Vrede læsere efter krigsfoto: »Skam jer medier«

Det skabte vild vrede og ophidselse, da Los Angeles Times i sidste uge smækkede tre New Zealandske elitesoldater på forsiden. Læserne debatterer nu, om det var i orden at bringe det ikoniske billede. Hvad mener du?

Det skabte vild vrede og ophidselse, da Los Angeles Times i sidste uge smækkede tre New Zealandske elitesoldater på forsiden. Læserne debatterer nu, om det var i orden at bringe det ikoniske billede. Hvad mener du?

Det kunne have været en plakat til en film. Den høje, mørke soldat går med et determineret blik hen i mod kameraet. En tynd blodstribe løber ned over ansigtet og han har stadig sit maskingevær i hånden. Bagved kan man se hans kammerater, tydeligt udmattede.

Soldaterne på forsidebilledet i tirsdagens L. A. Times havde netop deltaget i en fem timer lang ildkamp med Talebanske oprørere, der havde besat et hotel i den Afghanske hovedstad Kabul. Men læsernes redaktør på L. A. Times stiller nu spørgsmålstegn ved, om billedet er ikonisk eller decideret farligt at bringe. Alle mændene på billedet er tydeligt genkendelige, og i artiklen fremgår det, at det var tropper fra New Zealand, der deltog i aktionen.

»Skam jer, medier, for at bringe billeder og detaljer om New Zealandske specialtropper på opgave i Afghanistan. I har sat disse mænds sikkerhed, og sikkerheden for New Zealandske borgere, over styr,« skrev en vred læser fra Christchurch i New Zealand.

»Var det for at tegne en målskive på brystet af disse soldater?« spørger en læser fra Californien.

»Tre soldater, der lige har været i ildkamp, ønsker åbenlyst ikke at få deres billede i avisen. Vil I også bringe billederne af deres lig, hvis det ud fra informationerne i jeres artikel lykkes Taleban at finde dem og slå dem ihjel?«

Billedet blev bragt af flere medier, blandt andet Seattle Times, New York Times og den britiske avis The Guardian. Hos The Guardian havde billedredaktøren dog valgt at sløre mændenes ansigter, men det er i mod det etiske regelsæt på L. A. Times.

»I vores fotopolitik står der tydeligt, at ingen nyhedsbilleder må blive ændret på nogen måde,« siger Steve Stroud, billedredaktør på L.A. Times.

»Vi har valgt billedet for at vise krigen så ærligt og fuldstændigt som muligt. Meget af krigen foregår uden for fotografernes linse og vores læseres blik,« siger han til læsernes redaktør.

Flere læsere mener da også, at billedet er ikonisk.

»Jeg mener, at dette billede er lige så godt til at illustrere krigen i Afghanistan, som billedet af amerikanske marinesoldater, der hejser et flag over Iwo Jima, er til at illustrere kampene i Stillehavet (under 2. Verdenskrig, red.). Det er et fantastisk billede, fordi det fortæller så meget,« skriver en anden læser fra Californien.

2 Kommentarer

Lars Petersen
21. SEPTEMBER 2013
Hej Journalisten.dk. Hverken
Hej Journalisten.dk. Hverken newzealandsk eller afghansk er med stort. Vh
Michael Martensen
29. JULI 2011
Re: Vrede læsere efter krigsfoto: »Skam jer medier«
Det undrer mig en del, at journalisten.dk bringer en kopi af opsaetning, billede og tekst, der alt sammen er i strid med opretshavsreglerne.