Voxpop i et krigsområde

Vibeke Sperling er på vej til Georgien for at rapportere fra den sydossetiske konflikt. En af hendes vigtigste opgaver bliver at tale med manden på gaden om det, der sker.

Vibeke Sperling er på vej til Georgien for at rapportere fra den sydossetiske konflikt. En af hendes vigtigste opgaver bliver at tale med manden på gaden om det, der sker.

I Rusland er hun persona non grata, og hun kan risikere, at det Georgien, hun rejser ind i, er russisk besættelseszone, når hun rejser ud, eller som hun selv formulerer det: Bliver smidt ud.

Journalisten.dk fangede Politikens tidligere Rusland-korrespondent Vibeke Sperling i lufthavnen i Paris, hvorfra hun håber på at kunne flyve til Tiblisi med Georgian Airways. I skrivende stund er det dog stadig usikkert, om flyet vil afgå. Allerede lørdag forsøgte Sperling at komme til Georgien, men da strandede hun i Prag.

Med sig har hun fotografen Jan Grarup, og de vil i første omgang tage ophold i Tibilisi, for senere at forsøge at komme længere mod nord.

»Jeg opfatter mig ikke som krigskorrespondent, men i det omfang det er muligt, uden at risikere alt for meget, vil jeg gerne tættere på krigszonen,« fortæller Vibeke Sperling fra en støjende afgangshal i Paris.

Hun ser det som sin primære opgave at komme i kontakt med befolkningen og rapportere fra deres syn på konflikten og den stemning, den russiske trussel spreder i landet.

»Nogle journalister opfatter voxpop som et simpelt svar på et spørgsmål. Jeg ser det som en kilde til stor viden. Slår man ørerne ud, ligger der mange 'eye-openers' og venter,« siger Vibeke Sperling.

Hun vil også bruge sin tilstedeværelse i landet til at komme i kontakt med en række politiske og kulturelle kilder, hvis mobiltelefoner er blevet svære at komme i kontakt med – ifølge den georgiske regering fordi Rusland er i stand til at blokere mobilnettet.

For Sperling er det ikke kun professionelle ambitioner, der driver hende mod den kaukasiske krigszone. Den politiske udvikling i de russiske randstater ligger hende også på sinde på det personlige plan.

»Det personlige og det professionelle flyder sammen. Det har altid ligget mig meget på sinde, at russerne ikke skal have lov at fastholde republikkerne. Og det er jo en ekstraordinær situation, at et uafhængigt europæisk land bliver invaderet. Det ser jeg som den første store prøve, og hvis russerne har held med det, hvad bliver det næste så?«

Vibeke Sperling har ingen særlig plan i tilfælde af, at Rusland besætter hele Georgien. Men hun nævner det at have gode lokale fixere, god kilder både hos georgiere og russere samt løbende kontakt til den danske generalkonsul som de vigtigste sikkerhedsforanstaltninger.

0 Kommentarer