuldstændig anakronistisk," siger journalist, der måtte printe 590 sider fra avisen.dk. "Grotesk," siger chefredaktøren. Lettere at læse på print, svarer Cavling-formand Kurt Strand

Webprojekter skal printes i fem eksemplarer, hvis de skal kunne vinde Cavling-prisen. "Fuldstændig anakronistisk," siger journalist, der måtte printe 590 sider fra avisen.dk. "Grotesk," siger chefredaktøren. Lettere at læse på print, svarer Cavling-formand Kurt Strand

I dag kan du finde den fulde liste over forslag til årets Cavling-vindere her på siden. 45 journalistiske projekter er blevet foreslået, og næste skridt er, at Cavling-komiteen kigger alle projekterne igennem.

Men hvis du vil foreslå et webprojekt, er du nødt til at sætte gang i printeren. Cavling-reglerne siger nemlig klart og tydeligt, at en artikelserie fra web skal printes i fem eksemplarer for at komme i betragtning.

»Fuldstændig anakronistisk« 

Men kravet om at printe fra net vækker kritik.

Journalist Susanne Sayers har foreslået avisen.dks dækning af arbejdsvilkår hos brandmænd til Cavling-prisen. Dækningen består både af massevis af artikler, men også af fx billedgallerier og links. Derfor mener hun, det stiller webproduktioner dårligere, at de ikke kan opleves på den platform, de er lavet til.

»Det virker fuldstændig anakronistisk på mig, at vi i en tid, hvor der er enighed om, at medierne bevæger sig over på digitale platforme, skal printe en mellemstor svensk granskov for at nominere et webprojekt til en Cavling,« skriver Susanne Sayers til journalisten.dk.

I avisen.dks tilfælde endte det med, at der måtte printes 590 sider. 

Falder sammen som en dårlig soufflé 

Ansv. chefredaktør på avisen.dk Rasmus Emborg mener, det er »grotesk, at man ikke er i stand til at vurdere journalistikken på den platform, den er skrevet til«.

»Det siger noget om, hvor langt vi er nået i den danske mediebranche anno 2012. Det er altså ikke særlig langt. Og jeg bliver provokeret af, at de to journalister, som er blevet foreslået til prisen, ikke får deres historier vurderet på den platform, de er skrevet til. Nettet har nogle fantastiske fortællemuligheder, som de udnytter her – relationer, lydfiler, billedgallerier og links. Men det falder sammen som en dårlig soufflé, når det bliver printet på papir,« siger Emborg til journalisten.dk.

Kurt Strand: Fuldstændig praktisk grund

Kurt Strand er formand for Cavling-komiteen. Hvis reglerne skal laves om, er det komiteen, der skal vælge at gøre det. Men Kurt Strand forklarer, at kravet om at printe web er en praktisk nødvendighed.

»Det har simpelthen en fuldstændig praktisk grund. I forhold til det kæmpe materiale, vi skal forholde os til, ville det være helt urimeligt over for os fem i komiteen – som bruger en meget stor del af vores fritid på at sætte os ind i materialet – hvis vi skulle være bundet til at sidde og læse det på en computer. Det er hårdere at læse på computer end på print,« siger Kurt Strand til journalisten.dk.

Han tilføjer dog:

»Når det er sagt, så gælder det med et webprojekt som med alle andre ting: Vi forholder os både til indhold og form. Indholdet er groft sagt det, vi får på print, men formen er den måde, det er formidlet på – med for eksempel billedgallerier og links. Det er ikke, fordi vi ikke forholder os til det, der ligger på nettet.«

Komiteen kigger også på nettet 

Så I går også ind og ser på, hvordan artiklerne er formidlet på nettet?

»Ja, selvfølgelig. Det svarer fuldstændig til, når vi forholder os til en serie i en avis – så kigger vi også på, hvordan den er layoutet og billederne. Det er en helhed, vi vurderer, uanset mediet.«

Hvis I alligevel går ind og ser artiklerne på nettet, hvorfor kan I så ikke nøjes med at få links og undvære print?

»Man kan da godt sige, at vi er nogle gamle aldrende hoveder, men det må journalistforbundet så gøre noget ved. Vi har i den siddende Cavling-komite valgt, at hvis vi skal håndtere det her, så skal vi have det på print,« siger Kurt Strand. 

»Vi er fuldstændig med på, at mere og mere flytter fra print til web, men det ændrer ikke, at det for os har været afgørende, hvor vi har de bedste muligheder for at sætte os ind i formidlingen. Det har vi altså på print,« tilføjer han.

Emborg: Ikke lettere at læse på print 

Men avisen.dks Rasmus Emborg giver ikke meget for, at det skulle være hårdere at læse digitalt end på print.

»Byrden bliver da ikke mindre af, at de ikke skal læse på en digital platform. Det siger altså mere om komitemedlemmernes medievaner,« siger han og fortsætter:

»Det er da bedre end ingenting, at de ikke kun kigger i det kompendium, der er printet til dem. Men det svarer altså til, at et tv-indslag er foreslået, og så starter man med at læse et udskrift af indslaget, inden man ser på billederne. Det er jo en samlet oplevelse. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke kan få det serveret på den platform, det er indrettet til.«

3 Kommentarer

Kim Elmose
15. NOVEMBER 2012
Re: Web skal printes ud for at vinde Cavling

Det er i hvert fald et skidt signal at sende ud til omverdenen, at digitale produkter skal vurderes på print.

Måske DJ skulle gøre som Jacob Mouritzen foreslår på Twitter - en indsamling af penge til anskaffelse af e-bogslæsere eller iPads til komiteen .

Ja, måske er rådet: "Hvis du plages af digital sløvhed, så snup fluks en tablet".

Peter Andreas
14. NOVEMBER 2012
Re: Web skal printes ud for at vinde Cavling

 

"Indholdet er groft sagt det, vi får på print, men formen er den måde, det er formidlet på - med for eksempel billedgallerier og links."

Der er den igen, misforståelsen. Digitalt design er ikke form. Når det gøres rigtigt, er det en redaktionsproces, og derfor helt meningsløst at vurdere på print.

 

Uffe Gardel
14. NOVEMBER 2012
Re: Web skal printes ud for at vinde Cavling

Som nyudpeget formand for priskomiteen for Kristian Dahls Mindelegat kan jeg garantere for, at sådan kommer det ikke til at foregå, når Kreds 1s traditionsrige journalistiske pris uddeles til foråret. Vi vil med stor fornøjelse tage imod indstillinger med digitalt materiale.

Bedste hilsner

Uffe Gardel, Berlingske