search

Vrøvl om øget arbejdsudbud

600 medlemmer af A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog risikerer at være helt uden for dagpengesystemet, når året er gået.

600 medlemmer af A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog risikerer at være helt uden for dagpengesystemet, når året er gået. Det samme vil overgå en lang række arbejdsløse på det øvrige arbejdsmarked, hvis der ikke snart kommer politisk handling.

Denne udfordring skal derfor være et helt centralt element af de trepartsforhandlinger, regeringen har bebudet til maj. Hvis viljen er til stede, behøver det heller ikke at være helt så svært:

Forkort den optjeningsperiode, der skal til for, at den enkelte kan få fornyet dagpengeret. Det er da alt andet lige en bedre situation både for den enkelte og for samfundet. Dels bliver det lettere at sikre den kortere beskæftigelsesperiode, der skal til, og dels giver et sådant job i sig selv den enkelte mere kompetence.

Andet skridt er at fylde mere uddannelse ind i arbejdsløshedsperioden. Igen helt logisk at lade ledige få så meget uddannelse som muligt frem for at bruge dag efter dag på at søge job, der enten ikke findes eller er uopnåelige, fordi kompetencerne ikke matcher.

Grotesk er det derfor at lægge øre til krav om større arbejdsudbud, som vi bliver bedt om at forberede os på til 2020. Det er lidt ude af proportioner, for mulighederne er da til at få øje på:

En kvart million arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere, en hel del flere, som bliver på arbejdsmarkedet i op til syv år som følge af tilbagetrækningsreformen. Hertil kommer så, at blandt de nye unge på arbejdsmarkedet, vil stadig flere komme ud med højere uddannelser til gavn for vidensamfundet. Min konklusion er, at så pessimistisk behøver vi altså ikke at være for arbejdsudbuddet i 2020.

Jeg er ikke blind for, at der er en demografisk udfordring, når vi når så langt. Men jeg kan også godt huske min historie og især, hvordan en beskæftigelsessituation på meget kort tid kan ændre sig. Derfor synes jeg, at de tre parter ved forhandlingerne i maj skal se at finde arbejde til den kvarte million – mindst – som kæmper for at få fodfæste, inden ferier afkortes, helligdage inddrages og stempelure sættes rundt om frokostpauser.

Lad os nu forene det at have et godt liv med arbejdet i vidensamfundet uden at vi går i panik.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen