“We need more fonts”

ANMELDELSE. “TYPE er en lækker sag om typografi og skrift, trykt på godt, glittet papir lidt under A4-format,“ skriver Lars Pryds, som anmelder magasinet 
14.06.2018 · 11:40

Af: Lars Pryds

Magasin: TYPE

Redaktør: Roger Black

Udgiver: TYPE magazine (100 sider, årsabonnement $59 for fire numre)

Anmelder: Lars Pryds, grafisk designer MD

I en tid, hvor de trykte medier er i frit fald, er det forfriskende at se nye initiativer blive søsat. TYPE er et sådant – en lækker sag om typografi og skrift, trykt på godt, glittet papir lidt under A4-format. Nr. 1 udkom som et gratis introduktionsnummer i efteråret 2017, nr. 2 er udsendt til betalende abonnenter i begyndelsen af juni.

Den første forside, et close-up af et S i bly (Caslon Antique Shaded), kunne få en til at opfatte TYPE som gammeldags og tilbageskuende. Men indholdet dækker også de nyeste skriftteknologier, for eksempel de såkaldte variable fonte, hvis muligheder forklares, så man kan forstå dem.


Indholdsfortegnelsen til TYPE no. 2 – og en af bladets elegante annoncer for nye skriftdesigns.

I en artikel kommer vi bag om Microsofts arbejde med skrift – bl.a. med teknologier til at hjælpe folk med læsevanskeligheder. “We need more fonts” er en af konklusionerne – selv om Bill Gates oprindelig syntes, at fire skrifter var rigeligt. “The Story of YATRA” handler om skrift med indiske bogstavformer – et signal om, at TYPE også kigger mod dele af verden, der ikke benytter vores latinske alfabet.


Bag designet af den indiske skrift Yatra ligger et stort researcharbejde – bl.a. til togstationer i Mumbai. "Yatra" betyder i øvrigt "rejse" på hindi. 

Der er i det hele taget en stor bredde i artiklerne: En fortæller om Cipe Pineles – en kvindelig designer, der brød konventionerne i midten af det 20. århundrede; “Sleight of Hand” præsenterer 13 kalligrafer fra hele verden; og seks art directors fra Rolling Stone viser eksperimenterende forsidetypografi på det legendariske magasin.


Artiklen om Cipe Pineles illustreres med forsider og (tv) håndtegnede dummy-oversigter.

Indimellem er der portrætter af designere, illustratorer m.fl. Dermed lever magasinet op til redaktørens målsætning i debut-nummeret: At TYPE skal have “fokus på menneskene bag bogstavformerne”, og magasinet henvender sig således også til andre end de allermest nørdede skriftentusiaster.

Vekselvirkningen mellem stort og småt gør læsningen til en levende, men også lidt urolig oplevelse – understreget af et flydende design, hvor skrifttyper og -formater skifter fra artikel til artikel. Men variation er jo en dyd i magasinbranchen, og så kan man se mange forskellige skriftsnit i aktion.


Et magasin om skrift bruger naturligvis skrifttyper af mange slags – rubrikken her er holdt i farvetoner, der matcher &-tegnet fra blyets tid. 

På TYPEs hjemmeside typemag.org blandes indhold fra det trykte magasin med aktuelt nyt fra typografiens verden – enkelt og elegant præsenteret.

Redaktør Roger Black er et navn i avis- og magasinbranchen, med en fortid på bl.a. Los Angeles Times, Rolling Stone og Bloomberg. Han var med til at redesigne Jyllands-Posten i begyndelsen af 00’erne og er medstifter af Font Bureau, et af verdens mest veletablerede skriftfirmaer. Gennem årene har han opbygget et stort netværk og har derfor fingeren på den typografiske puls, hvilket lover godt for de kommende numre.


Rolling Stone-forsider gennem tiden – en eksplosion af inspiration. Og der er endnu flere på typemag.org.Flere opslag i TYPE er dedikeret til fotos, der får hele pladsen – som i dette tilfælde et close-up af håndkalligrafi med bredpen.


 

Kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Finansministeriet søger erfaren pressemedarbejder

Finansministeriet
Ansøgningsfrist: 27.08

Video-journalist

Aalborg Stift
Ansøgningsfrist: 03.09

Danmarks Lærerforening søger kommunikations- og analysechef

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 20.08

Social media and video manager

Egmont Administration
Ansøgningsfrist: 22.08

Pressekonsulent søges til BUPL

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 20.08

Information søger journalister med undersøgende profil

Information A/S
Ansøgningsfrist: 27.08

Senior Press Officer til mediehåndtering

Ørsted
Ansøgningsfrist: 17.08

Skatteministeriet søger en skarp presserådgiver

Skatteministeriet
Ansøgningsfrist: 17.08

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10

Online chefredaktør til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 31.08

Styrelsen for Patientsikkerhed søger kommunikations- og pressechef

Styrelsen for Patientsikkerhed
Ansøgningsfrist: 27.08

Finansreporter Finwire News

Finwire News
Ansøgningsfrist: 20.08

Kommunikationsmedarbejder til Lederforeningen i DSR

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 21.08

Pressemedarbejder til PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
Ansøgningsfrist: 22.08

Enhedsleder til kommunikationsenhed

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 19.08

Journalist

ITD
Ansøgningsfrist: 17.08