Vores læsere: Ja til bøder fra Pressenævnet

Skal Pressenævnet bruge bøder til at straffe medier, der krænker de presseetiske regler? En næsten samlet mediebranche siger nej, men et flertal af Journalisten.dk's læsere siger ja, viser en afstemning.

Skal Pressenævnet bruge bøder til at straffe medier, der krænker de presseetiske regler? En næsten samlet mediebranche siger nej, men et flertal af Journalisten.dk's læsere siger ja, viser en afstemning.

En næsten samlet mediebranche har sagt nej til, at Pressenævnet skal kunne udskrive bøder. Pressenævnets formand, Jytte Scharling, har henvist til Grundlovens ord om ytringsfrihed, flere mediechefer har kritiseret forslaget, og Dansk Journalistforbund (DJ) har taget skarpt afstand fra det.

Men et flertal blandt læserne her på Journalisten.dk er tilsyneladende uenige med medietoppen. En ganske uvidenskabelig afstemning blandt de læsere, der har gidet stemme, har været i gang siden torsdag. Her stemmer et flertal for bøder til medierne.

58 procent har stemt "ja, grove krænkelser skal give bøder", mens 42 procent har stemt "nej, Pressenævnet skal ikke give bøder". Knap 700 læsere har deltaget i afstemningen.

Folketingets Rets- og Kulturudvalg arrangerede en høring om netop presseetikken, der blev afholdt i sidste uge. Her gav flere politikere klart udtryk for, at de mener, reglerne er for slappe. Flere udtrykte sig i positive vendinger i forhold til forslaget om at straffe medier med bøder, hvis de groft eller gentagne gange overtræder de presseetiske regler.

Du kan læse meget mere fra høringen her.

Hvad stemte du og hvorfor? Du er meget velkommen til at give dit besyv med i debatfeltet under artiklen her. 

2 Kommentarer

Mikkel Munck
19. MAJ 2012
Re: Vores læsere: Ja til bøder fra Pressenævnet
Æv, ingen kommentarer. Mod (løn)statistik kæmper selv etik forgæves...
Mikkel Munck
16. MAJ 2012
Velkommen på forsiden...

Hermed denne engagerede læsers forslag:  

Man kunne jo lave en smiley-ordning, hvor en glad smiley signalerer høj troværdighed hos det pågældende medie og en sur smiley signalerer lav troværdighed, det vil sige mange overtrædelser af god presseskik og så fremdeles.

Og lig smiley-ordningerne for restauranter, caféer o. lign., så bør der være krav om at smiley'en placeres på forsiden af mediet, hvor den er klart synlig for læseren (forbrugeren) .

Det bærende princip bag brugen af smiley-ordningen er, at vi forbrugere bør stille samme høje krav til vor indtagelse af åndelig føde, som til vore fødevarer - mennesket lever som bekendt ikke af brød alene.